• In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is het eerste geval van besmetting met het coronavirus vastgesteld.
  • Op Tenerife worden 1.000 mensen in een hotel in quarantaine gehouden. Onder hen zijn zeker 13 Nederlanders.
  • In de Oostenrijkse vakantieregio Tirol zijn twee gevallen van besmetting met het coronavirus geconstateerd en in Zwitserland wordt nu één geval gemeld.
  • Inmiddels zijn in Italië nog meer mensen besmet met het virus, nu ook in Toscane.

De focus bij de ontwikkelingen rond het coronavirus komt meer op Europa te liggen. Dinsdag kwamen naast Noord-Italië ook Zwitserland en Tirol in het vizier. En ook in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland, is een geval van coronabesmetting vastgesteld.

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is voor het eerst een besmetting vastgesteld met het nieuwe coronavirus. De man zou maandagmiddag met een zware longontsteking zijn opgenomen in een ziekenhuis in Erkelenz, op zo’n 20 kilometer van de grens met Nederland.

De man zou in kritieke toestand verkeren en wordt geïsoleerd. Hij wordt met een voertuig van de brandweer overgebracht naar een universitair ziekenhuis in Düsseldorf. Dat moet in de loop van de nacht gaan gebeuren.

Het is onduidelijk wie de man heeft besmet, maar volgens de Aachener Zeitung heeft de 47-jarige contact gehad met een kennis die recentelijk in China was. Het is nog niet bekend of die persoon dan ook wordt behandeld.

De Duitse autoriteiten maakten eerder op dinsdag ook al melding van een eerste besmetting in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg. Het ging daar om een 25-jarige man die ziek werd na een bezoek aan de Italiaanse regio Lombardije.

Noord-Italië flink getroffen door coronavirus

In de Noord-Italiaanse regio Lombardije is inmiddels sprake van een serieuze uitbraak van het coronavirus. In deze regio hebben tot nu toe 212 mensen positief getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Naast het noorden zijn nu op Sicilië gevallen bekend en vandaag meldden de autoriteiten ook twee gevallen in de regio Toscane. Een van de gevallen betreft een toerist in de stad Florence.

Luchtvaartmaatschappijen als Transavia en easyJet schrappen nog geen vluchten naar Italië. Transavia wijst er in een reactie tegenover persbureau ANP op dat voor het Zuid-Europese land nog geen reisverbod is ingesteld. Ryanair was niet beschikbaar voor een reactie.

In de Oostenrijkse deelstaat Tirol zijn dinsdag twee gevallen van het coronavirus geconstateerd. Deelstaatspremier Günther Platter heeft dit bevestigd. Het gaat om twee mannen van 24 jaar oud uit Innsbruck. Tirol behoort tot de populairste wintersportgebieden van Europa.

De twee patiënten hebben lichte koorts en hebben het virus waarschijnlijk in aangrenzend Italië opgelopen, meldden Oostenrijkse media.

In de stad Linz, in het noorden van het land, is mogelijk ook sprake van een besmettingsgeval. Maar dat is nog door onderzoek bevestigd. De twee gevallen in Tirol zijn de eerste zekere besmettingen in Oostenrijk.

In Kroatië is ook voor het eerst een besmetting met het virus geconstateerd. Het gaat hier volgens premier Andrej Plenkovic eveneens om een jongeman. Hij is opgenomen in een ziekenhuis in Zagreb. De patiënt had tussen 19 tot 21 februari Milaan bezocht.

Hotel Tenerife: 1.000 gasten moeten op hun kamer blijven

In een hotel op Tenerife moeten duizend gasten op hun kamer blijven nadat bij een 69-jarige Italiaanse gast het coronavirus is vastgesteld. Onder de hotelgasten zijn zeker dertien Nederlanders en meer dan honderd Belgen.

Hoeveel Nederlanders er precies in het hotel zijn wordt nog onderzocht door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Net als het RIVM raadt het de Nederlanders aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Zes Nederlanders boekten via D-reizen, vijf via Sunweb en twee via Corendon. De boekingen van D-reizen zijn ondergebracht bij TUI.

Ook in de Spaanse kustregio Catalonië is dinsdagmiddag voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Daarmee heeft het virus heeft nu ook het Spaanse vasteland bereikt.

In Zwitserland is één besmetting, maar er zijn geen reisbeperkingen

Het coronavirus heeft dinsdag ook het Italiaans sprekende deel van Zwitserland bereikt, daar is één besmetting gemeld. De minister van Gezondheid, Alain Berset, zei tegen de media dat het land goed is voorbereid en de regering de toestand scherp in de gaten houdt. Het virus is geconstateerd in het zuidelijke kanton Ticino.

Dagelijks gaan bijna 70.000 mensen van Italië naar het Italiaans sprekende Ticino om er te werken. Volgens Berset worden er nog geen reisbeperkingen van kracht. Ticino ligt als een soort inham in de Italiaanse regio Lombardije.

Minister Blok niet getest op virus na bezoek aan Iran

Ook een Iraanse bewindsman heeft het coronavirus onder de leden. Het gaat om onderminister Iraj Harirchi van Volksgezondheid die positief heeft getest. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft na een bezoek aan het land geen test ondergaan om te kijken of hij daar besmet is geraakt met het coronavirus.

Het aantal doden in Iran door het nieuwe coronavirus is inmiddels opgelopen naar veertien. Bij zeker 61 mensen is besmetting met het virus vastgesteld.

"Tijdens de terugvlucht hebben we overlegd met de bedrijfsarts en het RIVM en in overleg met hen besloten dat we gewoon Nederland in kunnen gaan", zei minister Blok. "Het advies was niet om een test te ondergaan. Als mensen geen tekenen vertonen heeft zo’n test geen zin", aldus de minister. Hij wilde niet speculeren of hij het virus mogelijk onder de leden heeft.

Blok sprak afgelopen weekend onder meer met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Die had contact gehad met een bestuurder van Teheran van wie volgens Blok bekend was dat hij besmet was. "Wat voor mij van belang is is dat ik en de mensen die met mij meereisden het advies van het RIVM hebben opgevolgd", zei Blok. "Dat is wat ik iedereen aanraad die in zo’n gebied is geweest of die twijfelt."

Lees meer: