De laatste paar Galaxy S-telefoons van Samsung waren goed, maar de Galaxy S10 is echt van een andere orde.

De vorige Galaxy S-modellen behoorden tot de beste smartphones die je kon kopen, maar de Galaxy S9 was niet veel anders dan de Galaxy S8.

Bij de Galaxy S10 hebben het ontwerp, de prestaties en een aantal belangrijke kenmerken een flinke opfrisbeurt gekregen, terwijl de formule die de Samsung-smartphones zo goed maakt in stand is gehouden.

Maar dat gezegd hebbende zijn er ook wel wat kritiekpuntjes op de Galaxy S10.

Ik heb ruim een week de nieuwe Galaxy S10 Plus intensief gebruikt, maar vrijwel alles wat ik hieronder beschrijf gaat ook op voor de reguliere Galaxy S10.

Dit zijn mijn ervaringen:


Dit is ongetwijfeld de mooiste smartphone die Samsung ooit heeft gemaakt – totdat er een hoesje omheen gaat.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De Galaxy S10 heeft de bekende glazen achterkant en de mooie afgeronde hoeken, maar de dunne schermranden maken echt het verschil met eerdere Galaxy-telefoons en vrijwel alle andere Android-telefoons.

Maar het mooie uiterlijk van de Galaxy S10 en de smalle schermranden verdwijnen vrijwel geheel met een wat dikker telefoonhoesje. Ik heb hem in de nieuwe Aerolite-hoes van Incipio gedaan en was weer helemaal vergeten hoe mooi smal de schermranden waren, totdat ik de telefoon weer uit het hoesje haalde.

Maar goed beschermende hoesjes die wat dikker zijn hebben dat effect op elke telefoon.


Het 'cameragat' is beter dan de 'notch'.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Ik had niet echt een probleem met de 'notch', de inkeping boven aan het scherm bij de nieuwste iPhones en veel Android-toestellen. Maar als ik moet kiezen, dan vind ik een cameragat er mooier uitzien.

Het gat in het display valt in de praktijk nauwelijks op, doordat er rondom nog pixels te zien zijn. Daardoor heb je het idee dat het scherm gewoon doorloopt. En de icoontjes in de notificatiebalk schuiven simpelweg iets op naar links.


Het scherm is fantastisch, net als bij eerdere Galaxy-modellen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Samsung maakt de beste OLED-schermen ter wereld en de Galaxy S10 is daar wederom het bewijs van. Een grote vooruitgang ten opzichte van de Galaxy S8 of S9 is het echter niet.

Je krijgt dezelfde 1440p-resolutie als eerdere Galaxy-telefoons (hoewel de standaardinstelling 1080p is, net als bij eerdere Galaxy-modellen). Samsung heeft wel iets gedaan aan de kleurweergave van het scherm, die volgens velen te verzadigd was. De S10 staat standaard op de 'natuurlijke' modus, wat zorgt voor een iets realistischer kleurweergave.

Het display ondersteunt HDR10+, de nieuwste standaard om films en series zo realistisch mogelijk weer te geven. HDR staat voor High Dynamic Range en is een van de belangrijkste ontwikkelingen op schermgebied van de afgelopen jaren.

Maar dan moet de content wel voor HDR10+ zijn gemaakt, en dat aanbod is op dit moment nog karig. En ik begrijp sowieso de hype van HDR bij video niet zo. Ik heb geprobeerd te ontdekken waarom het beter uit zou zien dan video zonder HDR, maar dat is me niet gelukt. Misschien ben ik gewoon HDR-blind.


De Galaxy S10 draait lekker soepel met de nieuwste processor en het nieuwe One UI van Samsung.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De Galaxy S10 presteert zoals elke nieuwe telefoon met de nieuwste processor zou moeten doen. Hij is snel en soepel in gebruik en bij het switchen tussen verschillende apps.

Ik heb ook minder haperingen opgemerkt dan met eerdere Galaxy-telefoons. Dat kan heel goed komen door de ruime 8 GB aan RAM-geheugen dat standaard op de S10 en S10 Plus zit.

