• Ant Group, een zusterbedrijf van de Chinese e-commercereus Alibaba, aast op een beursgang die het bedrijf waardeert op meer dan 200 miljard dollar.
  • Ant Group is vooral bekend van betaaldienst Alipay. Die telt inmiddels 1,3 miljard gebruikers wereldwijd.
  • Oprichter is Jack Ma, tevens de grote man achter e-commercebedrijf Alibaba dat sinds 2015 beursgenoteerd is.
  • Dit weten we over Ant Group, de Chinese betaalreus die na de beursgang grote financiele instanties als Goldman Sachs voorbij kan streven.

Meer dan 1 miljard mensen in China gebruiken de mobiele betaaldiensten van Ant Group, het Chinese megabedrijf dat binnenkort naar de beurs wil. Toch zal de naam bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. 

Ant Group is onderdeel van Alibaba, de Chinese e-commercereus die is opgericht door miljardair Jack Ma. Met een geschatte waardering van zo’n 200 miljard dollar is het een van de waardevolste financiële bedrijven ter wereld.

Nu wil Ant Group naar de beurs in Hongkong en Shanghai. Dat zou een van de grootste beursgangen ooit zijn. Volgens The Wall Street Journal moet het in oktober al gebeuren. 

Dit weten we over de Chinese betaalreus, die een serieuze concurrent is van het Amerikaanse PayPal en straks meer waard is dan de grootste banken ter wereld.


Ant Group valt onder Alibaba, dat bestaat uit een reeks Chinese internetbedrijven gericht op e-commerce.

Alibaba wordt ook weleens het ‘Amazon van China genoemd’. Het bedrijf ontstond in 1999 toen de Chinese internetondernemer Jack Ma de virtuele marktplaats Alibaba.com opzette. 


Alibaba bestaat uit veertien kernonderdelen, waaronder Alibaba.com en de Ant Group.

alipay vienna alibaba ant

Foto: Een winkelmedewerker in Wenen scant een QR-code van een klant in de Alipay-app. Bron: Guo Chen/Xinhua via Getty

Ant Group is vooral bekend van Alipay, het grootste online betaalsysteem van China, vergelijkbaar met PayPal in de Verenigde Staten. Alipay is opgericht in 2004 als betaalmethode voor klanten van de online marktplaatsen van Alibaba.

In 2011 kwam Alipay op eigen benen te staan. Sindsdien is de betaaldienst verder gegroeid – niet alleen binnen China, maar ook in het buitenland. Ant Group werd gevormd in 2014 als houdstermaatschappij voor Alipay en andere financiële diensten, zoals microleningen, verzekeringen en vermogensbeheer. Ook is het bedrijf actief in creditcards (Ant Credit Pay) en levert het clouddiensten aan financiële instituten (Ant Financial Cloud).

De holding is vernoemd naar het insect, omdat het betaalbedrijf “let op de kleintjes”, zei CEO Eric Jing in 2017 tegen Business Think

Alibaba kocht in 2018 een derde van de aandelen in Ant Group, aldus de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review

Alibaba: De Chinese internetgigant, opgericht in 1999 door Jack Ma, die bestaat uit een reeks e-commerce bedrijven en financiële dienstverleners.

Ant Group: Een zusterbedrijf van Alibaba opgericht in 2014 als holding voor Alipay en andere financiële diensten. Alibaba-oprichter Jack Ma heeft een controlerend belang in Ant Group.

Alipay: Een online betaaldienst die sinds 2004 is uitgegroeid van een afrekenmethode voor Alibaba-marktplaatsen tot de grootste betaaldienst van China.

Jack Ma: Oprichter van Alibaba en een van de rijkste mensen van China met een geschat vermogen van bijna 60 miljard dollar.


Ant Group wil meer zijn dan alleen een financieel dienstverlener

Hoewel Ant Group vaak wordt aangemerkt als financieel dienstverlener zet het bedrijf zich recent meer in de markt als technologieleverancier. Daarom is de naam in juni veranderd van Ant Financial Services in Ant Group.

ant group financial

Foto: Het hoofdkantoor van Ant Goroup in Hangzhou. Bron: Costfoto/Barcroft Media via Getty Images

Ant begeeft zich steeds meer in het vaarwater van Chinese banken en lokte al miljoenen klanten weg bij traditionele partijen in de financiële sector. Bovendien runt Ant ’s werelds grootste geldmarktfonds Yu’e Bao, een beleggingsfonds dat vooral in kortlopende leningen belegt. Meer dan 600 miljoen inwoners hebben daar direct of indirect in geïnvesteerd, ofwel een derde van de Chinese bevolking, aldus The Wall Street Journal.

Yu’e Bao nam zo’n grote hap uit het Chinese financiële systeem dat het geldmarktfonds een “bloedzuigende vampier” is genoemd. 

Als de beursgang van Ant Group volgens plan verloopt, dan schiet het andere financiële partijen als Goldmans Sachs in een klap voorbij. De waardering van het Chinese bedrijf komt waarschijnlijk uit ruim boven de 200 miljard dollar. Ter vergelijking: Goldman Sachs is op de beurs 73 miljard dollar waard. 


De beursgang van Ant Group kan de grootste ooit worden

Ant Group haalde in 2018 voor het laatst geld op bij investeerders. Die staken toen 14 miljard dollar in het bedrijf om de internationale groei van Alipay aan te jagen. Daarmee werd Ant Group naar verluidt gewaardeerd op 150 miljard dollar. 

Maandag gaf Ant Group de eerste aanzet voor een beursgang. Volgens Bloomberg wil het bedrijf zo’n 30 miljard dollar ophalen bij beleggers, tegen een waardering van 225 miljard dollar. Als dat lukt, dan heeft Jack Ma opnieuw het record voor de grootste beursgang in handen. 

Dat stond tot voor kort op naam van Alibaba, dat in 2014 bij de beursgang 25 miljard dollar ophaalde. Saudi Aramco ging daar in december 2019 overheen, met 29,4 miljard dollar. Met 30 miljard dollar pakt Ma het record terug.


Ant Group laat een notering in New York links liggen nu Chinees-Amerikaanse spanningen toenemen

Ant Group diende een aanvraag in voor een beursnotering in Shanghai en Hongkong. Daarmee kiest het bedrijf bewust niet voor de New York Stock Exchange, al was een Chinese notering volgens een bron van The Wall Street Journal altijd al het plan.

Toch komt de stap van Ant Group op een pikant moment. De spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn de afgelopen maanden verder opgelopen. 

De Amerikaanse regering is bezorgd dat de Chinese overheid toegang heeft tot data van Amerikaanse gebruikers via populaire apps als TikTok. Die is in handen van het Chinese ByteDance. President Trump wil TikTok daarom verbieden, een besluit dat ByteDance aanvecht via de rechter

Lees meer: Dit is Zhang Yiming, de mysterieuze Chinese miljardair achter TikTok

Ook technologiebedrijf Huawei ligt al enige tijd onder het vergrootglas vanwege vermeende spionage. De Chinese telecomleverancier mag in meerdere westerse landen niet meebouwen aan het nieuwe 5G-netwerk. 


PayPal versus Ant Group

alipay ant group US

Foto: QR-code van Alipay bij een Sephora-winkel in San Jose. Bron: Smith Collection/Gado/Getty Images

De vergelijking met het Amerikaanse betaalbedrijf PayPal ligt voor de hand. PayPal Holdings is actief in meer dan 200 landen en geeft 14,5 procent van de wereldwijde fintechmarkt in handen, aldus een rapport uit juni van The Business Research Company

Ant Group is goed voor een marktaandeel van 8 procent en opereert in ruim vijftig landen. 

PayPal ging in 2002 naar de beurs en is nu bijna 240 miljard dollar waard. Het bedrijf is de grootste speler in de VS en mag sinds 2019 ook in China betalingen verwerken, maar daar moet PayPal opboksen tegen Ant Group en Tencent, dat via superapp WeChat groot is in mobiele betalingen. 

Alipay is sinds 2017 actief in de VS, oorspronkelijk zodat Chinese klanten online konden winkelen zonder zich druk te maken over wisselkoersen, schrijft The Verge

Veel verder zal Ant Group waarschijnlijk niet kunnen groeien in de VS, nu de handelsrelaties tussen China en de regering-Trump verslechteren. De Amerikaanse overheid blokkeerde in 2018 de overname van geldverzendbedrijf Moneygram. Het Comité voor Buitenlandse Investeringen in de Verenigde Staten beoordeelde de deal als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Lees meer over China: