• Tijdens Global Tech Korea 2021, een technologiebeurs in Zuid-Korea, toonde Samsung voor het eerst een rubberachtig OLED-scherm.
  • De demo liet een lavastroom zien waarbij het scherm fysiek meebewoog met de lava.
  • Samsung wil de technologie gebruiken om een oprolbare telefoon op de markt te brengen.

Tijdens de onlangs gehouden Global Tech Korea 2021-conferentie, toonde Samsung voor het eerst een elastisch 13-inch OLED-scherm.

Samsung heeft al vouw- en buigbare schermen op de markt, maar daar komt een nieuwe bewegingsdimensie bij. Die dimensie toonde het bedrijf met een live demo. Op een beeldscherm was een lavastroom te zien die vanonder het scherm in verschillende dieptes werd geduwd.

Met andere woorden: het scherm werd op enkele plaatsen van onder omhoog geduwd terwijl de rest op zijn plek bleef. De video hieronder geeft een goed beeld van hoe dat eruit ziet.

Je kunt je afvragen of mensen zitten te wachten op een bewegende TV. Elektronicafabrikanten probeerden al gebogen schermen aan ons te slijten, en deden ook een poging om ons met 3D-brillen op de bank te laten zitten. Toch sloegen beide technologieën niet aan. Een TV met een elastisch scherm doet dat waarschijnlijk ook niet.

En zo denkt Samsung er ook over, want de technologiegigant piekert er niet over om een TV te bouwen met een rekbaar OLED-scherm. Het ziet een toepassing op kleinere schaal: in een mobiele telefoon.

In die wereld werkt het al met vouwbare schermen in de Flip- en Fold-modellen, en daar komt mogelijk nog een Rolled-model bij. Of Samsung die naam gaat voeren weten we niet, maar het merk geeft wel aan dat het de elastische OLED-schermen in een oprolbare telefoon wil plaatsen. Ook een hartmonitor is onderdeel van de plannen, meldde The Verge.

Andere toepassingen zijn ook denkbaar

Voordat het zover is, zijn we vermoedelijk jaren verder. Ondertussen kan de elastische schermtechnologie helpen bij een acuter probleem: de zichtbare vouw bij de Flip- en Fold-telefoons. Bij die nieuwe mobieltjes is na het openvouwen altijd een vouw te zien op de plek waar het scherm dubbelklapt. Als dit scherm elastisch is, kan het zichzelf straktrekken om weer glad te ogen. Ook kan de nieuwe technologie ervoor zorgen dat de toestellen wel volledig plat dicht kunnen vouwen. Nu doen ze dat in een kleine driehoek.

Lees ook: De Samsung Galaxy Z Flip 3 is de eerste vouwbare telefoon die we aanraden, maar voor €1.049 mag je iets meer verwachten

Andere toepassingen zijn ook denkbaar voor mensen met een slecht gezichtsvermogen. Hiervoor zouden tastbare elementen van onder het scherm omhoog geduwd kunnen worden zodat mensen met tast interactie kunnen hebben. Een goed voorbeeld hiervan is braille dat op het scherm te voelen is.

Ook kan Samsung experimenteren met tastbaar toetsenbord op een smartphone door knoppen onder het scherm omhoog te duwen. Een groot gemis bij het typen op een touchscreen is het gebrek aan reliëf voor de gebruiker. Ook bij automobilisten is dit een vaak gehoorde klacht. Ze hebben in het menu van het infotainmentsysteem geen gevoel bij wat ze indrukken. Het elastische OLED-scherm kan hier verandering in brengen.

Apple probeert het gebrek aan gevoel op te lossen met Haptic Feedback, een technologie die gerichte trillingen in het apparaat veroorzaakt na aanraking. Hierdoor voelt het alsof de gebruiker iets fysieks indrukt. Toch zal dit nooit het echte gevoel van het indrukken van een knop kunnen vervangen.

Het scherm beweegt niet vanzelf

De valkuil bij al deze denkbare toepassingen is dat het elastische scherm hulp nodig heeft van andere technologie om te bewegen; het doet dit niet uit zichzelf. Er moet iets onder het scherm zitten dat het omhoog duwt.

In het geval van een mobiele telefoon betekent dit dat er een extra laag technologie onder het scherm gebouwd moet worden, wat weer extra ruimte vraagt. Of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag, want in de wereld van de smartphones is elke millimeter een kostbaar goed.

Zoals gezegd duurt het waarschijnlijk nog een tijd voordat we een elastisch OLED-scherm in een consumentenproduct terugzien. Maar de ontwikkeling toont wel dat er meer mogelijk is met beeldschermen dan we aanvankelijk dachten.

LEES OOK: Wat is mini-LED en waarom is het misschien wel beter dan OLED?