Bovendien is de nieuwe One UI-interface van Samsung prettig in gebruik en een stuk overzichtelijker dan de eerdere Android-software van de Zuid-Koreanen. De vraag is wel hoe snel Samsung is met updates, want op dat punt hebben ze niet zo'n beste reputatie.


Samsung (en andere techbedrijven) heeft de batterij nog niet opnieuw uit kunnen vinden, dus er valt weinig anders te zeggen over de batterijduur dan dat het voldoet.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De batterijduur van de Galaxy S10 is naar de huidige standaarden prima. Met het toestel haal je zonder al te veel problemen dag twee, zeker als je de standaardinstelling van 1080p gebruikt, en wallpapers met veel zwart zodat het scherm niet te veel energie verbruikt. Je verlengt de batterijduur ook door de S10 in de nachtmodus te zetten.

Ik hield gemiddeld 30 procent aan batterij over 24 uur na een oplaadbeurt met gewoon dagelijks gebruik.


De Samsung Galaxy S10 kun je draadloos opladen – en je kunt er andere apparaten mee opladen, zoals de Galaxy Buds.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De Galaxy Buds zijn de draadloze oordopjes die Samsung heeft ontwikkeld. Die kun je opladen door ze in een doosje te leggen. En dat doosje kun je weer draadloos opladen door ’m achter op de Galaxy S10 te leggen.

Dat gaat niet heel snel, dus thuis zul je waarschijnlijk het doosje op een oplaadmat leggen of opladen via USB-C. Maar mocht je onderweg ooit met lege Galaxy Buds zitten, dan is dit een manier om de oordopjes weer leven in te blazen.

Het is een toepassing die je misschien nooit gaat gebruiken, maar die de Galaxy S10 ook niet slechter maakt. Het is in elk geval leuk om te hebben.


De camera is geweldig. Ik ben dol op de nieuwe groothoeklens van Samsung.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Zoals gebruikelijk maakt de nieuwste telefoon van Samsung geweldige foto's en de nieuwe groothoeklens aan de achterzijde is fantastisch.

Ik heb als test steeds eerst gewone foto's gemaakt en daarna hetzelfde tafereel met de groothoeklens vastgelegd - met telkens goede resultaten.

galaxy s10 plus photos from camera

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De groothoeklens is niet mijn standaardcamera, vanwege het lichte 'visoogeffect', waarbij de beeldranden vervormen en de foto bolachtig wordt.


Hij maakt ook goede selfies, maar Samsung heeft een grote mogelijkheid laten liggen om iets bijzonders te doen met de dubbele selfiecamera op de Galaxy S10 Plus.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De gewone selfies zijn prima, maar Samsung had de S10 kunnen uitrusten met een groothoeklens aan de voorkant. Dan kun je bij selfies ook een hele groep op de foto krijgen.

Samsung S10 Smartphone

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Er lijken twee camera's aan de voorkant van de Galaxy S10 Plus te zitten, maar een van die 'gaatjes' is een dieptesensor voor de portretmodus.

De Galaxy S10e en de Galaxy S10 hebben een goede portretmodus met een enkele selfiecamera, dus het is een gemiste kans om een tweede lens op te offeren aan iets wat een gewone selfiecamera met een lens al kan.

Erger is het dat de Galaxy S10 Plus met zijn dieptesensor nog steeds niet altijd goed de voorgrond van de achtergrond kan onderscheiden. De portretmodus vervaagde stukken van mijn haar en mijn oordopjes. Je kunt zien wat ik bedoel in de fotovergelijking die ik heb gedaan tussen de Galaxy S10 Plus en de Pixel 3.

De Galaxy S10 heeft een optie voor selfies met een iets grotere hoek, maar die is nauwelijks groter dan bij reguliere selfies.


90 procent van de tijd gebruikte ik de minder veilige gezichtsherkenning in plaats van de ultrasone vingerafdrukscanner die achter het scherm is ingebouwd.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De nieuwe vingerafdrukscanner achter het scherm doet het behoorlijk goed, ook als je duim nat of vies is. Daar liet de scanner in de OnePlus 6T het nogal eens afweten. Maar om de een of andere reden weigert de S10 mijn vingerafdruk te registreren als ik in bed lig.

