Netflix betaalt zijn belangrijkste medewerkers torenhoge salarissen, aldus Hollywood Reporter.

De streamingvideodienst keert beloningen uit die 25 tot 50 procent hoger liggen dan bij de concurrentie. En het salaris van de topmedewerkers is geen geheim.

Bronnen zeggen tegen de Hollywood Reporter dat elke medewerker die op directieniveau of hoger actief is, kan zien wat het huidige salaris en de hele loonhistorie is van andere werknemers.

Die transparantie is in 2017 ingevoerd door chief content officer Ted Sarandos, zodat werknemers zelf kunnen bepalen of ze genoeg verdienen. Dat is belangrijk voor het bedrijf, dat “hoge prioriteit aan gesprekken over salaris en de efficiëntie van de werknemers” zou bieden.

Dat blijkt ook uit een pagina op de website van Netflix, die aan de bedrijfscultuur is gewijd. Daar staat dat het bedrijf alleen “hoogstefficiënte mensen vasthoudt”. “Bij het samenstellen van een droomteam gaat het om effectiviteit, niet om hard werken. Een 7 voor je prestaties betekent ontslag, ook als je voor inzet een 10 hebt.”

Geschokte reacties op hoge salarissen

Desondanks heeft het onthullen van de salarissen die topmedewerkers krijgen, veel mensen geschokt.

"Iedereen kijkt er altijd naar. Holy shit, hebben ze afgelopen jaar een loonsverhoging van 2 miljoen dollar gekregen? Wat is er gebeurd?!'", zegt een medewerker tegen de Hollywood Reporter.

"We hadden allemaal zoiets van: 'Fuck, dit is absurd'", zei een andere medewerker tegen het tijdschrift. Die reacties zijn begrijpelijk als je weet hoe hoog de salarissen liggen.

Zo zien die salarissen eruit:

  • Managers: 150.000 tot 400.000 dollar per jaar
  • Directeuren: 400.000 tot 800.000 dollar per jaar
  • Vicepresidenten: meer dan een miljoen dollar

Een hoge pr-medewerker heeft volgens bronnen van Hollywood Reporter een basissalaris van 1,5 miljoen dollar. En zelfs beginnende assistenten kunnen tussen de 70.000 en 80.000 dollar krijgen en sommige coördinatoren komen boven de 100.000 dollar uit.

Netflix is uniek

Hollywood Reporter meldde eerder al dat de topman van Netflix, Reed Hastings, in 2018 maar liefst 29,4 miljoen dollar gaat verdienen, terwijl COO Sarandos op 12 miljoen uit gaat komen.

"Het is met geen enkele andere plek te vergelijken", zegt een medewerker tegen de Hollywood Reporter. "Het lijkt wel monopolygeld."

Transparantie over salarissen is geen nieuw concept. Bedrijven als supermarktconcern Whole Foods en techstartup Buffer zijn ook erg open over hun beloningsstructuur. En volgens verschillende onderzoeken kan transparantie over salarissen ook een manier zijn om medewerkers gemotiveerd te houden.

Business Insider heeft Netflix om commentaar gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen.

LEES OOK: Netflix in Nederland is best wel prijzig vergeleken met 23 andere landen