• Een zeldzaam kwartje uit 1891 is onlangs bij een veiling voor een totaalbedrag van ruim 1 miljoen euro van eigenaar gewisseld.
  • Dat lijkt heel veel, maar het gaat om een gemiddeld rendement van ongeveer 12 procent per jaar.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis geeft aan hoe zich dat verhoudt tot beleggen in aandelen.

ANALYSE – Afgelopen week is er bij een veilinghuis in IJsselstein een kwartje uit 1891 geveild voor maar liefst 1.045.500 euro. Op het kleine zilveren muntje staat een afbeelding van de toen tienjarige koningin Wilhelmina. Niet eerder is er voor een Nederlandse munt zo’n hoog bedrag betaald.

De nieuwe eigenaar heeft 850.000 euro geboden voor kavel 358 tijdens een veiling van Heritage Auctions Europe en samen met de veilingkosten komt de aankoopsom net boven een miljoen euro uit. Kenners raden de nieuwe eigenaar aan het muntje vooral niet op te poetsen: daarmee zou het gelijk een ton minder waard worden.

“Vroeger kocht je er een brood mee, nu twee huizen”, aldus een aanwezige verzamelaar in de veilingzaal. Voor deze specifieke munt was er zoveel interesse , omdat het muntje in puntgave staat verkeert en er slechts twee van gemaakt zijn. Het andere muntje bevindt zich bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam en komt vermoedelijk nooit in de verkoop.

Een zeldzaam kwartje van 133 jaar oud versus gespreid beleggen in aandelen

Een gewild product in combinatie met extreme schaarste heeft de prijs in dit geval enorm opgedreven. Als belegger is op datzelfde schaarste-effect in te spelen door te beleggen in fabrikanten van luxeartikelen. En het is ook niet voor niets dat Bernard Arnault, de oprichter van het Franse luxeconcern LVMH, zo nu en dan de rijkste persoon ter wereld is.

Zou het kwartje 133 jaar lang in dezelfde handen zijn geweest dan is de gemiddelde prijsstijging te becijferen op ruim 12 procent per jaar. Een verzamelaar in de zaal noemde de geboden prijs voor het muntje 'helemaal bizar'.

Maar het meest bizarre is misschien nog wel dat de jaarlijkse stijging maar weinig hoger ligt dan het rendement dat het gespreid beleggen in aandelen zou hebben opgeleverd.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.