Theodor en Karl Albrecht namen vlak na de Tweede Wereldoorlog de kruidenierswinkel van hun moeder in Essen over. Vervolgens bouwden ze een supermarktketen die inmiddels actief is in meer dan twaalf landen in Europa en ook in de Verenigde Staten expandeert.

Aldi is de afkorting van ‘Albrecht Discount’. De supermarktketen imponeert met extreem lage prijzen en heeft zo’n sterke positie in Europa dat andere grote ketens zoals het Amerikaanse Walmart geen poging hebben gewaagd om Europa te ‘veroveren’.

Omgekeerd heeft Aldi wel voet aan de grond gekregen in de Verenigde Staten. Volgens de zender CNBC maakte de Duitse discounter in 2017 een winst van 13 miljard dollar in de VS.

Er is maar weinig bekend over de familie Albrecht. Ze praten doorgaans niet met de pers en laten zich niet zien bij de opening van nieuwe filialen. Volgens een Duitse krant heeft de familie geen vakantiehuizen, privévliegtuigen of jachten. Ze leven in afzondering en laten hun geld niet opzichtig rollen.

Wat we wel weten is dat ze een vermogen van naar schatting 34 miljard euro hebben, aldus persbureau Bloomberg.

Hieronder zie je hoe de Albrecht familie begon met een paar winkels en wat er daarna gebeurde.


In 1913 opent de familie Albrecht een kruidenierszaak in Essen. Na de Tweede Wereldoorlog nemen de broers Karl en Theo de zaak over. Vanaf 1946 openen ze tientallen filialen die ze omdopen tot Aldi. Dat staat voor Albrecht Discount.

Bron: Bloomberg


In 1953 telt Duitsland al 30 Aldi-winkels.

Foto: Een administratiekantoor van Aldi in Herten. bron: Roland Scheidemann/picture alliance via Getty Images

Bron: The Chicago Tribune


In 1960 verdelen Karl en Theo de markt, nadat ze onenigheid krijgen over de vraag of er sigaretten verkocht mogen worden in de Aldi. Zo ontstaan Aldi Süd en Aldi Nord. Karl krijgt als domein Zuidwest-Duitsland, de VS, het VK, Australië en Oost-Europa, terwijl Theo zich mag richten op Noord-Duitsland, West-Europa en Zuid-Europa.

Foto: Theo Albrecht in 1970.  bron: Roland Scheidemann/picture alliance via Getty Images

Bron: Bloomberg, The New York Times


In 1971 wordt Theo gekidnapt en komt hij na 17 dagen vrij. De familie Albrecht betaalt een losgeld van meer dan 1,5 miljoen euro.

Foto: Theo Albrecht. Bron: Peter Becker/picture alliance via Getty Images

Bron: The Chicago Tribune, The Local, Bloomberg


De familie is zwaar ontdaan door het gijzelingsdrama. Theo schermt z'n privéleven steeds sterker af. Wel voert hij het losgeld op als aftrekpost bij de belastingaangifte. Onder het kopje 'zakelijke kosten'.

Foto: A0009/picture alliance via Getty Images

De gijzelnemers worden uiteindelijk gepakt, maar de helft van het losgeld is voorgoed verdwenen. Theo Albrecht rijdt voortaan in een gepantserde auto naar het werk, waarbij hij elke dag een andere route volgt.

Bron: The Chicago Tribune, The Guardian


Theo en Karl Albrecht geven nooit interviews en melden in het openbaar ook nooit iets over hun zakelijke activiteiten en persoonlijke vermogen. Bekend is wel dat Theo wilde orchideeën verzamelt en golf speelt.

Foto: John S Lander/LightRocket via Getty Images

Bron: The Guardian


De huizen van de broertjes Albrecht lijken op 'vestingen' gelegen tegen de heuvels van de Roervallei in de buurt van Essen.

Foto: Margaret Bourke-White/The LIFE Picture Collection/Getty Images

Bron: The New York Times


Karl Albrecht houdt ook van golf. Hij laat in de jaren 70 Der Öschberghof aanleggen, een golfbaan in het zuidwesten van Duitsland in de buurt van het Zwarte Woud.

Foto: Google Maps

Tegenwoordig kun je in dit resort verblijven vanaf 350 euro per nacht.

Bron: The New York Times


Aldi heeft een beperkt assortiment van eigen huismerken en doet niet aan supermarktschappen: het assortiment staat in kartonnen dozen op houten pallets in de winkels.

Foto: Jörg Schmitt/DPA Picture-Alliance, via Associated Press

Bron: The New York Times


Het concept slaat aan in het naoorlogse Duitsland.

Foto: Klaus Rose/ullstein bild via Getty Images

Bron: The Guardian


Omdat Aldi permanent ultralage prijzen biedt, krijgt de keten een dominante positie in Duitsland.

Foto: Feddersen/ullstein bild via Getty Images

Bron: The New York Times


Aldi slaat z'n vleugels uit in Europa. Aldi Nord opent in 1973 z'n eerste filiaal in Nederland, waar het inmiddels meer dan 500 filialen heeft.

aldi plastic tas


Samen hebben Aldi Nord en Aldi Süd meer dan 8.000 winkels in Europa en de VS.

Foto: REUTERS/Michael Dalder

Bron: Business Insider


Theo Albrecht overlijdt in 2010 op 88-jarige leeftijd. Zijn zoons Berthold en Theo Jr. erven Aldi Nord. Hun gezamenlijke vermogen bedraagt op dat moment naar schatting zo'n 15 miljard euro.

Foto: Roland Scheidemann/picture alliance via Getty Images

Eén van Theo's meest opvallende eigenschappen was z'n zuinige levensstijl. Hij bleef potloden gebruiken tot ze helemaal op waren, droeg goedkope pakken en toonde zich wars van het 'opleuken' van de aankleding van zijn supermarkten.

Na het overlijden van Theo in 2010 erfden zijn zoons Berthold en Theo Jr. Aldi Nord. Berthold stierf echter twee jaar later.

Bron: Bloomberg, Forbes, The Guardian


Karl Albrecht overlijdt vier jaar na zijn broer in 2014, op 94-jarige leeftijd. Hij laat een fortuin van zo'n 23 miljard euro na.

Foto: Aldi Süd/DPA

"Karl Albrecht had geen behoefte aan publieke aandacht en leidde en teruggetrokken leven. Hij was een eerlijke en betrouwbare ondernemer die zich door christelijke waarden liet leiden", zo liet Aldi Süd in een verklaring bij diens dood in 2014 weten.

Karl Albrecht was 67 jaar getrouwd. Zijn vrouw overleed een jaar vóór Karls dood.

Bron: The Local, The New York Times


De publieke stilte wordt in 2016 ruw verstoord als Theo Jr., zoon van de man die Aldi Nord groot maakte,  juridische actie onderneemt om de invloed van zijn schoonzus Babette in te dammen. Babette was getrouwd met Berthold, de in 2012 overleden broer van Theo Jr. Volgens Theo Jr. houdt Babette zich na het overlijden van haar man Berthold niet aan gemaakte afspraken door miljoenen uit te geven aan oldtimers en kunst.

Foto: Babette Albrecht in februari 2019. bron: Britta Pedersen/picture alliance via Getty Images

Theo Jr. spreekt zich in 2016 uit in de media: "De naam Albrecht staat voor een sobere levensstijl."

Bron: The New Daily, Bloomberg


In 2016 komt uit dat wijlen Berthold zijn vrouw Babette en de kinderen in zijn testament heeft uitgesloten van zeggenschap over een stichting die ongeveer 20 procent van Aldi Nord controleert. Babette vecht de beslissing van haar overleden echtgenoot aan met als argument dat hij niet wilsbekwaam was bij het opstellen van het testament, omdat hij een aan alcoholgebruik gerelateerde ziekte had.

Foto: Rolf Vennenbernd/picture alliance via Getty Images

Bron: The Irish Times


Eind 2017 geeft een Duitse rechter aan dat het testament van Berthold wel degelijk rechtsgeldig is, mede op basis van de getuigenis van een voormalig topman van Aldi  Nord die veel contact had met Berthold in de jaren voor zijn dood. Hiermee blijft de beperking van de zeggenschap van Babette en haar kinderen in stand.

Foto: Tristar Media/WireImage

Bron: Spiegel


En Aldi Süd? Daar gaat het er rustiger aan toe. Karl Jr. en Beate, zoon en dochter van de in 2014 overleden Karl, erven het fortuin van Aldi Süd en nemen plaats in de raad van commissarissen. Karl Jr. heeft geen  kinderen, zijn zus Beate heeft er zes. Broer en zus volgen de traditie van hun vader: ze schermen hun leven zo veel mogelijk af.

Foto: Karl Albrecht Jr. in 2016. Bron: Uli Deck/picture alliance via Getty Images

De 71-jarige Karl Jr., en de 66-jarige Beate hebben nog nooit contact gehad met de pers. Wie de controle over Aldi Süd overneemt, als zij zich terugtrekken, is nog onduidelijk.

Lees meer over Aldi: