Op de eerste dag van april zette de goudprijs een nieuw record neer. De bitcoin kende daarentegen een matte start van de maand.

Er is meer vraag naar goud door de verwachting dat een renteverlaging in de Verenigde Staten niet lang meer op zich laat wachten. Ook de vele onrust in de wereld van de laatste tijd en een flinke vraag vanuit China stuwen de waarde van goud.

Op de goudmarkt steeg de prijs van goud maandag in de loop van de ochtend met 1,6 procent ten opzichte van de slotkoers van Witte Donderdag naar 2.265,73 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee zette de opmars van de voorgaande weken door. Vorige maand steeg de goudprijs al voor het eerst naar meer dan 2.200 dollar per troy ounce.

Volgens een deskundige van ING lijkt de markt er steeds meer van overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank in juni begint met het verlagen van de rente. De toenemende speculaties over renteverlagingen verzwakken de dollar en daardoor wordt goud goedkoper voor handelaren met andere valuta’s. De vraag naar het edelmetaal stijgt om die reden en dat duwt de prijs omhoog.

Door de oorlog in Oekraïne en de strijd tussen Israël en Hamas zoeken veel beleggers daarnaast naar investeringen die worden gezien als veilig, zoals goud. Verder heeft de Chinese centrale bank aanzienlijke hoeveelheden van het edelmetaal aan zijn reserves toegevoegd. Ook is het kopen van goud tamelijk populair geworden onder vermogende jongere Chinezen.

Bitcoin blijft iets onder de $70.000 hangen

Net als goud is ook de bitcoin dit jaar fors gestegen. De digitale valuta wordt regelmatig vergeleken met goud, omdat fans de bitcoins soms zien als een vorm van 'digitaal goud'.

De bitcoin heeft dit jaar geprofiteerd van de goedkeuring van speciale beleggingsfondsen voor de digitale munt in de VS. Daarnaast staat in april een technische aanpassing van de opzet van het bitcoinnetwerk op stapel.

Door de zogenoemde 'halving' komen er bij het goedkeuren van transacties minder nieuwe bitcoins in omloop. Dit beperkt het aanbod van de bitcoin.

Op de eerste dag van april houdt de bitcoin zich echter vrij rustig met een lichte daling van bijna 1 procent op 69.610 dollar.

LEES OOK: Door de ‘halving’ van de bitcoin in april worden ‘miners’ mogelijk gedwongen aan de slag te gaan in goedkopere landen met minder betrouwbare stroomvoorziening