De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikopterongeluk. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian kwam om het leven bij de crash. Dat meldt het Iraanse persbureau Mehr maandagochtend.

Zondag werd duidelijk dat er een ongeluk was gebeurd met de helikopter waarmee Raisi en Amir-Abdollahian terugreisden van een werkbezoek aan de grens met Azerbeidzjan. Het duurde lang voordat reddingswerkers het wrak konden bereiken, onder meer vanwege dichte mist in het gebied.

Volgens Iraanse staatsmedia is de helikopter tegen een bergtop gevlogen. Er zijn geen overlevenden, het is nog onduidelijk hoeveel personen er meevlogen met de president en de minister.

De conservatieve Raisi volgde in juni 2021 de gematigde Hassan Rohani op als president van Iran. Hij kreeg de touwtjes in handen van een land dat in de greep was van een diepe sociale crisis en een economie die onder druk stond door de Amerikaanse sancties tegen Teheran voor het omstreden nucleaire programma.

Na zijn aantreden gaf Raisi opdracht tot een aanscherping van de moraliteitswetten. Er ontstond een golf van massale protesten als gevolg van de dood van de Iraans-Koerdische Mahsa Amini in september 2022, terwijl zij in hechtenis zat. Onder Raisi werd hardhandig opgetreden tegen deze protesten.

Opvolger president van Iran is mogelijk zoon van hoogste leider Khamenei

De vraag is nu wie Raisi gaat opvolgen. De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, gaf voordat de wrakstukken van de helikopter waren gevonden, op de Iraanse staats-tv al aan dat er geen disruptie zou zijn bij de leiding van het land.

Officieel neemt de vice-president de taken van de president over in Iran, als de president overlijdt tijdens zijn ambtsperiode. De huidige vice-president is de conservatief Mohammad Mokhber. Bij het overlijden van een president moeten er binnen 50 dagen nieuwe verkiezingen komen.

Volgens Iran-kenners neemt de kans nu toe dat Khamenei zijn eigen zoon, Mojtaba, naar voren schuift als opvolger van de overleden Raisi, zo meldt Politico.

LEES OOK: China speelt sleutelrol op oliemarkt en oefent matigende invloed uit op onder meer Iran om militaire escalatie te voorkomen, volgens analist