En het ontgrendelen gaat soms ook trager dan ik zou willen, omdat ik problemen heb mijn duim precies op het scangebied te leggen.

Het duurt lang voordat het vingerafdruksymbool tevoorschijn komt nadat je de telefoon oppakt, zelfs met de instelling 'always-on-display'. Tot dusver presteert de OnePlus 6T beter bij het scannen van de vingerafdruk. Het vingerafdruksymbool verschijnt onmiddellijk als ik de telefoon oppak en ik weet ook direct waar ik mijn duim moet plaatsen.

Gelukkig kan dat makkelijk opgelost worden met een software-update van de Galaxy S10, en ik hoop dat het inderdaad op de verbeterlijst van Samsung staat.


Samsung heeft ook verzuimd iets nieuws te doen met de meegeleverde snellader.

De Galaxy S10-oplader (links) voelt wat armzalig naast de oplader van de OnePlus 6T. Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy S10 wordt geleverd met dezelfde sneloplader en kabel die Samsung al jaren gebruikt. Hij voelt wat armoedig en goedkoop aan in vergelijking met de oplader van de honderden euro's goedkopere OnePlus 6T.

Maar ik zou ook dankbaar moeten zijn dat Samsung een sneloplader levert bij zijn telefoons, aangezien Apple je aparte accessoires laat kopen voor snelladen.

De goedkope uitstraling van de oplader is absoluut geen dealbreaker, maar nadat ik een aantal maanden de OnePlus 6T heb gebruikt blijf ik toch zitten met het idee dat Samsung dit veel beter zou kunnen. Zeker gezien het feit dat je zo veel geld uitgeeft aan een premium-toestel.

Maar de grootste ergernis is dat Samsung zijn nieuwe snellere 25W-oplader reserveert voor de Galaxy S10 5G. OnePlus gebruikt voor de 6T McLaren Edition een 30W-oplader, waarmee het laden razendsnel gaat. Daarmee vergeleken voelt de standaard 15W-snellader die Samsung meelevert traag.


Mijn andere klacht is misschien muggenzifterij: de powerknop zit op precies op dezelfde hoogte als de bovenste volumeknop aan de andere kant van de telefoon en daardoor heb ik al meerdere onbedoelde screenshots gemaakt.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Het is ook absoluut geen dealbreaker, maar de powerknop zit veel te hoog aan de rechterkant van de Galaxy S10 Plus.

Je moet je best doen hem in te drukken en hij zit op precies dezelfde hoogte als de bovenste volumeknop aan de andere kant van de telefoon, waardoor ik per ongeluk al meerdere screenshots heb gemaakt toen ik probeerde de telefoon te vergrendelen.

Dat was bij de Galaxy S9 geen probleem, aangezien de powerknop een stuk lager zat.


Ja of nee?

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Er is veel nieuw aan de Galaxy S10 van Samsung, waarmee de S10 echt voelt als een verbetering ten opzichte van de vorige Galaxy S-telefoons, en veel minder als een kleine update zoals de S9 in vergelijking met de S8.

Maar alles bij elkaar is de Galaxy S10 een echte Samsung-telefoon met een vertrouwde formule, plus een aantal extra's en updates die een groot verschil maken. En dat is goed nieuws.

Je krijgt een van de beste designs en schermen die er zijn in de smartphonewereld en de groothoeklens is een geweldige nieuwe feature die vorige Galaxy-telefoons niet hadden. En de reguliere camera is ook erg goed.

Een van de belangrijkste teleurstellingen is op dit moment de vingerafdrukscanner, die moeilijk te gebruiken is omdat er weinig visuele aanwijzingen zijn waar je je duim moet drukken.

Het is ook jammer dat Samsung aan de voorzijde geen groothoeklens heeft ingebouwd als tweede camera, maar kiest voor een dieptesensor.

Maar ondanks die tegenvallers krijgt de Galaxy S10 van mij toch een overduidelijke ja.

Lees meer: