Het gros van de Nederlanders (91 procent) weet dat sinds 1 juli 2021 ook statiegeld op kleine plastic flesjes geldt. Maar ruim 40 procent wordt niet ingeleverd bij een inzamelpunt, wat neerkomt op 400 miljoen flesjes per jaar en 1 miljoen flesjes per dag.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Afvalfonds Verpakkingen waar het AD over bericht. Inclusief grote flessen werd 68 procent ingezameld, de wettelijke norm is 90 procent. Het bedrijfsleven, dat verenigd is in het Afvalfonds, is verplicht die doelstelling te halen.

Gebeurt dat niet dan kan de milieu-inspectie maatregelen nemen. Dat kan mogelijk worden voorkomen met meer inzamelpunten op bijvoorbeeld scholen, attractieparken en festivals, zegt Hester Klein Lankhorst, directeur van het Afvalfonds tegen de krant.

Ook laat het fonds gedragswetenschappers onderzoeken waarom mensen hun flesje niet inleveren en hoe het mogelijk anders kan. “Je kunt alleen constateren dat mensen het niet willen, of dat het ze niet makkelijk genoeg wordt gemaakt. We zullen aan de bak moeten”, aldus Klein Lankhorst in het AD.

Lees het hele artikel in het AD: Ruim veertig procent van de flesjes met statiegeld komt niet bij een inzamelpunt terecht