De overname van Sandd door PostNL leidt ertoe dat het gros van de Sandd-medewerkers niet aan de slag gaat bij het fusiebedrijf.

Dat meldt de NOS.

Sandd gaat 1 februari op in PostNL maar volgens de NOS is het nu al duidelijk dat meer dan de helft van de ongeveer 16.000 Sandd-medewerkers geen functie zal vervullen bij het fusiebedrijf, ondanks dat bij PostNL veel vacatures openstaan.

PostNL heeft alle ongeveer 10.400 bezorgers van Sandd wel een baan aangeboden, maar de NOS meldt dat bij de Bond van Post Personeel signalen zijn binnengekomen dat het gros van de bezorgers niet op het aanbod ingaat.

Ze zitten niet te wachten op de werkroosters, werkwijze en het aanbod van te veel of te weinig uren. Ook zouden sommige medewerkers er financieel op achteruit gaan.

Een andere groep binnen Sandd is ondersteunend personeel. Die telt 1800 medewerkers, waaronder chauffeurs, kantoormedewerkers en postsorteerders. Voor sommige van hen is de woon-werkafstand te groot. Ook klagen zij over het lage loon en te weinig uren. Bovendien staat het aanbod van tijdelijke contracten tegen.

Een derde groep dreigt sowieso met lege handen komen te staan. Volgens vakbond FNV zijn er zo’n 3000 bezorgers en 450 mensen aan ondersteunend personeel die voor franchisenemers van Sandd werken.

Lees ook op Business Insider

Voor deze bedrijven en bezorgers zijn nog geen afspraken gemaakt met PostNL en er is ook geen sociaal plan zoals voor de andere Sandd-medewerkers, terwijl de stroom aan Sandd-post 1 februari opdroogt.

De fusie ‘een lastige puzzel’ als het gaat om het in elkaar schuiven van de werkroosters van het personeel van beide bedrijven, zegt PostNL in een reactie aan persbureau ANP.

Het bedrijf benadrukt dat circa 11.000 postbezorgers van Sandd een baan is beloofd. Die belofte geldt niet voor de 1800 man aan ondersteunend personeel van Sandd. Zij krijgen wel voorrang als ze solliciteren op een baan bij PostNL, maar veel werknemers hikken aan tegen de nieuwe woon-werkafstand.

PostNL wil nog niet zeggen hoeveel Sandd-bezorgers en ondersteunende medewerkers er ondertussen zijn aangenomen. Ook omdat er nog gesprekken lopen. Op 1 februari, als de fusie een feit is, verwacht PostNL meer informatie te kunnen geven.

Lees meer over PostNL: