Als Oekraïne een schuld van 1,6 miljard euro in verband met Russische gasleveranties niet snel betaalt, kan dat gevolgen hebben voor de uitvoer van gas naar de Europese Unie. Die dreiging uitte de Russische president Vladimir Poetin donderdag.

President Vladimir Poetin van Rusland heeft donderdag gewaarschuwd dat een snelle oplossing nodig is voor de schuld van omgerekend bijna 1,6 miljard euro die Oekraïne bij het Russisch gasbedrijf Gazprom heeft.

Als het probleem blijft bestaan, kan dat gevolgen hebben voor de uitvoer van gas naar landen van de Europese Unie, heeft de president volgens zijn woordvoerder aan de niet nader genoemde Europese leiders geschreven.

Ongeveer 30 procent van de Europese gasconsumptie komt uit Rusland en de helft van de Russische uitvoer naar de Europese Unie gaat via pijpleidingen die via Oekraïne lopen. Landen als Bulgarije zijn voor hun gasvoorziening vrijwel volledig afhankelijk van Russisch gas.

Onrust Oost-Oekraïne

De regering in Kiev heeft de pro-Russische activisten die een overheidsgebouw in de Oost-Oekraïense stad Loehansk bezetten, een ultimatum gesteld. Zij moeten donderdag voor middernacht vertrekken, anders krijgen speciale eenheden de opdracht op hen te schieten. Andrej Sentsjenko, een naaste medewerker van interim-president Oleksandr Toertsjinov, benadrukte dat er ,,geen ander pad is dan de opdracht om te schieten”, als de ,,terroristen” zich niet overgeven.

Eerder had Toertsjinov toegezegd dat de bezetters van overheidsgebouwen, niet alleen in Loehansk, maar ook in Donetsk, niet worden vervolgd als zij hun actie opgeven en hun wapens inleveren. Hij zei dat hij met activisten die voor een dialoog zijn, een politieke oplossing wil bereiken, maar wie op voortzetting van het conflict uit is, moet rekening houden met een ,,krachtig antwoord'' van de autoriteiten in Kiev.

De annexatie van de Krim door Rusland heeft ertoe geleid dat de Russische vertegenwoordigers in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa hun stemrecht hebben verloren. De meerderheid besloot daar donderdag toe. Een voorstel om de 18 Russische parlementariërs helemaal uit te sluiten, haalde het net.

Westen waarschuwt Rusland

Het Westen heeft dinsdag geëist dat Rusland stopt met provoceren in het Oekraïne-conflict. De Verenigde Staten zien de hand van Moskou in de onrust in de Oekraïense steden Donetsk en Charkov en dreigden met nieuwe sancties. De NAVO waarschuwde Rusland dat een inval in het oosten van Oekraïne een grote vergissing zou zijn.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zijn Russische agenten verantwoordelijk voor de recente onrust. Moskou wil volgens hem de situatie zo draaien dat Rusland kan ingrijpen onder het mom van bescherming van de Russische minderheid, net als op de Krim. Nieuwe sancties kunnen volgens Kerry de Russische energie-, bank- en mijnbouwsector treffen.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen riep Rusland op de tienduizenden militairen terug te trekken die het aan de grens met Oekraïne heeft samengetrokken. ,,De gebeurtenissen in de oostelijke Oekraïne zijn reden tot grote zorg. Ik doe een beroep op Rusland om een stap terug te doen'', aldus de Deen. Een verdere interventie door Rusland zou volgens Rasmussen een ,,historische vergissing zijn''.

Oekraïne is onder voorwaarden bereid de dialoog aan te gaan met Rusland. Bij onderhandelingen mogen alleen officiële vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de EU en de Verenigde Staten vertegenwoordigd zijn, stelde Kiev dinsdag .

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl