Online series kijken is inmiddels een onderdeel van het dagelijks leven van veel Nederlanders.

Gesprekken op het terras of bij de werklunch gaan tegenwoordig net zo vaak over de series die mensen op Netflix of Videoland volgen, als over wat er gisteren op tv was.

De koning van de online videodiensten is Netflix. Begin dit jaar had Netflix wereldwijd meer dan negentig miljoen abonnees. In het Nederlandse taalgebruik is de Amerikaanse dienst ook al ingeburgerd: ‘netflixen’ is een gangbaar  werkwoord geworden.

Inmiddels zijn er ook andere spelers die proberen een marktaandeel te veroveren op deze markt. In 2013 nam RTL de digitale tak van Videoland over. Afgelopen december werd Prime Video van internetgigant Amazon gelanceerd in Nederland.

Welke dienst moet je nou kiezen als je een abonnement wilt afsluiten? Business Insider heeft een overzicht gemaakt van alle belangrijke informatie over de diensten van Netflix, Videoland en Prime Video – Ziggo is in deze vergelijking buiten beschouwing gelaten, aangezien je voor toegang tot de streamingdiensten klant moet zijn voor andere telecomdiensten.

Een korte beschrijving en gedetailleerde grafieken geven je een compleet beeld van de overeenkomsten en verschillen. De gegevens zijn afkomstig van de aanbieders - daarnaast is gebruik gemaakt van onderzoek van prijsvergelijker Actiecode.nl.

Netflix

Zoals gezegd is Netflix de onbetwiste nummer één. Als je naar de Nederlandse versie van Netflix gaat, zie je meer dan 2500 titels, zowel films als series. Er is geen enkele concurrent die daarbij in de buurt komt. Maar wanneer is Netflix nou interessant voor jou?

Als het specifiek over series gaat, heb je bij Netflix keuze uit ruim 660 series en 21 genres.

Netflix onderscheidt zich met de gigantisch populaire Netflix Originals; dit zijn de eigen series van Netflix. Bekende titels zijn House of Cards, Orange Is The New Black en Narcos, de serie over de Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar.

De nieuwste films ontbreken bij Netflix. De meeste zijn minstens een jaar oud. Wel is er een uitgebreid aanbod van documentaires. Verder bestaat het grootste deel van de series (naast de kinderseries) uit drama en komedie. Een reeks filmklassiekers, zoals Shawshank Redemption en Pulp Ficton, kan je ook via Netflix kijken.

Videoland

Als je geïnteresseerd bent in Nederlandse films en series ben je hier aan het goede adres. Bijna alles wat de afgelopen decennia op zenders van RTL is uitgezonden kan je terugvinden bij Videoland.

Pipo de Clown en Mammalou zijn te bewonderen bij Videoland. Foto: ANP Kippa

Zo kan je met de hele familie genieten van Pipo de Clown of lachen met Jonny Kraaijkamp bij het Zonnetje in Huis.

Een dienst voor de hele familie, zou zou je Videoland het beste kunnen beschrijven. Er is ook een uitgebreid kinderaanbod, van Nijntje tot Spongebob Squarepants. Internationale filmklassiekers zijn minder goed vertegenwoordigd.

Videoland is de enige dienst waar je erotische films kan bekijken.

Prime Video

Het aanbod is, vergeleken met de andere twee diensten vooralsnog karig en Nederlandse ondertiteling is vaak niet beschikbaar. Bij de exclusieve series van Prime Video is überhaupt geen Nederlandse ondertiteling.

Een reden om wel voor de dienst van Amazon te kiezen, is The Grand Tour. Dit autoprogramma wordt gemaakt door de voormalige presentatoren van het immens populaire Top Gear. Na een conflict met de BBC stapte presentator Jeremy Clarkson met zijn mede-presentatoren en de producer over naar Amazon.

De mannen van The Grand Tour. Foto: EPA

Bij Prime Video zijn de filmrecensies van databank IMDb geïntegreerd. Bij het zoeken naar een serie of film kan je direct de recensies van deze databank lezen.

Kosten

Opvallend is dat de vergelijkbare pakketprijs per maand bij Prime Video het laagst is, zoals blijkt uit de tabel hieronder.

Maar je kunt ook rekenen met bijvoorbeeld een gemiddelde prijs per serie. Vanwege het grote aanbod komt Netflix dan als goedkoopste uit de bus, gevolgd door Videoland. Prime Video is dan juist het duurst, berekende Actiecode.nl.

Alle diensten maken gebruik van een proefperiode. Voor Netflix hoef je de eerste maand niets te betalen, Videoland kost je de eerste twee weken 0,01 euro en Prime Video is de eerste zes maanden 2,99 euro.

Een nadeel van Prime Video is dat je bij het afsluiten van een abonnement een creditcard nodig hebt; voor de jongere klant zal dat in Nederland niet erg vanzelfsprekend zijn.

Series

Het serieaanbod van Netflix is enorm, meer dan zeshonderd titels. Waar series vaak wekelijks een nieuwe aflevering uitbrengen, heeft Netflix ervoor gekozen om dit voor sommige Netflix Orginals anders aan te pakken. House of Cards komt per seizoen in één keer online, een nieuw fenomeen. Mensen nemen een dag vrij om in één keer het hele seizoen te kijken, het zogenaamde binchwatchen.

Qua kinderseries zit je vooral bij Videoland goed. Netflix heeft ze ook wel, maar die zijn vaak in het Engels met Nederlandse ondertiteling, niet ideaal voor kleine kinderen. Prime Video is überhaupt geen optie voor Nederlandse kinderseries.

Netflix heeft zoals gezegd veel documentaires en bij Prime Video vind je vooral drama en animatie - denk bij dat laatste aan Japanse teken-en animatiefilms. Bij Videoland staan ook series als Gooische Vrouwen en GTST online.

Bron: Actiecode.nl

Software en apparaten

Alle besproken diensten zijn op nagenoeg alle apparaten te gebruiken. Alleen Prime Video wordt niet ondersteund door Google Chromecast.

Netflix heeft het voordeel dat je met zowel de Wii, Playstation en Xbox kan scrollen naar je favoriete serie of film. Prime Video wordt ondersteund door de Playstation 4.

Kwalitatieve vergelijking

Zowel Netflix als Amazon maken gebruik van je kijkgeschiedenis. Je kan dit als een voor- of nadeel zien. Er zullen altijd series en films voorbij komen die je leuk vindt. Aan de andere kant wordt er op deze manier onbewust wel een beetje bepaald wat je kijkt. Bij Videoland krijg je geen suggesties op basis van je kijkgeschiedenis.

Alle drie de diensten hebben het grote voordeel dat je films en series kan downloaden en ze later kan bekijken. Je hoeft dan niet verbonden te zijn met internet. Het besturingssysteem van Prime Video is volledig in het Engels, Netflix en Videoland zijn in het Nederlands.

In de tabel hieronder volgt een overzicht van de vergelijking op kwalitatieve aspecten.

Conclusie

Sluit een abonnement af bij Prime Video als je van The Grand Tour houdt en verder niks hoeft te zien. Ben je vooral geïnteresseerd in Nederlandse films en series en minder in de internationale klassiekers, maar wel weer in het kinderaanbod, dan is Videoland wellicht een goede optie.

Hou je van series kijken en een filmklassieker op zijn tijd: ga dan naar Netflix, met meer dan 2500 titels zit je dan zeker goed.

LEES OOK: De 13 beste documentaires en series op Netflix waar je meteen ook slimmer van wordt