De Galaxy S9 is een beetje zoals het weerbericht op een tropisch eiland: alweer een prachtige dag.

Samsung heeft opnieuw een fantastische smartphone gemaakt, maar de S9 is tegelijkertijd geen toestel dat harten steelt.

Dat komt met name door het ontwerp, dat grotendeels hetzelfde is als dat van de S8. De nieuwigheden die Samsung heeft toegevoegd – geanimeerde emoji, een verstelbaar diafragma, video’s maken in superslowmotion – zijn geen baanbrekende innovaties.

Toch is Samsung erin geslaagd zijn toptoestel nog iets beter te maken. De Galaxy S9 is een betere telefoon dan de S8. Het Zuid-Koreaanse bedrijf laat zien dat het luistert naar klachten van consumenten.

Maar Samsung is ook koppig. Het toestel heeft nog steeds een aparte knop aan de zijkant voor Bixby, de digitale assistent van Samsung die haast niemand gebruikt.

Dit is er nieuw aan de Samsung Galaxy S9:


Qua design is er weinig veranderd. Dat neemt niet weg dat het nog steeds een prachtig toestel is.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

De Galaxy S9 lijkt als twee druppels water op de Galaxy S8 van vorig jaar. En dat is positief, want het ontwerp is en blijft prachtig.

Het toestel ligt prettig in de hand, dankzij het afgeronde glas aan de voor- en achterzijde. Ook de hoeken van het scherm zijn aan vier kanten afgerond.

Samsung heeft de randen aan de boven- en onderkant van het scherm iets verkleind ten opzichte van de Galaxy S8. Als het display aan is, ziet de telefoon er nu nog strakker uit.

De randen zijn wel iets groter dan bij de iPhone X van Apple, maar daar merk je in de praktijk weinig van. De Galaxy S9 is een van de mooiste smartphones die je op dit moment kunt kopen.


De S9 heeft alles aan boord waar de moderne smartphonegebruiker naar op zoek is.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Als je nog iets mist, dan hoor ik het graag. Een lijstje van wat de Galaxy S9 allemaal kan en heeft:

• Draadloos opladen

• Snel opladen

• Gezichtsherkenning

• Irisscanner

• Vingerafdrukscanner

• Koptelefoonaansluiting

• Hartslagmeter

• Stof- en waterdicht (IP68)

Daar kunnen andere smartphones met moeite aan tippen.


De gezichtsherkenning en irisscanner van de Galaxy S9 werken beter dan Face ID op de iPhone X.

Ik heb de Galaxy S9 een week gebruikt en niet één keer hoefde ik mijn pincode in te voeren om de telefoon te ontgrendelen. De combinatie van gezichtsherkenning en irisscanner op het Samsung-toestel werkt nagenoeg feilloos.

En als dat niet lukte, dan gebruikte ik de vingerafdrukscanner aan de achterkant, die snel en accuraat is.

Dat was wel anders bij de iPhone X. Ik had veel problemen met Face ID, dat er keer op keer niet in slaagde om mijn gezicht te herkennen. En de iPhone X heeft geen vingerafdrukscanner om op terug te vallen.


Over de vingerafdrukscanner gesproken, Samsung heeft de sensor verplaatst.

Foto: Links de Galaxy S9, rechts de Galaxy S8. De vingerafdrukscanner is nu onder de camera geplaatst in plaats van ernaast. Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Een van de belangrijkste klachten over de Galaxy S8 was de positie van de vingerafdrukscanner. Die was te hoog achter op de telefoon geplaatst – en pal naast de cameralens, waardoor gebruikers nogal eens mistastten.

Op de Galaxy S9 heeft Samsung de scanner verplaatst naar ónder de camera, waardoor het makkelijker is om 'm te gebruiken.

De vingerafdrukscanner van de S9 is snel, maar niet zo snel als die van de Pixel 2 van Google. Toch heb ik de Pixel 2 XL die ik normaal gesproken gebruik geen moment gemist.


Zoals verwacht is de camera van de Galaxy S9 uitstekend.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De foto's die ik tot nu toe heb gemaakt met de Galaxy S9 zien er fantastisch uit. Maar ik moet dat nog vergelijken met andere toestellen met topcamera's, zoals de Pixel 2 en de iPhone X.


De camera van de Galaxy S9 neemt erg goede foto's bij weinig licht.

