Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco haalt 25,6 miljard dollar, omgerekend 23 miljard euro, op met zijn beursgang. Dat is een nieuw record voor grootste beursgang ooit.

Het oude record was in handen van de Chinese webwinkelreus Alibaba, dat in 2014 bij zijn beursentree in New York 24 miljard dollar ophaalde.

Als een optie om meer aandelen te verkopen wordt gelicht, kan de beursentree nog waardevoller worden. Dan haalt Saudi Aramco 29,4 miljard dollar op bij beleggers. Die bedragen zijn gebaseerd op een verkoopprijs van 32 riyal per aandeel. Dat is aan de bovenkant van de eerder aangegeven bandbreedte. Bij die prijs is Saudi Aramco 1,7 biljoen dollar waard, dat is 1.700 miljard dollar.

Slechts 1,5 procent van aandelen Saudi Aramco verhandelbaar op de beurs

Het bedrijf brengt slechts 1,5 procent van de aandelen naar de beurs in Riyad. Daarvan gaat twee derde naar institutionele beleggers en de rest naar particulieren.

De inkomsten van de beursgang komen ten goede aan een nieuw investeringsfonds. Daarmee wil kroonprins Mohammed bin Salman het land in 2030 minder afhankelijk maken van olie-export.

Saudi Aramco is de grootste olieproducent ter wereld en staat ook bekend als het winstgevendste bedrijf ter wereld. Vorig jaar maakte het bijna 100 miljard euro winst.

De beursgang werd door Aramco ook in eigen land groots geadverteerd. Particuliere beleggers konden zelfs een bonus tegemoet zien doordat ze voor elke tien aandelen die ze kochten er eentje gratis kregen, mits ze hun aandelen minimaal 180 dagen niet van de hand doen. Inwoners van het land werden aangespoord in Aramco te investeren uit patriottisme.

LEES OOK: Het controversiële leven van Mohammed bin Salman, de 34-jarige Saudische kroonprins die het grootste oliebedrijf ter wereld naar de beurs wil brengen