The Crown is dé grote winnaar als het gaat om series bij de Golden Globes. In de nacht van zondag op maandag sleepte de dramaserie twee prijzen in de wacht.

De Britse actrice Claire Foy (32) won een beeldje voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een serie én de makers gingen met prijs ‘de beste dramaserie van het jaar’ naar huis.

Afgelopen jaar werd het eerste seizoen van de serie over het roerige leven van de Britse koningin Elizabeth II op Netflix gezet. Er werd een miljoenenbudget tegenaan gegooid, omgerekend 115 miljoen euro. Een record.

Alles om de gewenste hoeveelheid sfeer en dramatiek te krijgen, maar hoe dicht komt de serie bij de realiteit?

Maker Peter Morgan sloeg een audiëntie met de Queen af, omdat hij wil dat de serie ‘compleet onafhankelijk’ is. Het is duidelijk dat een aantal belangrijke gebeurtenissen in de eerste afleveringen exact zijn nagemaakt van hoe het écht is gebeurd. Kijk maar naar de foto’s hieronder.


‘The Crown’ opent met het huwelijk tussen de Koningin en prins Philip in november 1947. Deze twee afbeeldingen laten zien hoe de kostuums tot in detail zijn nagemaakt. De jurk van actrice Claire Foy heeft exact dezelfde borduursels als die van the Queen.


‘The Crown’ bevat ook de officiële trouwfoto in Buckingham Palace. In het drama speelt de fotograaf met verschillende achtergronden, maar geschiedenisboeken laten zien dat een fotograaf destijds werkte met een simpel gordijn.


Het balkon van Buckingham Palace zorgde voor een aantal iconische momenten. ‘The Crown’ laat het perspectief zien vanaf het balkon.


De Koningin en prins Philip hadden twee kinderen: prins Charles en prinses Anne. Officiële foto’s laten zien hoe Philip speelde met de kinderen. Dat beeld zet acteur Matt Smith perfect neer in ‘The Crown’.


Vlak na deze idyllische familiemomenten werd de vader van de Koningin, Koning George VI erg ziek. Hij kreeg longkanker. In ‘The Crown’  wordt deze rol gespeeld door Jared Harris.


Na zijn operatie moest de Koningin in zijn plaats op staatsbezoek naar de Commonwealth. De reis begint in Nairobi, Kenia. Ook dit moment komt terug in ‘The Crown’, waar we ook de polka dot-jurk van the Queen terugzien.


Tijdens hun bezoek verblijven de Koningin en prins Philip in de Sagana Lodge, een huwelijkscadeau van de Keniaanse bevolking. Op deze plek hoorde Elizabeth over de dood van haar vader en dat ze dus officieel koningin zou worden.


De royals breken hun reis af en keren terug naar het Verenigd Koninkrijk. Foto’s uit die tijd laten zien dat ze werd ontvangen door de toenmalige premier Winston Churchill.


De Koningin in rouw tijdens de begrafenisstoet. Haar gesluierde gezicht in de auto is een belangrijk moment in ‘The Crown’.


In juni 1953 wordt Elizabeth gekroond tot Koningin van Engeland. Als onderdeel van de traditie in Westminster Abbey, buigt prins Philip voor zijn vrouw.


‘The Crown’ laat zien hoe de Koningin poseert voor het bekende portret vlak na de kroning, gemaakt door modefotograaf Cecil Beaton.

LEES OOK: Netflix legt uit waarom het filmaanbod zo magertjes is