• Max Verstappen is na zijn zege in de Formule 1 op Zandvoort van zondag weer een stapje dichterbij de wereldtitel.
  • Theoretisch kan Verstappen in oktober de overwinning al claimen.
  • Als Verstappen de volgende race wint, heeft hij een uniek record van 10 zeges op rij in handen.

Max Verstappen kan zijn derde achtereenvolgende wereldtitel in de Formule 1 mogelijk al snel vieren. De voorsprong van de 25-jarige coureur van Red Bull op zijn Mexicaanse ploeggenoot Sergio Pérez liep dankzij zijn zege in de Grote Prijs van Nederland nog verder op. Verstappen heeft, met nog negen races te gaan, 138 punten meer (339 om 201).

Dit seizoen zijn er in alle races samen nog 258 punten te verdienen. Afgaande op het gemiddeld aantal punten dat Verstappen en Pérez dit seizoen pakken, heeft de Nederlander na de Grote Prijs van Qatar zo’n grote voorsprong dat hij niet meer in te halen is. Om in Lusail de titel al veilig te stellen, heeft hij een voorsprong van 147 punten nodig.

De GP van Qatar is van 6 tot en met 8 oktober. Eerst rijden de Formule 1-coureurs in september nog in Italië, Singapore en Japan. Na Qatar zijn er nog vijf wedstrijden, in de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, weer de Verenigde Staten en Abu Dhabi.

Verstappen won vorig jaar de wereldtitel in Japan na de achttiende van 22 races. Een jaar eerder gebeurde dat tijdens de laatste race in Abu Dhabi.

Max Verstappen wint weer in in Zandvoort

Verstappen won zondag na een rommelige en regenachtige race voor het derde jaar op rij de Grote Prijs van Nederland. Daarmee heeft de 25-jarige Limburger nu negen achtereenvolgende grands prix in de Formule 1 op zijn naam geschreven, wat een evenaring is van het record dat de Duitser Sebastian Vettel tien jaar geleden neerzette.

De Spanjaard Fernando Alonso werd tweede op het natte circuit van Zandvoort, voor Pierre Gasly van Alpine. Sergio Pérez, Verstappens teamgenoot bij Red Bull, kreeg in de slotfase een tijdstraf van 5 seconden en belandde naast het podium.

Verstappen heeft nu elf van de dertien races dit seizoen gewonnen. Pérez won de andere twee, waardoor Red Bull dit jaar nog ongeslagen is. De voorsprong van Verstappen op zijn teamgenoot is nu 138 punten.

Verstappen is "heel blij" met het evenaren van het recordaantal van negen zeges op rij in de Formule 1. Eerder in het weekend hield de WK-leider van Red Bull zich nog enigszins op de vlakte. Nu het een feit is, zegt een trotse Verstappen dat hij überhaupt nooit heeft durven denken aan het evenaren van de prestatie van de Duitser Sebastian Vettel tien jaar geleden.

"Dit was waarschijnlijk een van mijn moeilijkste races om te winnen", zegt Verstappen na de regenachtige race op eigen bodem. "Ik ben vooral heel blij om hier voor eigen publiek weer de zege te pakken."

Volgende week in Monza kan Verstappen het record alleen in handen krijgen. "Daar ga ik tegen die tijd pas aan denken. Ik ga hier nu eerst van genieten."

Baas Red Bull onder de indruk van Verstappen

Red Bull-teambaas Christian Horner en topadviseur Helmut Marko zijn onder de indruk van de manier waarop Max Verstappen zondag de chaotische Formule 1-race op het circuit van Zandvoort naar zijn hand zette. "Hij kan zich volledig op zichzelf concentreren en weet goed met de druk om te gaan. Weer klaart hij de klus", zei Horner.

Verstappen was de grote favoriet in zijn thuisrace, met 105.000 fans op de tribune. De regenbuien maakten het lastig voor de coureurs. De wedstrijd werd acht ronden voor het einde ongeveer drie kwartier stilgelegd. Verstappen wist in het lastige vervolg de Spanjaard Fernando Alonso, die dicht bij hem in de buurt kwam, achter zich te houden.

"We hebben denk ik wel twee weken nodig om bij te komen van deze wedstrijd. Het leek hier drie dagen lang wel een Nederlandse nachtclub", grapte Horner, die Verstappen met negen zeges op rij het record van de Duitser Sebastian Vettel uit 2013 zag evenaren. Vettel reed toen ook voor Red Bull. Horner: "Om dit als team voor een tweede keer te doen, is geweldig. Dit doet veel, bij ons allemaal."

Marko was lyrisch over Verstappen. "Ik ken geen punten die hij kan verbeteren. Hij blijft zo rustig, terwijl een wedstrijd als deze hem zoveel druk moet geven. Maar het doet hem niets", zei hij. "Natuurlijk is het moeilijk om verschillende periodes in de Formule 1 met elkaar te vergelijken, maar Verstappen hoort zeker bij de beste coureurs aller tijden."

LEES OOK: Max Verstappen is zó dominant in de Formule 1 dat Amerikanen het saai vinden worden en afhaken