ING moet op zoek naar een nieuwe CEO. De huidige topman, Ralph Hamers, kondigde donderdag volstrekt onverwacht aan dat hij overstapt naar de Zwitserse zakenbank UBS.

Bij de aanbieder van beleggingsinformatie Morningstar denken de analisten dat de nieuwe topman van ING van buitenaf komt. “Als er een kandidaat klaarstond, dan was zijn aanstelling al wel bekendgemaakt.”

Maar analisten van de bank Citi denken dat ING de opvolger van Hamers binnen de eigen gelederen kan vinden. De financiële instelling heeft genoeg goede managers in huis, als het die route wil bewandelen.

Maar moet het een bankier, een techneut of een jurist worden? Hierover zijn de meningen van de experts verdeeld.  Zo zegt headhunter Chris de Groot tegen De Telegraaf dat ING behoefte heeft aan “iemand die met frisse ideeën komt en moderne technieken begrijpt”.

Een ervaren Zuidas-bankier zegt echter tegen de krant dat ING zich als “klassieke leningsmachine” juist moet richten op iemand die goed zicht heeft op kredietrisico’s. Aan die laatste eis voldoet in ieder geval ING’s kroonprins Steven van Rijswijk, de huidige CRO (chief risk officer) van de bank.

Toch schijnt Van Rijswijk niet de enige te zijn die de leemte kan vullen die Hamers achterlaat. Ook CFO Tanate Phutrakul en rijzende ster Pinar Abay worden genoemd.

We nemen het profiel van drie interne kanshebbers kort door:

Tanate Phutrakul: huidige cfo is vooral cijferman

Tanate Phutrakul is sinds een jaar financieel directeur bij ING en trad in april 2019 tot het hoogste uitvoerende bestuursorgaan, de executive board. Phutrakul is verantwoordelijk voor ING’s financiële afdelingen: Group Treasury, Investor Relations, Group Research and Regulatory & International Affairs.

De Thaise bankier werkt al bijna twintig jaar bij ING, onder meer als country manager in Thailand en later als CFO van ING België. Phutrakul heeft een master’s degree in Chemical Engineering van Imperial College in London een MBA van Harvard Business School.

Maar de Thai is pas een klein jaar in zijn nieuwe rol actief, nadat hij de plaats innam van Koos Timmermans, die in 2018 opstapte in verband met het witwasschandaal.  Als Phutrakul Hamers zou opvolgen, zou ING weer op zoek moeten gaan naar een nieuwe CFO.

Volgens het FD is de heersende mening dat Phutrakul zeer goed is in cijfers, maar niet sterk genoeg om als boegbeeld van de bank op te treden.

Pinar Abay: Turks talent kan nog wat ervaring gebruiken

De Turkse Pinar Abay is sinds begin dit jaar lid van de bredere management board van ING. Voorafgaand aan haar benoeming in de bestuursraad werkte Abay voor ING in België en Turkije.

Abay is sinds 2011 aan de slag bij ING. Daarvoor was ze actief bij consultant McKinsey.

In een profiel van Harvard Business Review uit 2015 wordt gesteld dat Abay als CEO van ING Bank in Turkije de boel behoorlijk opschudde. Ze bezocht alle lokale afdelingen, zat uren in het callcenter om te horen wat de klachten van klanten waren en bevroeg veel mensen naar de redenen waarom zaken op een bepaalde manier werden aangepakt.

In plaats van uitbreiding koos ze voor een digitale strategie. Ze voerde een datamanagementsysteem in waarin iedere werknemer van de ander kan zien hoe die presteert. Het zorgde voor transparantie en maakte zaken meetbaar.

Tegen het FD wijzen ingewijden erop dat Abay uitstekend heeft gepresteerd in Turkije, maar dat dit een relatief kleine operatie is voor ING. Vraag is of Abay voldoende ervaring heeft om het complexe moederbedrijf te leiden, waarbij onder meer de contacten met financiële toezichthouders in Nederland en Frankfurt van groot belang zijn.

Steven van Rijswijk: veilige keuze

Dan is er Steven Van Rijswijk, rechterhand en medebestuurslid van Hamers in de executive board. Ingewijden zeggen zowel tegen De Telegraaf als het FD dat Van Rijswijk de meest veilige keuze lijkt.

Van Rijswijk werkt al sinds sinds 1995 bij ING en is gepokt en gemazeld als zakenbankier. Sinds 2017 is hij bestuurslid en Chief Risk Officer. Van Rijswijk heeft net als Phutrakul ervaring op het hoogste niveau bij de bank.

Als hoofd risicobeheer heeft Van Rijswijk ook een cruciale rol bij het managen van de strengere kapitaaleisen waar banken aan moeten voldoen. Als hij de rol van CEO krijgt, zal ING een vervanger moeten aanwijzen voor de positie van Chief Risk Officer, maar zijn expertise op dat vlak zou Van Rijswijk ook als hoogste baas van pas komen.


LEES OOK: Een headhunter die CEO’s zoekt voor bedrijven en meer dan 1.000 kandidaten sprak, vertelt wat z’n favoriete vragen voor topmanagers zijn