Netflix brengt abonnees weer wat meer kosten in rekening. Een avondje chillen voor de tv is duurder geworden, doordat de streamingvideodienst prijzen van abonnementen heeft verhoogd.

Het basisabonnement, waarmee je op 1 scherm in sd-kwaliteit films en series kunt kijken, blijft 7,99 euro per maand kosten. De abonnementen met hd-kwaliteit zijn in prijs gestegen.

Wil je op twee schermen tegelijk kijken, dan betaal je voortaan een euro meer per maand (de kosten bedragen 10,99 euro). Voor vier schermen ben je 13,99 euro kwijt, twee euro meer dan eerst.

De prijsstijging geldt voor nieuwe en bestaande klanten. Op 19 oktober krijgen gebruikers een e-mail met alle wijzigingen van de kosten. Klanten hebben dan dertig dagen om de nieuwe voorwaarden te accepteren.

De stijging van de kosten is volgens Netflix noodzakelijk om "goede series en films te kunnen blijven aanbieden", schrijft het bedrijf in een mail aan klanten. Netflix steekt veel geld in het maken van eigen series, zoals The Crown en Stranger Things. Daarmee hoopt het bedrijf nieuwe klanten te trekken.

Dat lijkt een winnende strategie: Netflix heeft wereldwijd inmiddels meer dan 100 miljoen abonnees. In Nederland zijn er 2,2 miljoen mensen aangesloten op de videodienst.

Maar het produceren van eigen tv-series kost bakken met geld. Zo kostte het eerste seizoen van The Crown over het leven van koningin Elizabeth naar verluidt 114 miljoen euro.

LEES OOK: Netflix, Videoland en Prime Video: dit zijn de verschillen in aanbod en prijzen
MIS OOK NIET: Jouw Netflix-abonnement draagt bij aan ongelofelijk hoge salarissen voor topwerknemers van de populaire streamingdienst: opslag van $2 miljoen is heel normaal