Als eerste smartphone ooit heeft de Galaxy S9 een verstelbaar diafragma, dat mechanisch schakelt tussen f/1.5 en f/2.4. Dit diafragmagetal geeft aan hoeveel licht er door de lens op de sensor van de camera valt. Hoe lager het getal, hoe groter de lensopening.

In donkere omgevingen kan de Galaxy S9 foto's maken met een diafragma van f/1.5, wat voor een smartphonecamera erg knap is. Ter vergelijking: de Pixel 2 XL heeft een diafragma van f/1.8.

De voordelen daarvan zijn duidelijk zichtbaar in de bovenstaande foto's. De Galaxy S9 neemt in vergelijkbare omstandigheden scherpere en helderdere foto's dan de Pixel 2 XL.


Tussen de twee diafragmastanden zit verder weinig verschil, maar dat maakt niet uit.

Samsung heeft het kleinere diafragma van f/2.4 toegevoegd om te voorkomen dat foto's in situaties met voldoende licht overbelicht worden. Als de lensopening te wijd is, kan er te veel licht op de sensor vallen. Bijvoorbeeld in de felle zon op het strand of in de sneeuw.

Maar in de tests die ik heb gedaan merkte ik juist het tegenovergestelde. De foto's met een wijde lensopening (f/1.5) zijn donkerder dan met het smallere diafragma van f/2.4. De foto's in die laatste stand hebben bovendien meer witte vlekken, iets dat je duidelijk kunt zien in de sneeuw links van het midden.

Als ik de Galaxy S9 zou kopen, dan zou ik de camera in de instellingen op handmatig zetten – en dan altijd kiezen voor de wijde lensopening. De software schakelt namelijk normaal gesproken automatisch tussen de twee diafragma's, afhankelijk van de omstandigheden.

Het valt te prijzen dat Samsung als eerste smartphonemaker experimenteert met een variabel diafragma, maar voorlopig voegt het weinig toe.


Alleen de Galaxy S9+ heeft twee lenzen, maar het enige dat je mist is een betere zoomfunctie.

De kleinere Galaxy S9 heeft een enkelvoudige lens. De Galaxy S9+ heeft een camera met twee lenzen.

Net als bij de Galaxy Note 8 is de tweede lens van de S9+ een telelens die verder kan inzoomen dan de primaire lens. Zo kun je van afstand foto's maken zonder kwaliteit of details te verliezen.


De speakers van de Galaxy S9 zijn uitstekend. Het geluid doet zeker niet onder voor dat van andere toptoestellen.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

De S9 beschikt voor het eerst over stereospeakers, en dat is een hele verbetering. Het geluid klinkt vol en helder – voor een smartphone althans.


Apps starten razendsnel op en draaien soepel. Dat is niet anders dan bij andere Android-toppers.

De Galaxy S9 draait op de Snapdragon 845-chipset van chipmaker Qualcomm, net als de andere topmodellen van andere fabrikanten die dit jaar op de markt zullen komen.


De accuduur is niet bijzonder, maar valt niet uit de toon in vergelijking met vlaggenschepen van andere fabrikanten.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

De batterij van de Galaxy S9 (die ik heb getest) heeft een capaciteit van 3.000 mAh, de S9+ heeft er eentje van 3.500 mAh.

In de week dat ik het toestel heb gebruikt, was de accuduur gemiddeld in vergelijking met andere topsmartphones. Hoe dat over een langere periode is, moet ik nog bekijken.


Dan is het nu tijd voor de mindere dingen, zoals Bixby...

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Samsungs digitale assistent heet Bixby en is nog geen jaar oud. Hoewel de software een stuk beter is geworden sinds de introductie, loopt Bixby mijlenver achter op bijvoorbeeld Google Assistant, dat veel meer toepassingen heeft.

Als je een slimme assistent wilt gebruiken, dan is Google Assistant voor Android de beste keuze. En dat kan op de S9 heel simpel: je kunt Bixby negeren en Google Assistant instellen, dat standaard wordt meegeleverd met de S9 in de Google-app.


...en de aparte knop voor Bixby.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Aan de zijkant van de Galaxy S9, onder de volumeknop, zit een aparte knop. Daarmee kun je op elk moment Bixby Home aanroepen, een overzicht van widgets met relevante informatie.

Ik wou dat de knop er niet was. Daarvoor is Bixby Home gewoonweg niet goed genoeg.

Ik heb mijn Facebook-, Twitter- en Google-accounts gekoppeld, maar Bixby Home slaagt er niet in om me berichten te tonen die ik interessant vind. Daarnaast laat Bixby Home de weersverwachting, afspraken voor de komende dag, veelgebruikte apps en nieuws van Flipboard zien. Leuk, maar dat zijn dingen die Google Now ook kan.

De Bixby-knop zou er gewoon niet moeten zijn. Ik heb er vaak per ongeluk op gedrukt, en dan kreeg ik weer dat nutteloze overzicht van Bixby Home te zien. Frustrerend. Daarom heb ik 'm maar uitgeschakeld. Nu heb ik een knop die niks doet aan de zijkant van de telefoon, want van Samsung mag je de knop niet koppelen aan een andere app.


AR Emoji zijn nauwelijks het vermelden waard.

Foto: Het is de bedoeling dat ik lach op deze animatie... Bron: Screenshot

Met behulp van de camera op de voor en achterkant van de smartphone kan de Galaxy S9 honderd verschillende gelaatstrekken in kaart brengen en je gezicht veranderen in een geanimeerde emoji. Je kunt maximaal achttien verschillende animaties opnemen om in je berichten te gebruiken.

Dit is het antwoord van Samsung op de Animoji van de iPhone X, maar het is geen reden om de Galaxy S9 aan te schaffen.

Ik gebruik dit soort functies eigenlijk nooit. Maar als ik dat zou doen, dan zou ik niet kiezen voor AR Emoji. Hoe hard ik ook lach naar de camera, de animaties zien er altijd boos of bedroefd uit. Mijn AR Emoji kijkt alsof hij is ontvoerd en roept om hulp.


Zodra Google een nieuwe versie van Android uitbrengt, doet de Galaxy S9 voor mij gedateerd aan. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Samsung en andere fabrikanten zijn erg traag met het updaten van Android. Sterker nog: De Galaxy S9 draait op Android 8.0, niet eens de laatste versie van Googles besturingssysteem. Dat is Android 8.1, waar onder meer de Pixel 2, de Sony Xperia XZ2 en de nieuwe Nokia's op draaien.

Voor veel mensen is dat geen obstakel, maar voor mij wel. Er knaagt iets als ik een smartphone niet kan updaten naar de nieuwste versie van een besturingssysteem.

Voor de duidelijkheid, dit is puur subjectief. Samsung is dan wel traag met Android-updates, maar dat heeft doorgaans geen invloed op de prestaties van de telefoon. Ook rolt Samsung geregeld beveiligingsupdates uit voor Android.

En toch, als ik een nieuwe smartphone koop van meer dan 800 euro, dan verwacht ik dat de nieuwste software erop draait.


Moet ik de Galaxy S9 kopen?

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

De Galaxy S9 voelt als de telefoon die Samsung eigenlijk wilde maken met de Galaxy S8 - en dat toestel was toen al een van de beste Android-telefoons op de markt.

De Galaxy S9 werkt de minpuntjes van zijn voorganger weg, behalve dan die overbodige Bixby-knop. Maar omdat de verbetering minimaal zijn, is er voor bezitters van de Galaxy S8 geen reden om te upgraden. Of je moet je al ontzettend storen aan de onhandige plek van de vingerafdrukscanner.

Als je op zoek bent naar een telefoon met een uitstekende bouwkwaliteit, prachtig design, topcamera en veel functionaliteiten, dan is de Galaxy S9 een toestel voor jou.

De Galaxy S9 is vanaf 16 maart verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw en paars. Voor de S9 ben je 849 euro kwijt, terwijl de iets grotere S9+ honderd euro meer kost. Dat is een stuk goedkoper dan de iPhone X, waar je in Nederland 1.159 euro voor betaalt.

Wil je een Android-toestel en is je budget iets kleiner, dan kun je bijvoorbeeld de OnePlus 5T overwegen. Voor 499 euro krijg je een uitstekende telefoon, al is de camera beduidend minder dan die van de S9 en ontbreken functies als draadloos opladen en een irisscanner. Maar je bespaart wel 349 euro.

LEES OOK: 6 redenen waarom je beter de Galaxy S8 kunt kopen dan de nieuwe Galaxy S9