• Door het coronavirus is de vraag naar mondkapjes wereldwijd fors gestegen.
  • Een correct gebruik van mondkapjes vergt enige training.
  • Het dragen van een baard kan voorkomen dat het mondkapje de mond en neus hermetisch afsluit.
  • Sommige baarden zijn problematischer dan andere bij het dragen van mondkapjes.

De vraag naar mondkapjes beleeft een piek nu de spreiding van het coronavirus een mondiaal karakter aanneemt. Maar volgens deskundigen gebruiken de meeste mensen de maskers verkeerd. Veel mensen raken het kapje namelijk aan of zetten het op en af. Daarmee doen ze de viruswerende werking teniet.

“Effectief gebruik van een mondkapje vergt nogal wat training”, zegt Robert Amler, voormalig hoofd van de medische staf van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de Amerikaanse variant van ons RIVM. “De meeste mensen dragen de maskers niet goed.”

Maar volgens het CDC is er nóg een reden waarom de maskers niet werken: de baard. Gezichtsbeharing voorkomt namelijk dat het mondkapje de mond en neus hermetisch afsluit.

De beste voorzorgsmaatregelen tegen besmetting zijn vooralsnog dezelfde als waarmee je de dagelijkse bacteriën te lijf gaat: handen wassen, van je gezicht afblijven, hoesten in je elleboogholte en een beetje uit de buurt van zieken blijven.

Het CDC heeft zorgmedewerkers echter geadviseerd om operatiemaskers te dragen. Dat verkleint het risico dat een besmet persoon anderen aansteekt met speeksel of slijm. Als je ervoor kiest om een mondkapje te dragen en je hebt een baard of snor, scheer die dan bij voorkeur af.

In 2017 publiceerde het CDC een onbedoeld geestige afbeelding waarop per type baard of snor aangegeven staat of een mondkapje zin heeft.

Welke baardstijlen mogen dan wél?

De infographic hierboven toont een keur aan mogelijkheden wat betreft baarden en snorren. Daarbij staat telkens aangegeven of ze problemen opleveren bij het dragen van een mondkapje. Bij een toefje haar net onder de onderlip, een tandenborstel-snor, een zorro-snorretje en de walrus blijft de beharing onder het kapje. Draag je één van deze snorren, dan zit je dus goed.

Er is ook een middencategorie, waar onder meer de geitensik onder valt. Draag je die net zo lang als Uncle Sam? Dan heb je een redelijke kans dat je dat mondkapje voor niks hebt aangeschaft. Datzelfde geldt voor een hoefijzerbaard, ook wel kabouterbaard genoemd.

Bij stoppels kun je de bescherming al helemaal vergeten. En datzelfde geldt voor de Franse vork (bovenaan korter, onderaan gesplitst in twee punten), de Ducktail (variant op de Franse vork), de Garibaldi, de Van Dyke, de Fu Manshu, de Mutton Chops (uit de hand gelopen bakkebaarden zoals Frank Evenblij die draagt) en ringbaardjes.

De afbeelding gaat natuurlijk vergezeld van een forse disclaimer: "Deze afbeelding toont niet alle typen gezichtsbeharing. Voor elke stijl geldt dat de beharing niet onder het kapje vandaan mag komen."

Wil je controleren of het masker je gezicht echt afsluit? Dan moet je het testen. "Zet je masker op en laat iemand iets rondom je sprayen. Bij voorkeur iets chemisch waarvan je gaat niezen of waar je een vieze smaak van krijgt", zegt Amler.

Lees meer over het coronavirus: