De 25 rijkste families ter wereld hebben samen het astronomische vermogen van 1.400 miljard dollar, volgens financieel databureau Bloomberg.

Deze rijkdom is afkomstig uit diverse branches, zoals de detailhandel, industrie, media en de techsector.

We nemen de 16 rijkste families onder de loep: van de Belgische families achter bierreus AB InBev tot de erfgenamen van supermarktketen Walmart.

Terwijl de wereld worstelt met de coronapandemie vergaat het de rijkste families ter wereld nog altijd uitstekend.

Financieel databureau Bloomberg heeft een overzicht gemaakt van de 25 rijkste families ter wereld. Samen hebben die een vermogen van 1.400 miljard dollar, omgerekend bijna 1.200 miljard euro.

Die rijkdom komt uit verschillende sectoren: van de detailhandel en industriële conglomeraten tot technologie.

De ranglijst van Bloomberg is gebaseerd op de geschatte vermogens per eind juli 2020. Bloomberg heeft vermogens die door één erfgenaam worden gecontroleerd buiten beschouwing gelaten. Ook familierijkdom die voornamelijk is gekoppeld aan staatsbezit (zoals bij sommige olielanden) is niet meegenomen.

Hieronder lichten we de top 16 van de Bloomberg-ranglijst uit. Van de families achter de grootste bierbrouwer ter wereld tot de erfgenamen van supermarktketen Walmart.


16. De families van Damme, de Spoelberch en de Mevius: Belgische bierbaronnen.

Bron: REUTERS/Francois Lenoir

Netto vermogen: 36,8 miljard dollar (31,3 miljard euro)

Bron van welvaart: bierbrouwer Anheuser-Busch InBev

Drie Belgische bierfamilies hebben samen een vermogen van ruim 54 miljard dollar (46 miljard euro), dankzij hun belangen in de grootste brouwer ter wereld: AB InBev. Het gaat om de families van Damme, de Spoelberch en de Mevius.

Een jaar geleden lag de gezamenlijke welvaart van de Belgische bierfamilies overigens nog 16 miljard dollar hoger, becijferde Bloomberg. De beurswaarde van AB InBev heeft een flinke tik gekregen, vanwege dalende bierverkopen in de coronacrisis.


15. De Amerikaanse familie Johnson, van schoonmaakproducten als Mr. Muscle.

Foto: Herbert Fisk Johnson III. Bron: Theo Wargo/Getty Images

Netto vermogen: 37,3 miljard dollar (31,7 miljard euro)

Bron van welvaart: schoonmaakmiddelen van SC Johnson

De familie Johnson profiteert van de waarde van schoonmaakmiddelenproducent SC Johnson, bekend van merken als Pledge, Mr. Muscle en Shout.

Het Amerikaanse bedrijf SC Johnson werd opgericht in 1882 door S.C. Johnson en voortgezet door diens zoon Herbert Fisk Johnson. Momenteel is Herbert Fisk Johnson III, als lid van de vijfde generatie, de CEO.


14. De Amerikaanse familie Cargill-Macmillan: groot in landbouwproducten.

Foto: Martha Macmillan. Bron: Jemal Countess/Getty Images

Netto vermogen: 38,1 miljard dollar (32,4 miljard euro)

Bron van welvaart: agribusiness van Cargill

William W. Cargill richt in 1865 de Amerikaanse handelaar in landbouwproducten Cargill op. Tegenwoordig bezitten 23 leden van de familie Cargill-MacMillan samen 88 procent van de onderneming. Die zet op jaarbasis ongeveer 115 miljard dollar om.

14 leden van de dynastie zijn miljardair. De familie herinvesteert jaarlijks zo'n 80 procent van de winst in het bedrijf. 


13. De Franse familie Mulliez: van hypermarktconcern Auchan en sportwinkelketen Decathlon.

Foto: Gérard Mulliez. Bron: STR New/Getty Images

Netto vermogen:  38,4 miljard dollar (32,5 miljard euro)

Bron van welvaart: hypermarktconcern Auchan

De Franse familie Mulliez zit achter Auchan, een van de grootste hypermarktketens van Europa met vestigingen in zowel Europa als Azië. Het supermarktconcern wordt ook wel de 'Walmart van Frankrijk' genoemd. Tot de familieholding Association Familiale Mulliez (AFM) behoren ook bouwmarktketen Leroy Merlin en sportketen Decathlon. 


12. De Zwitserse familie Hoffmann-Oeri: farmaceut van onder andere kalmeringsmiddel valium en Tamiflu tegen griep.

Foto: André Hoffmann. Bron: EY Global/YouTube

Netto vermogen: 38,8 miljard dollar (32,8 miljard euro)

Bron van welvaart: Roche

Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Hoffmann-La Roche is de bron van welvaart van de families Hoffmann en Oeri, de nazaten van Fritz-Hoffmann-La Roche die het bedrijf in 1896 oprichtte.  In 2019 hadden ze gezamenlijk 51 procent van de stemhebbende aandelen in handen en 9 procent van het hele bedrijf. 


11. De Canadese familie Thomson, van mediabedrijf en dataleverancier Thomson Reuters.

Foto: David Thomson (links) met de CEO Jim Smith van Reuters. Bron: Mark Blinch/Reuters

Netto vermogen: 40,6 miljard dollar (34,2 miljard euro)

Bron van welvaart: Thomson Reuters

Het vermogen van Canada's rijkste familie komt van mediabedrijf en dataleverancier Thomson Reuters. Gezamenlijk hebben de leden van de familie een belang van 66 procent in het bedrijf, plus een aandeel in het Canadese telecombedrijf Bell Canada en de Canadese krant The Globe and Mail. 


10. De Duitse familie Albrecht, van supermarktketen Aldi. 

Foto: Babette Albrecht. Bron: Florian Ebener/Getty Images

Netto vermogen: 41 miljard dollar  (34,5 miljard euro)

Bron van welvaart: supermarktketen Aldi

De gebroeders Theo en Karl Albrecht richtten in 1946 de discount-supermarkt Aldi op. Het bedrijf splitste na een ruzie tussen de broers in 1961 op in Aldi Nord en Aldi Süd. Die hebben vandaag de dag samen meer dan 10.000 vestigingen. Broer Theo investeerde ook in de Amerikaanse supermarkt Trader Joe's, om die te transformeren in een keten met meer dan 350 winkels.

Beide broers zijn inmiddels overleden en naar verluidt zouden Aldi Nord en Süd in 2022 weer samensmelten om de concurrentie aan te kunnen. Hoe dan ook, het hele bedrijf is volledig eigendom van de familie Albrecht.

Op de foto zien we overigens de aangetrouwde weduwe Babette Albrecht. Die heeft weliswaar 5 miljard euro geërfd, maar de familie voorkwam dat ze zeggenschap over het bedrijf kreeg. Ze zou te kwistig met het familiekapitaal omgaan. Dit in tegenstelling tot de sobere levensstijl van andere Albrechtjes. 

Lees meer over Aldi: 


9. De Duitse familie Boehringer-Von Baumbach: farmaceut van onder meer astmamedicijn Spiriva en bloedverdunner Pradaxa.

Foto: Hubertus von Baumbach. Bron: Boehringer Ingelheim/YouTube

Netto vermogen: 45,7 miljard dollar (38,5 miljard euro)

Bron van welvaart: farmaceutisch bedrijf Boehringer Ingelheim

De families Boehringer en Von Baumbach runnen het Duitse farmaceutische bedrijf Boehringer Ingelheim, dat al meer dan 130 jaar bestaat.


8. De Amerikaanse familie Johnson: vermogensbeheer (dus niet die van de schoonmaakproducten).

Foto: CEO van Fidelity Investments Abigail Johnson. Bron: Brian Snyder/Reuters

Netto vermogen: 46,3 miljard dollar (38,9 miljard euro)

Bron van welvaart: Fidelity Investments

De investeringsreus Fidelity Investments werd in 1946 opgericht door de grootvader van de huidige CEO Abigail Johnson. De miljardair uit Boston deelt haar fortuin met drie generaties van de familie.


7. De Franse familie Wertheimer: opa Wertheimer investeerde in Coco Chanel.

Foto: De broers Alain en Gerard Wertheimer. Bron: Charles Platiau/Getty Images

Netto Vermogen: 54,4 miljard dollar (45,7 miljard euro)

Bron van welvaart: modehuis Chanel

Het fortuin van de familie Wertheimer dateert uit de jaren 1920, toen opa Pierre Wertheimer modeontwerpster Coco Chanel financierde.

Vandaag de dag hebben zijn kleinzonen Alain en Gerard Wertheimer Chanel in handen. Het modehuis behaalde vorig jaar een omzet van 12,3 miljard dollar, omgerekend ruim 10 miljard euro.

De broers bezitten ook nog wijngaarden in Frankrijk en het Californische Napa Valley. Daarnaast fokken ze volbloed racepaarden, schreef Business Insider eerder.


6. De Franse familie Dumas, van luxemerk Hermès.

Foto: Axel Dumas. Bron: Andreas Rentz/Getty Images

Netto vermogen: 63,9 miljard dollar (53,7 miljard euro)

Bron van welvaart: Modehuis Hermès

Het fortuin van de dynastie Dumas werd opgebouwd in 1800, toen Thierry Hermès kleding, tassen en zadels begon te maken voor de adel die paardrijden steeds meer als hobby zag.

In 1970 maakte nazaat Jean-Louis Dumas er een internationaal bedrijf van. Vandaag de dag is Pierre-Alexis Dumas artistic director en Axel Dumas executive chairman.


5. De Indiase familie Ambani: olie, retail en telecom.

Foto: Mukesh Ambani en zijn vrouw Nita Ambani. Bron: Larry Busacca/Getty Images

Netto vermogen: 81,3 miljard dollar (68,3 miljard euro)

Bron van welvaart: conglomeraat Reliance Industries

Het fortuin van de familie Ambani ligt in Reliance Industries, een conglomeraat in India dat de grootste olieraffinaderij ter wereld bezit. Het bezit verder bedrijven door heel India in verschillende sectoren, waaronder retail en telecommunicatie.

Mukesch Ambani, de CEO, woont in een 27 verdiepingen tellende wolkenkrabber in Mumbai.

Lees ook: Neem een kijkje in het leven de Ambani’s, de rijkste familie van Azië die woont in een wolkenkrabber van bijna €1 miljard en kind aan huis is bij royals en Bollywood-sterren


4. De Saudische familie Al Saud: olie.

Foto: De Saudische prins Mohammed bin Salman (links) praat met zijn vader koning Salman in 2018. Bron: Saudi Press Agency via AP

Netto vermogen: 95 miljard dollar (79,9 miljard euro)

Bron van welvaart: olie

De immense rijkdom van de koninklijke familie van Saudi-Arabië komt voort uit een combinatie van de olie en persoonlijke inkomsten van de royals uit overheidscontracten en andere investeringen, meldt Bloomberg.

Kroonprins Mohammed bin Salman alleen al is naar schatting goed voor meer dan 1 miljard dollar. Hij staat erom bekend miljoenen te steken in huizen en jachten.


3. De Amerikaanse familie Koch, van conglomeraat Koch Industries.

Foto: Charles Koch en zijn wijlen broer David Koch. Bron: MSNBC/Youtube

Netto vermogen: 109,7 miljard dollar (92,3 miljard euro)

Bron van welvaart: Koch Industries

De broers Charles en David Koch breidden hun vaders olieraffinaderij uit tot het conglomeraat Koch Industries, nadat hun andere broers Frederick en William het bedrijf verlieten na een mislukte overname.

Koch Industries zet ongeveer 115 miljard dollar (96,8 miljard euro) per jaar om.

David Koch overleed in augustus 2019 en liet zijn fortuin van 53 miljard dollar (44,6 miljard euro) na aan zijn vrouw Julia Flesher Koch, schreef Business Insider destijds. Ze is nu de op drie na rijkste vrouw ter wereld, na L'Oreal-erfgenaam Françoise Bettencourt Meyers, Jeff Bezos' ex-vrouw MacKenzie Scott en Walmart-erfgenaam Alice Walton.


2. De Amerikaanse familie Mars (die van de chocoladerepen).

Foto: Jacqueline Mars met haar kleindochters. Bron: Pool/Getty Images

Netto vermogen: 120 miljard dollar (ruim 100 miljard euro)

Bron van welvaart: Mars Inc.

Toen hun vader in 1999 overleed, erfden Jacqueline en John Mars een aandeel in het snoepimperium Mars Inc., dat onder meer M&M's, Milky Way en Mars-repen uitvond. Jacquelines zoon Stephen Badger zit in de raad van bestuur van de niet-beursgenoteerde onderneming, die volgens Bloomberg een jaaromzet heeft van 38 miljard dollar (31,9 miljard euro).


1. De Amerikaanse familie Walton, van supermarktketen Walmart.

Foto: De familie Walton. Bron: Rick Wilking/Reuters

Netto vermogen: 215 miljard dollar (180,6 miljard euro)

Bron van welvaart: supermarktketen Walmart

Sam en Bud Walton hebben Walmart in 1962 opgericht, in de stad Rogers in de staat Arkansas, schreef Business Insider eerder. Na dat succes richtten de broers in 1983 ook de groothandel in levensmiddelen Sam's Club op. Walmart behaalde 524 miljard dollar omzet in hun gebroken boekjaar 2019/2020. Daarmee is Walmart in omzet de grootste retailer ter wereld.

Het familiefortuin is verdeeld over leden van drie generaties, waaronder de drie kinderen van medeoprichter Sam Walton: Rob, Jim en Alice. Met een fortuin van 56,8 miljard dollar (47,7 miljard euro) is Alice Walton een van de rijkste vrouwen ter wereld.


Lees meer over miljonairs en miljardairs: