Goldman Sachs-analist Rod Hall en zijn team denken dat de nieuwe opvouwbare telefoon van Samsung, de Galaxy Fold, een serieuze bedreiging vormt voor de iPhone. Hij liet zijn klanten weten dat Apple mogelijk wel twee jaar achterloopt.

Een opvouwbare telefoon is “misschien wel niet te doen voor Apple”, stelt Hall. “We zien dit als een grote uitdaging voor Apple. Voorlopig lijkt het bedrijf geen beschikking te hebben over de cruciale OLED-technologie voor flexibele displays. Daardoor denken we dat Samsung wat schermen betreft minimaal twee jaar voorloopt op de concurrentie.”

Dat klinkt absurd. Loopt Apple echt twee jaar achter op wat de toekomst van de telefoon zal worden? De geschiedenis toont aan dat dat heel goed kan kloppen.

Samsung staat bekend om zijn stunts. De Galaxy Fold kost bijna 2.000 dollar, terwijl er bijna geen telefoonbezitters ooit heeft gezegd: “Goh, ik zou dit apparaat graag op willen vouwen”.

Huawei Mate X

Foto: De nieuwe Huawei Mate X zoals getoond op het Mobile World Congress in Barcelona op 23 februari 2019. Bron: Reuters/Sergio Perez

Bloggers als John Gruber die fan zijn van Apple kwamen met voorspelbare kritiek: "Ik heb de Galaxy Fold bekeken en ik zie niet meer dan een prototype. Hij zit er erg lelijk uit als hij is opgevouwen - een dik apparaat met een klein scherm met en een enorm voorhoofd en kin. Het lijkt me heel onhandig", schreef hij.

Een aantal dagen later voegde hij daar aan toe: "De Galaxy Fold ziet er echt uit als een prototype niet als een verkoopbaar product. Ik denk dat flexibele opvouwbare schermen de toekomst zijn, maar dit niet."

Dit doet heel erg denken aan 2010

Maar bij de grootste telefoonbeurs ter wereld, Mobile World Congress in Barcelona, gaat het deze week over niks anders dan opvouwbare telefoons. Ook het Chinese Huawei onthulde daar een vouwtoestel, de Mate X.

Het idee is simpel. Je hebt een telefoon ter grootte van een iPhone XS of XR, maar je kunt 'm openslaan als een boek of omvouwen – en dan heb je ineens een twee keer zo groot scherm aan de binnenkant (Samsung) of aan de buitenkant (Huawei Mate X).

En dat doet ineens heel erg denken aan 2010.

Dat jaar begon Samsung met de verkoop van 'phablets', smartphones met grote schermen die meer weg hadden van een tablet. Die trend werd weggelachen door Apple. Toenmalig CEO Steve Jobs zei: "Je kan je hand er niet omheen doen" en "niemand gaat dat kopen".

Maar in 2013 realiseerde Apple zich dat Jobs ernaast zat. Uit interne documenten bleek dat de verkoop van iPhones terugliep, terwijl de totale markt groter werd. En alle groei kwam van telefoons met schermen groter dan 4 inch. "Klanten willen iets dat wij niet hebben", was de titel van een van de hoofdstukken van de documenten van Apple.

Pas in 2014 kwam Apple met zijn eerste telefoon met groot scherm: de iPhone 6. En dat bleek een doorslaand succes.

iphone sales

Foto: De iPhone-verkoop liep terug in de periode dat Samsung wel telefoons met grote schermen op de markt had en Apple niet. Bron: BI Intelligence

Tegenwoordig is het logisch dat mensen grotere schermen willen. Ze willen hun foto's op de juiste schaal kunnen bekijken, hun games met volle beleving kunnen spelen en films daadwerkelijk kunnen zien. Opvouwbare smartphones zijn een logische vervolgstap.

De bedreiging voor Apple is dat Samsung en Huawei terecht hebben geconcludeerd dat mensen grote schermen in hun zakken willen en die al zijn gaan produceren. Bij Apple zijn voor zover wij weten alleen nog maar patenten aangevraagd en verkregen.

Wat als we niet langer een telefoon én een iPad hoeven kopen?

En er is een tweede bedreiging. Als ze geopend zijn hebben de Galaxy Fold en de Mate X het formaat van een kleine tablet. De aantrekkingskracht daarvan ligt in de keuze die consumenten hebben. Twee keer betalen voor en een telefoon en een tablet of gewoon een opvouwbare telefoon kopen en zo twee-in-een hebben?

Apple verkoopt elk kwartaal zo'n 10 miljoen iPads. Hoeveel kan Samsung daarvan afsnoepen?

Gruber heeft in een ding gelijk: zowel de Galaxy Fold als de Huawei Mate X zien eruit als prototypes. Maar wel heel goede prototypes. De apparaten zullen dunner worden, de schermranden kleiner, de batterijen zullen langer meegaan, de scharnieren minder onhandig en ze zullen waarschijnlijk ook goedkoper worden.

En daar zit 'm de echte uitdaging voor Apple. Samsung maakt al telefoons die er mooier uitzien dan de iPhone met vergelijkbare specificaties. De kans is groot dat de Zuid-Koreanen dat ook voor elkaar krijgen met opvouwbare apparaten.

Het heeft Apple vier jaar gekost om Samsung weer bij te halen wat betreft grote schermen. Op dit moment zijn de verkopen van iPhones al aan het dalen en het lijkt er niet op of er snel een nieuw formaat iPhone op de markt komt. Het is heel interessant om te volgen hoelang Apple dit keer gaat wachten.

Lees meer: