Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Scheepsbouwer Damen transformeert snorkelmasker tot coronamasker voor zorgpersoneel
  • Lidl neemt overschot eieren over van kippenboerderij en betaalt de normale prijs
  • Hoortoestellenbedrijf belt slechthorende klanten voor een praatje tegen eenzaamheid

1. Scheepsbouwer Damen transformeert snorkelmasker tot herbruikbaar coronamasker voor zorgpersoneel

Scheepsbouwer Damen ShipYards en drie andere bedrijven hebben de handen ineengeslagen om een herbruikbaar masker te ontwikkelen voor medisch personeel dat coronapatiënten behandelt.

Het gaat om twee ontwerpen – voor kort en lang gebruik – die gebaseerd zijn op een professioneel snorkelmasker. Beide maskers hebben een 3D-geprint element dat het masker met een filter verbindt. Een van de maskers heeft een filter dat bijna 100 procent van de bacteriën en virussen tegenhoudt. Volgens het consortium, dat Air-Wave.org Association is gedoopt, zijn de maskers veiliger dan de FFP2-maskers die vaak worden gebruikt.

De samenwerkende bedrijven willen hiermee bijdragen aan een oplossing voor het wereldwijde tekort aan gezichtsmaskers. Universiteiten en medici werken kosteloos mee. Het ontwerp van het coronamasker is open source en mag dus vrijelijk worden gekopieerd. 

2. Lidl neemt overschot eieren over van kippenboerderij en betaalt de normale prijs

Goed nieuws voor duurzame kippenboerderij Kipster die eieren aan Lidl levert. Kipster had net uitgebreid met een tweede stal om aan horeca te leveren, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Klant Lidl was wel bereid om het gros van het overschot aan eieren op te kopen, meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

Bijzonder is dat de supermarktketen geen dumpprijzen betaalde, terwijl dat goed zou uitkomen met de lage marges in de supermarktbranche. Lidl telde het normale bedrag neer voor de overtollige eieren.

3. Hoortoestellenbedrijf belt slechthorende klanten voor een praatje tegen eenzaamheid

En dan nog een feel good-coronanieuwtje: Het familiebedrijf Makker Hoortoestellen gaat slechthorende klanten bellen voor een praatje. Zo wil de audicienketen slechthorende ouderen helpen die mogelijk in een eenzame situatie zijn beland vanwege de coronamaatregelen.

Nu veel klanten niet naar buiten kunnen, heeft het bedrijf een reparatieservice opgezet waarbij hoortoestellen kunnen worden opgestuurd. Tijdens de coronacrisis maakt Makker geen onderscheid tussen klanten en niet-klanten bij reparaties.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Dit zijn de beste tools om efficiënt thuis te werken met je team