• Het coronavirus is Nederland tot op 20 kilometer genaderd. In Duitsland, net over de grens bij Sittard, blijven scholen en kinderdagverblijven dicht.
  • Prepwinkels kunnen de drukte nauwelijks aan. Vooral mondkapjes, waterfilters en noodrantsoenen zijn populair.
  • De GGD roept mensen op om kalm te blijven. “We hebben een heel goed en fijnmazig systeem om de ziekte te beteugelen en als dat eventueel niet lukt zoveel mogelijk te vertragen.”
  • Denk je besmet te zijn met het coronavirus? Bel dan niet meteen de huisarts. Kijk eerst op Thuisarts.nl en de site van het RIVM.

Preppingshops, winkels die overlevingsartikelen verkopen aan mensen die zich willen voorbereiden op een komende ramp, epidemie of conflict, hebben het drukker door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Vooral mondkapjes, maskers, waterfilters en noodrantsoenen zijn in trek.

“Ik run de webshop in mijn eentje, maar ik had afgelopen dagen twee man extra kunnen gebruiken”, zegt Almar Tolsma, eigenaar van de The Dutch Prepper Webshop. Hij zegt normaal ongeveer vier bestellingen per dag te krijgen. “Nu zijn dat er tussen de vijftien en de dertig.”

Tolsma is bijna door de stofmaskers heen. “Ik krijg ze ook niet meer bijbesteld. De voorraden zijn op bij de leverancier.”

Ook waterfilters en noodrantsoenen zijn extra in trek, vertelt Tolsma. Volgens hem zijn de meeste klanten nieuw en nog geen doorgewinterde preppers. “Die hebben meestal al stofmaskers in huis”, aldus Tolsma.

Het coronavoris COVID-19 verspreidt zich razendsnel en is in tientallen landen vastgesteld. Het virus dook deze week ook in Duitsland op, zo’n 20 kilometer van de Nederlandse grens. Rondom de gemeente Selfkant, net over de grens bij Sittard, blijven scholen en kinderdagverblijven dicht.

Meestal zorgen coronavirussen voor relatief milde klachten zoals verkoudheid, maar bij het nieuwe coronavirus spelen koorts, kortademigheid en ernstige longklachten op.

'Mondkapjes inkopen is niet meer te doen'

Mondkapjes zijn in Nederland niet nodig, vinden deskundigen. Zorgvuldig hoesten in de elleboogholte, goed de handen wassen en niet te dicht bij zieke mensen komen is genoeg. Toch slaan veel mensen stofmaskers in bij prepwinkels.

"Het is een gekkenhuis momenteel", beschrijft Rik Roorda, eigenaar van allprepare.nl. "Normaal krijgen we tussen de vijfentwintig en de vijftig orders op een dag. Dat waren er gisteren tweehonderd."

Ook bij Roorda zijn het vooral mondkapjes, waterfilters en noodrantsoenen die veel worden verkocht. "Van de filters en de rantsoenen hebben we nog wat op voorraad. Mondkapjes inkopen is niet meer te doen." Waterfilters en noodrantsoenen zijn nog te bestellen, maar met meer levertijd. Ook Roorda ziet vooral nieuwe klanten.

Prepshop.nl waarschuwt klanten al meteen als ze op de website komen: "Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus zijn wij erg druk." Ook wordt gemeld dat mondkapjes op zijn en dat er geen complete noodpakketten meer worden verkocht, omdat meerdere producten uitverkocht zijn en tijdelijk niet bestelbaar.

Zorgorganisaties zijn extra alert vanwege het coronavirus

Zorgorganisaties in Nederland zijn extra alert op mensen die mogelijk besmet zijn met het nieuwe coronavirus, meldt de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ, waarbij ongeveer vierhonderd organisaties zijn aangesloten. ActiZ heeft in een instructie alle symptomen beschreven waar zorgmedewerkers op moeten letten.

De brancheorganisatie denkt dat het goed mogelijk is dat ook Nederlanders besmet raken met het virus, nu het aantal gevallen in Italië en Duitsland toeneemt.

Passagier op Schiphol met een mondkapje

Sinds eind januari is er al een meldingsplicht voor artsen bij een verdenking van het virus. De dokter belt in zo'n geval de GGD en die dienst moet onderzoeken of er echt sprake van een verdenking is. Dat kan het geval zijn bij koorts en hoesten en/of kortademigheid bij mensen die de afgelopen twee weken in contact waren met een bewezen patiënt of in gebieden verbleven waar het virus wijdverspreid is. De GGD overlegt vervolgens met het RIVM of er een test moet worden gedaan.

Mocht er in Nederland een coronabesmetting zijn, dan gaat er meteen een heel protocol in werking. De patiënt wordt geïsoleerd: thuis, in het ziekenhuis of elders. Onmiddellijk wordt onderzocht met wie hij of zij contact had vanaf het moment dat deze man of vrouw symptomen vertoonde en dus besmettelijk was, een zogenoemd ringcontactonderzoek.

"Al die mensen gaan we dan bellen en vragen hun gezondheid twee weken goed in de gaten te houden en zich te melden bij symptomen", zegt teamhoofd en arts infectieziekten van de GGD in Amsterdam Anja Schreijer. "Mocht er iemand besmet zijn, dan begint dat hele protocol opnieuw."

Bij coronaverdenking niet meteen een arts bezoeken

De GGD's in ons land worden overspoeld met telefoontjes van burgers, zorgverleners en organisaties die zich zorgen maken over het nieuwe coronavirus. "We zijn daar op dit moment erg druk mee. We begrijpen de bezorgdheid, maar paniek is niet nodig", aldus Schreier. "Om te beginnen is er nog niet één coronapatiënt in Nederland, maar we hebben ook een heel goed en fijnmazig systeem om de ziekte te beteugelen en als dat eventueel niet lukt zoveel mogelijk te vertragen."

Wie vermoedt het nieuwe coronavirus te hebben opgelopen, moet eerst rustig op Thuisarts.nl kijken, de site van Het Nederlands Huisartsen Genootschap, en op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daar kun je zien of de vermoedens enigszins gegrond zouden kunnen zijn. Dat zegt de woordvoerder van het genootschap, Jako Burgers, huisarts in Gorinchem. Wat mensen volgens hem vooral niet moeten doen, is meteen naar de dokter snellen.

Dat is om twee redenen geen goed idee, meldt hij. Mocht je het virus dragen, dan zou je de hele wachtkamer kunnen besmetten en juist daar zitten ook nog eens vaker kwetsbare mensen, voor wie het virus gevaarlijker is. Daarbij zou door alle onnodige bezoeken de zorg ook "verstopt" kunnen raken, aldus Burgers. De kans op dat laatste lijkt hem nu ook weer niet zo groot, omdat veel huisartsen geen inloopspreekuur meer hebben en patiënten eerst een afspraak moeten maken, waarbij de assistent(e) al vragen stelt.

Belangrijke vraag is of iemand in een gebied met veel coronabesmettingen is geweest of een persoon heeft ontmoet met de daardoor veroorzaakte ziekte. Tegelijk moeten zich de verschijnselen koorts en hoesten en of kortademigheid voordoen.

Burgers heeft in zijn praktijk overigens tot nog toe nog maar één iemand gehad die (ten onrechte) vreesde het slachtoffer te zijn van het nieuwe coronavirus.

Lees meer over het coronavirus: