De rijkste man ter wereld, Amazon-baas Jeff Bezos, wordt door de coronacrisis razendsnel nog een stuk rijker.

Het aandeel van webwinkel Amazon is tot astronomische hoogte gestegen en geeft Bezos op papier een vermogen van 186 miljard dollar.

Daar kan Bezos een hoop mee doen, zoals 6 keer grootbank ING kopen.

Het gaat goed met Amazon en oprichter Jeff Bezos, ook wel bekend als de rijkste mens op aarde. Zo werd Bezos begin deze week door een koersstijging van het aandeel Amazon weer 10 miljard euro (10.000.000.000 euro) rijker.

Het totale vermogen van Bezos steeg naar een voor gewone stervelingen niet te bevatten 186 miljard dollar (omgerekend 161 miljard euro). Volgens de Bloomberg Billionaires Index werd Bezos dit jaar 71 miljard dollar rijker, omgerekend bijna 62 miljard euro.

Corona maakt Jeff Bezos onmetelijk rijk

Ondanks – of eigenlijk dankzij – de coronacrisis gaat het Amazon voor de wind. Volgens Fortune is het bedrijf ‘gemaakt’ voor een crisis als deze. Zozeer dat de techgigant sinds het begin van de pandemie op zoek is naar een additionele 175.000 werknemers om het sterk toegenomen aantal online shoppers te kunnen bedienen.

Lees in dit verband: Jeff Bezos van Amazon is één van de grote winnaars van de coronacrisis: de rijkste man ter wereld heeft (opnieuw) $150 miljard

Dit jaar steeg Amazon naar de tweede plaats op de Fortune 500-lijst van Amerikaanse bedrijven met de meeste omzet. Dat was overigens op basis van de omzet over het afgelopen jaar die een indrukwekkende 280 miljard dollar bedroeg. Alleen hypermarktketen Walmart haalde meer omzet, met een jaartotaal van 523 miljard dollar.

De koers van het aandeel Amazon steeg sinds begin dit jaar met 70 procent en op de beurs is de onderneming bijna 1.500 miljard dollar waard.

Cijfers met zo veel nullen zijn lastig voor te stellen. Het volgende lijstje maakt misschien wat duidelijker hoe groot Bezos' vermogen van 186 miljard dollar eigenlijk is. Zo rijk is de rijkste persoon op aarde.


1. Het nationaal inkomen van Hongarije of Qatar haalt het niet bij Bezos' vermogen (en hij is bezig Griekenland in te halen).

Foto: Toeristen maken een selfie in Griekenland. Bron: EPA
Foto: Toeristen maken een selfie in Griekenland. Bron: EPA

Het vermogen van Bezos is groter dan het nationaal inkomen van landen als Hongarije, Oekraïne en Qatar. En Bezos is heel hard op weg om Griekenland (bruto binnenlands product van omgerekend 209 miljard dollar) en Nieuw-Zeeland (207 miljard dollar) in te halen, landen die door de Wereldbank als respectievelijk de 51ste en 52ste economie ter wereld worden genoemd.


2. De beurswaarde van ING komt niet in de buurt bij die van Amazon.

Bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De beurswaarde van grootbank ING bedraagt ongeveer 25 miljard euro (25.000.000.000 euro), of 29 miljard dollar. Met 186 miljard dollar kan Jeff Bezos ING ruim zes keer kopen.


3. Samen zijn de 500 rijkste Nederlanders wel even rijk als Bezos.

Bron: ANP/Evert Elzinga
Bron: ANP/Evert Elzinga

Jeff Bezos heeft 12,6 keer meer geld dan de rijkste Nederlander, Heineken-dochter Charlene Carvalho-Heineken die volgens de Quote 500 zo'n 13 miljard euro waard is.

Om de zaken nóg wat meer in perspectief te plaatsen: Jeff Bezos is met zijn 186 miljard dollar in euro's ongeveer 160 miljard waard: dat is bijna evenveel als de 500 rijkste Nederlanders bij elkaar opgeteld! Die zijn alle vijfhonderd samen goed voor 163 miljard euro.


4. 3 miljoen kilo goud inslaan zal geen probleem zijn voor Bezos.

Bron: ANP/Robert Vos
Bron: ANP/Robert Vos

Voor die 186 miljard dollar kan Bezos met de huidige goudprijs meer dan 3 miljoen kilo goud kopen.


5. Maar dat geld kan hij ook besteden aan 14.000 stuks van de duurste Rolls-Royce.

Bron: Rolls-Royce
Bron: Rolls-Royce

De Rolls-Royce Sweptail geldt met een aankoopprijs van 13 miljoen dollar als één van de allerduurste auto's ter wereld. Jeff Bezos kan er met gemak 14.000 van aanschaffen.


6. Bezos kan ook 413 exemplaren van het duurste schilderij ooit aanschaffen.

Foto: Salvator Mundi van Leonardo da Vinci in het Louvre. Bron: EPA
Foto: Salvator Mundi van Leonardo da Vinci in het Louvre. Bron: EPA

Op 16 november 2017 werd bij veilinghuis Christie's het schilderij Salvator Mundi van Leonardo da Vinci geveild voor iets meer dan 450 miljoen dollar. Daarmee is het beroemde olieverfschilderij nog steeds het duurst verkochte kunstwerk ooit.

Wie de koper was, is onbekend. In theorie zou Bezos er met gemak 413 exemplaren van hebben kunnen kopen.

Lees meer over miljardairs: