Azië herbergt flink wat miljardairs met een zeer uiteenlopende achtergrond.

Het gros van de rijkste Aziaten komt uit China, maar ook in India en Japan zijn enkele ultrarijke miljardairs te vinden.

Van selfmade techmiljardairs tot vermogende erfgenamen: bekijk de lijst van de 9 rijkste Aziaten, met onder meer Jack Ma van Alibaba en Mukesh Ambani van Reliance Industries.

De 9 rijkste mensen uit Azië in de miljardairsindex van Bloomberg en de miljardairslijst van Forbes hebben een gezamenlijk vermogen van zo’n 312 miljard euro.

Sommige miljardairs in de top van ranglijst zijn selfmade en vergaarden hun fortuin met technologiebedrijven, zoals Jack Ma, de oprichter van China’s grootste e-commerce bedrijf Alibaba.

Andere erfden hun vermogen van hun familie, zoals Mukesh Ambani, de rijkste Aziaat, die het stokje van zijn vader overnam bij het industriële conglomeraat Reliance Industries.

Lees hieronder meer over de rijkste mensen van ’s werelds grootste continent, met technologietycoons en vastgoedbaronnen. 


9. Hui Ka Yan

Foto: VCG/VCG via Getty Images

Vermogen: €24 miljard

Leeftijd: 62

Land: China

Sector: Vastgoed

Hoe: selfmade; China Evergrande Group

Verandering vermogen t.o.v. vorig jaar: een min van €1,4 miljard.

Hui Ka Yan is de baas van China Evergrande Group, een vastgoedontwikkelaar die in bijna 300 steden in China bouwt. Hui begon zijn bedrijf in 1996, nadat hij tien jaar voor een staalfabriek had gewerkt. Een decennium later bracht hij zijn vastgoedbedrijf naar de beurs. 


8. Yang Huiyan

Foto: Summer Zhen/South China Morning Post via Getty Images

Vermogen: €24,2 miljard

Leeftijd: 38

Land: China

Sector: Vastgoed

Hoe: erfenis

Verandering van vermogen t.o.v vorig jaar: een plus van €1,7 miljard.

Yang Huiyan, de rijkste vrouw in Azië en enige vrouw op deze lijst, erfde in 2005 meer dan de helft van haar vaders vastgoedbedrijf, Country Garden Holdings, aldus haar profiel op Bloomberg.

Yang leidt het bedrijf dat vastgoed ontwikkelt en hotels uitbaat in China. Ze is ook voorzitter van een onderwijsinstelling, Bright Scholar Education Holdings.


7. Li Ka-Shing

Foto: Reuters

Vermogen: €24,1 miljard

Leeftijd: 92

Land: Hongkong

Sector: Vastgoed

Hoe: selfmade; CK Hutchison Holdings

Verandering van vermogen t.o.v. vorig jaar: Een min van €640 miljoen.

Li Ka-Shing, de rijkste man van Hongkong, is oprichter van CK Hutchison Holdings, een bedrijvenimperium met grote belangen in vastgoed. Daarnaast is hij oprichter van een investeringsmaatschappij, CK Asset Holdings, dat zich ook vooral richt op vastgoeddiensten.

Li leidde beide bedrijven tot mei 2018, waarna zijn zoon Victor het stokje overnam als topman, aldus zijn profiel op Bloomberg.


6. Tadashi Yanai

Foto: REUTERS/Issei Kato

Vermogen: €25,4 miljard

Leeftijd: 71

Land: Japan

Sector: Retail

Hoe: selfmade; detailhandel

Verandering van vermogen t.o.v. vorig jaar: Een min van €533 miljoen.

Tadashi Yanai, de rijkste man van Japan, leidt Fast Retailing. Yanai is ook oprichter en grootste aandeelhouder van dit kledingbedrijf, dat het grootste is van Azië. Fast Retailing heeft zo’n duizend winkels.

Yanai heeft een aantal golfbanen in Maui, Hawaii.


5. William Ding

Foto: Photo by VCG/VCG via Getty Images

Vermogen: €25,5 miljard

Leeftijd: 49

Land: China

Sector: Technologie

Hoe: selfmade; NetEase

Verandering vermogen t.o.v. vorig jaar: een plus van €9,8 miljard.

William Ding leidt de internetaanbieder NetEase uit Beijng, bekend van de populaire games Overwatch en Westward Journey, aldus zijn profiel op Bloomberg. Het bedrijf werkt samen met Blizzard Entertainment en Microsoft’s Mojang.

Naast games doet NetEase ook aan andere online media zoals films en muziek. 


4. Colin Huang

Foto: Visual China Group/Getty Images

Vermogen: €26,5 miljard

Leeftijd: 40

Land: China

Sector: Technologie

Hoe: selfmade; Pinduoduo

Verandering van vermogen t.o.v. vorig jaar: een plus van zo’n €10 miljard.

Colin Huang, ook bekend als Huang Zheng, is de oprichter en voorzitter van een van China’s grootste e-commerce bedrijven Pinduoduo. Het platform heeft meer dan 628 miljoen klanten en verdiende bijna €4 miljard in 2019.

Voor hij de grote man werd van Pinduoduo, was Huang stagiair bij Microsoft en werkte hij bij Google, aldus zijn profiel op Forbes. Daarnaast begon Huang twee andere internetbedrijven, Xinyoudi, een gamingbedrijf, en Ouku.com, een ander e-commerce platform.


3. Pony Ma

 

Vermogen: €45,8 miljard

Leeftijd: 48

Land: China

Sector: Technologie

Hoe: selfmade; Tencent Holdings

Verandering van vermogen t.o.v. vorig jaar: een plus van €13,2 miljard.

Pony Ma, ook bekend als Ma Huateng, leidt Tencent Holdings, een technologiebedrijf dat hij oprichtte samen met Zhang Zhidong. Tencent is vooral bekend van de berichtenapp WeChat, die meer dan een miljard gebruikers heeft in China.


2. Jack Ma

Foto: REUTERS/Lucy Nicholson

Vermogen: €59,6 miljard

Leeftijd: 55

Land: China

Sector: Technologie

Hoe: selfmade; Alibaba Group

Verandering van vermogen t.o.v. vorig jaar: een plus van €10,2 miljard.

Jack Ma is de rijkste man van China. Hij is mede-oprichter van Alibaba Group, ’s lands grootste e-commerce bedrijf. Hij leidt ook Taobao, een online winkel, en Tmall, een online dienstverlener. Ma was topman van Alibaba Group tot 2019.

Ma heeft ook belangen in twee Chinese entertainment bedrijven en financiële dienstverlener Ant Group. Laatstgenoemde is vooral bekend van online betaalsysteem Alipay.


1. Mukesh Ambani

Foto: Reuters/Amit Dave

Vermogen: €68,8 miljard

Leeftijd: 63

Land: India

Sector: Energie

Hoe: erfenis

Verandering van vermogen t.o.v. vorig jaar: een plus van €19,3 miljard.

Mukesh Ambani is de rijkste man van India en de op zeven na rijkste persoon ter wereld. Hij werd topman van Reliance Industries na het overlijden van zijn vader in 2002.

Reliance Industries is een industrieel conglomeraat dat zich bezighoudt met energie, textiel, kleinhandel, telecommunicatie en het meest verdient met olie en gas. Ambani bezit 42 procent van de aandelen.

Ambani is ook investeerder in tal van bedrijven, waaronder telecombedrijf Jio. Hij is eigenaar van de Mumbai Indians, een professioneel cricketteam en bezit vastgoed ter waarde van meer dan €337 miljoen.

LEES OOK: MacKenzie Scott is de rijkste vrouw ter wereld – een donatie van $1,7 miljard verdiende de ex-vrouw van Jeff Bezos in 1 week terug