De Chinese fabrikant Meizu kondigde in januari een opvallende smartphone aan.

De Meizu Zero is wat je krijgt als je de huidige trends op de smartphonemarkt doortrekt. Aansluitingen of knoppen ontbreken. Opladen gebeurt draadloos, muziek luisteren kan via bluetooth en de powerknop is vervangen door een drukgevoelige sensor.

Zelfs een simkaartslot ontbreekt: het toestel ondersteunt e-simtechnologie.

Meizu probeerde via crowdfundingplatform Indiegogo om 100.000 dollar op te halen, maar slaagde niet in dat doel. Toch is het interessant om de Meizu Zero eens nader te bekijken, omdat het mogelijk een voorbode is van hoe smartphones er binnenkort uitzien.


De Meizu Zero heeft geen openingen in de behuizing, zelfs niet voor de speaker. In plaats daarvan trilt het scherm om geluid te maken.

Bron: Meizu

Over het scherm gesproken, de Meizu Zero heeft een OLED-display van 5,99 inch. De vingerafdrukscanner is onder het scherm verwerkt, de selfiecamera in de dunne rand erboven.

Bron: Meizu

Omdat een USB-C-poort ontbreekt, kun je de Meizu Zero niet opladen via een kabel. Draadloos opladen is dus een must.

Bron: Meizu

Meizu heeft zelf een oplaadmat met een maximale oplaadcapaciteit van 18 watt ontwikkeld. Daarmee gaat opladen bijna net zo snel als via een kabel.

Lees meer: Dit moet je weten over draadloze opladers voor je telefoon


Geen poorten en aansluitingen heeft een inherent voordeel: de Meizu Zero is stof- en waterdicht.

Bron: Meizu

De Meizu Zero heeft een IP68-certificatie, net als Samsungs Galaxy S10 en de iPhone XS van Apple. Dat betekent dat de smartphone tot 30 minuten onder water kan blijven tot een diepte van 2 meter.

Toch kan er na verloop van tijd water in het toestel komen. De behuizing heeft namelijk twee gaatjes: een voor de microfoon en een om de telefoon te resetten.


En de simkaart? Die kun je nergens plaatsen. Meizu heeft gekozen voor een zogenoemde e-sim, een afkorting voor ‘embedded sim’. Dat is een programmeerbare chip waarop gebruikers abonnementen van providers kunnen zetten.

Bron: Meizu

Om het toestel te gebruiken ben je dan wel afhankelijk van je telecomaanbieder. Nederlandse providers ondersteunen e-sim op dit moment nog niet en ze lijken ook geen plannen te hebben dit op korte termijn te doen.


De telefoon heeft geen knoppen om het volume te regelen of het toestel aan of uit te zetten. De Meizu Zero heeft aan de zijkant aanraakgevoelige vlakken met trilmotor.

Bron: Meizu

Verder heeft het toestel een Snapdragon 845-processor, een dubbele camera achterop en ondersteuning voor bluetooth 5.0.


Meizu lanceerde begin februari een crowdfundingcampagne voor het toestel, maar het doel van 100.000 dollar is niet gehaald.

Bron: Meizu

Slechts 29 mensen waren bereid om in te leggen, goed voor een totaalbedrag van 45.998 dollar. De prijzen voor de Meizu Zero waren dan ook fors. De 'Engineer Unit' had een prijskaartje van 1.299 dollar en de 'Pioneering Unit' kostte maar liefst 2.999 dollar.

Wat Meizu met de Zero van plan is nu de crowdfundactie is mislukt is niet bekend. Mogelijk gaat de telefoon nooit in de verkoop. Maar een ding is zeker: ook andere fabrikanten zullen veel van de technologieën toepassen in hun toekomstige smartphones.

Lees meer: