• De Samsung Galaxy Z Flip 3 is de eerste betaalbare vouwtelefoon met een prijskaartje van 1.049 euro.
  • De Z Flip 3 is een prima smartphone, maar wordt gehinderd door een korte accuduur.
  • Het scherm is smaller dan normale telefoons en het openklappen is soms omslachtig.

In het geval van de nieuwe Samsung Galaxy Z Flip 3 gaat de aandacht niet zozeer naar het toestel, maar meer naar de prijs van 1.049 euro. Het is een hoop geld voor een telefoon, maar het is betaalbaar. Het is een prijs die je verwacht voor een topmodel en het is relatief goedkoop als je het vergelijkt met andere vouwtelefoons. Die kosten al snel 1.500 euro of meer.

Los van de prijs, is dit de derde poging van Samsung om een vouwbare smartphone te maken. Dat houdt hopelijk in dat het opvouwbare scherm en het complexe scharnier goed genoeg werken om mainstreamgebruik aan te kunnen.

Op dit moment valt daar nog niets over te zeggen, daarvoor moet de Galaxy Z Flip 3 minimaal zes maanden in gebruik geweest zijn.

Eigenlijk is de Galaxy Z Flip 3 meer een manier van Samsung om te kijken of de vouwbare telefoon toekomstbestendig is. Of dit soort telefoons echt in de smaak vallen bij het grote publiek. De lagere prijs zet de deur open voor mensen die wel geïnteresseerd waren in vouwtelefoons, maar ze eerder niet konden betalen, of niet wilden betalen vanwege de slechte duurzaamheid.

Nu kun je een vouwbare telefoon kopen zonder dat je het gevoel hebt dat je er te veel geld aan uitgeeft.

Foto: Antonio Villas-Boas/Insider
Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Design

De Galaxy Z Flip 3 is een prachtige telefoon, zowel open als dicht. Het metalen frame met de platte randen en het platte glaspaneel zorgen ervoor dat de Z Flip 3 een stijlvoller en volwassener uiterlijk heeft dan zijn voorgangers.

Dichtgevouwen is de Galaxy Z Flip 3 niet dikker dan de gemiddelde portemonnee. Hij voelt dan ook als een wat dikke en zware portefeuille als je hem in je zak hebt. Opengevouwen oogt de telefoon niet anders andere telefoons, al is het scherm wat smaller.

Het belangrijkst aan het design is misschien wel het scharnier. Daarmee kun je de schermen vastzetten in een bepaalde positie. Zo kun je de telefoon in een hoek van 90 graden op tafel zetten, handig voor bijvoorbeeld videobellen. Ook kan je zo foto's nemen vanaf een vlak oppervlak zodat jouw trillende handen de foto niet verpesten.

Helaas zijn er weinig apps die deze functionaliteit van de Galaxy Z Flip 3 ondersteunen, maar Samsung werkt hier samen met ontwikkelaars aan.

Schermen

Het hoofdscherm is even hoog als dat van een 6,7-inchtelefoon, maar even breed als dat van een 6-inchtoestel. Toch voelt de Galaxy Z Flip 3 groter dan beide formaten, omdat de inhoud doorgaans verticaal over het beeld scrolt.

Je merkt alleen dat het scherm smaller is in de landschapsmodus. Dan lijken met name video's kleiner door de zwarte balken aan de zijkanten.

De vouwnaad zie je op de Galaxy Z Flip 3 nog steeds, maar dit is in de praktijk geen probleem. Je kunt het vergelijken met de notch op de iPhone of het cameragat op Samsung-telefoons: op een gegeven moment zie je het niet meer.

Foto: Antonio Villas-Boas/Insider
Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Dat het scherm een 1080p-resolutie heeft in plaats 1440p is ook geen probleem. De 120Hz-verversingssnelheid van het display is heerlijk, scrollen en navigeren gaat soepel. Wij zouden een hoge verversingssnelheid altijd verkiezen boven een 1440p-scherm, al zou je kunnen zeggen dat je voor 1.049 euro beide mag verwachten.

Lees meer: 120Hz-scherm op je smartphone: wat is het en waarom wil je het?

Vreemd genoeg is het scherm een stofmagneet in vergelijking met reguliere telefoons. Dat is ietwat zorgwekkend, want de Samsung Galaxy Z Flip 3 is niet stofbestendig. Wij ondervonden geen problemen met stof en het scharnier, maar we gebruiken we de telefoon ook nog maar enkele weken.

In voorgaande vouwtelefoons was stof in het scharnier een groot probleem. Dat zorgde voor kraken en in sommige gevallen zelfs kapotte scharnieren.

Hoewel de telefoon niet officieel stofbestendig is, zegt Samsung dat het scharnierontwerp wel stofafstotend is. Ook zegt het bedrijf dat het scherm 80 procent duurzamer is dan voorheen dankzij verbeterde beschermlagen.

Foto: Antonio Villas-Boas/Insider
Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Voor het scherm aan de buitenkant geldt: dat is groot genoeg voor simpele dagelijkse taken zoals het lezen van berichten, het afspelen van muziek en het checken van het weer. Voor andere taken moet je de telefoon openklappen.

Prestaties

We hoeven niet lang stil te staan bij de prestaties van de Galaxy Z Flip 3, want deze heeft de nieuwste Snapdragon 888 onder de kap. Het is de snelste processor van dit moment en draait apps en games zonder enig probleem.

De Snapdragon werkt samen met 6 GB geheugen. Dat is minder dan je tegenwoordig ziet op andere Android-topmodellen, maar in de praktijk merkten we hier niets van. Uit tests blijkt dat de Galaxy Z Flip 3 nagenoeg hetzelfde presteert als de Samsung Galaxy S21. Wat niet raar is, want ze hebben beide nagenoeg dezelfde hardware.

Camera's

De Galaxy Z Flip 3 heeft goede camera's: één groothoeklens en één ultragroothoeklens. Over het algemeen zal je tevreden zijn met de foto's die deze camera's maken. Het zijn typische Samsung-camera's met een iets te fanatieke HDR-functie die de dynamiek uit foto's haalt. Maar over het algemeen vinden veel mensen de camera's geweldig.

Foto met de hoofdcamera van de Galaxy Z Flip 3. Foto: Antonio Villas-Boas/Insider
Foto met de hoofdcamera van de Galaxy Z Flip 3. Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Eigenlijk vonden we maar één nadeel aan de camera's. We konden ze namelijk pas gebruiken met een opengeklapte telefoon. Dat zorgde voor onhandige situaties waarbij het lang duurde voordat we daadwerkelijk een foto konden maken. Snel een kiekje schieten zit er dus niet echt in.

Je kunt de camera's wel gebruiken als de telefoon dichtgeklapt is, maar dan kan je niet goed zien waar je een foto van maakt omdat de voorvertoning op het kleine scherm naast de camera's toont.

Ultragroothoeklens foto met de Galaxy Z Flip 3. Foto: Antonio Villas-Boas/Insider
Ultragroothoeklens foto met de Galaxy Z Flip 3. Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Accuduur

De Galaxy Z Flip 3 heeft een relatief kleine accu met een capaciteit van 3.300 mAh. Dat betekent dat je vermoedelijk een keer per dag de telefoon aan het stroominfuus moet hangen.

Wij gebruikten tijdens het testen meerdere malen per dag een draadloze lader om de dag door te komen. Bij tests met andere topmodellen is dat doorgaans niet nodig. Als we met de Galaxy Z Flip 3 op reis gaan, dan zouden we een powerbank meenemen.

Dit moet je weten over het gebruiken van een vouwbare telefoon

Opgeklapt voelt de Z Flip 3 als een normale telefoon, maar het openklappen is een extra stap die je continue moet uitvoeren. Het is een klein obstakel, maar een obstakel niettemin.

Tijdens het testen gebruikten we de Galaxy Z Flip 3 eerst tegelijk met een andere telefoon. In die tijd merkten we dat we uit gemak vaker de normale telefoon pakten, omdat we geen zin hadden om de Flip open te klappen. We wilden de vouwbare telefoon wel pakken omdat hij mooi en nieuw was, maar onze pragmatische kant stak daar telkens een stokje voor.

Foto: Antonio Villas-Boas/Insider
Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Maar uiteindelijk lieten we de normale telefoon achter en gebruikten we enkel de Z Flip 3. Al snel was het niet meer zo vervelend om de telefoon open te klappen. De extra stap zorgde ervoor dat we ons vaker realiseerden dat we onze mobiel vaak en snel pakken voor nutteloze dingen.

Het grootste probleem van de Galaxy Z Flip 3 is misschien nog wel dat je hem niet of nauwelijks kunt openklappen met één hand. Als je maar een hand hebt om je telefoon te gebruiken, gaat dat dus erg lastig. De Motorola Razr heeft dat beter opgelost.

Moet je de Samsung Galaxy Z Flip 3 kopen?

De Samsung Galaxy Z Flip 3 is de eerste vouwbare telefoon die we niet direct afraden. Het is de eerste in zijn klasse die competitief geprijsd is, hoewel het prijskaartje nog steeds relatief hoog is. Het toestel is ook een stuk duurzamer dan zijn vouwende voorgangers.

Foto: Antonio Villas-Boas/Insider
Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Aan de andere kant kunnen we de Z Flip 3 ook niet volmondig aanraden. De accuduur is een probleem en het smalle scherm kun je vervelend vinden. Plus dat je het toestel altijd moet openklappen om normaal te kunnen gebruiken.

Conclusie

Vouwbare telefoons bieden een groot scherm in een toestel dat maar de helft van de ruimte inneemt. Dat is leuk, maar je moet er wel wat voor inleveren zoals accuduur, het feit dat je de telefoon elke keer moet openklappen en dat je voornamelijk kijkt naar een klein scherm aan de buitenkant.

Als je met deze minpunten kunt leven, dan raden we de Galaxy Z Flip 3 van harte aan. Wil je de hele dag met je batterij doen, kijk dan vooral naar een niet-vouwbare smartphone.

Plus: prachtig design, compact wanneer dichtgevouwen, goede prestaties, goedkoopste vouwbare telefoon, goede camera's, kleine scherm is handig.

Min: korte accuduur, langzaam laden, smal scherm, openklappen is een extra stap, scherm is een stofmagneet.

Meer over smartphones? Lees dan ook deze artikelen: