De opperbevelhebber van het Oekraïense leger heeft de eerste videobeelden vrijgegeven van nieuwe, door de VS geleverde ATACMS-raketten. Dit gebeurde nadat Oekraïne dinsdag een reeks aanvallen had uitgevoerd op vliegvelden in door Rusland bezet gebied.

De langeafstandraketten werden dinsdag gebruikt bij de aanvallen op vliegvelden in Beryansk en Loehansk. De VS hebben Oekraïne de afgelopen dagen in stilte een klein aantal van deze langeafstandsraketten geleverd, na langdurige discussies hierover.

Generaal Valerii Zaluzhnyi, de hoogste legerleider van Oekraïne, bevestigde dat de ATACMS een rol speelden bij de aanvallen van dinsdag. Hij plaatste een video van 30 seconden op zijn Telegram-kanaal.

Het ministerie van Defensie van Oekraïne zei dat bij de aanvallen in het bezette oosten van Oekraïne negen helikopters, een luchtverdedigingslanceerinrichting, voertuigen en munitiedepots zijn vernietigd. De aanvallen, die deel uitmaakten van "Operatie Dragonfly", beschadigden ook landingsbanen, claimt Oekraïne.

Oekraïne heeft lang gevraagd om de langeafstandsraketten om Russische stellingen die verder weg liggen te kunnen bestoken, zonder de frontlinies te hoeven naderen. De Amerikaanse regering van president Joe Biden wees de Oekraïense verzoeken aanvankelijk af, maar stemde er afgelopen maand naar verluidt toch mee in om ATACMS aan het land te leveren.

Militaire experts gaven eerder aan dat de ATACMS de Oekraïense strijdkrachten in staat zullen stellen om de artillerie van Moskou te raken, evenals de aanvoer- en communicatielijnen die zich diep in vijandelijk gebied bevinden.

Rusland hekelt sturen van langeafstandsraketten naar Oekraïne

Het Amerikaanse besluit om de langeafstandsraketten naar Oekraïne te sturen was een "ernstige fout die ernstige gevolgen" zal hebben, zei Anatoli Antonov, Russisch ambassadeur in de VS, dinsdag. Hij stelde ook dat "de Verenigde Staten blijven aandringen op een directe botsing tussen de NAVO en Rusland."

Eerder op die dag bevestigde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voor het eerst de levering van Amerikaanse ATACMS-raketten aan zijn land. Hij zei ook dat het leger de raketten al heeft ingezet. "Ze hebben zeer nauwkeurig gepresteerd. De ATACMS-raketten hebben zichzelf bewezen."

Zelensky gaf in zijn videotoespraak geen details over waar en wanneer de langeafstandsraketten zijn gebruikt. Eerder meldden meerdere media, waaronder de Amerikaanse nieuwszender CNN, dat met de projectielen twee door de Russen bezette vliegvelden zijn aangevallen. Daarbij zouden onder meer negen helikopters zijn vernietigd.

LEES OOK: Tanks krijgen veel aandacht op het slagveld in Oekraïne, maar deze kleinere Russische pantservoertuigen bezorgen het Oekraïense leger veel problemen