• KLM gaat gebruikmaken van het zogeheten Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Op die manier kan de luchtvaartmaatschappij zijn personeel behouden en lonen doorbetalen.
  • Ook heeft de luchtvaartmaatschappij met de vakbonden FNV en VNC afgesproken dat beloningen voor de top van het bedrijf worden uitgesteld tot oktober.
  • KLM kondigde vorige week nog aan tot 2.000 banen te schrappen wegens de coronacrisis. Dat laatste is volgens FNV waarschijnlijk niet van de baan.

Dankzij de dinsdag aangekondigde steunmaatregelen van het kabinet kan KLM toch haar personeel behouden en de lonen doorbetalen. De luchtvaartmaatschappij heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis en gaf afgelopen week al aan in de personeelskosten te moeten snijden.

KLM zal gebruikmaken van het zogeheten Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Ook heeft de luchtvaartmaatschappij met de vakbonden FNV en VNC afgesproken dat de uitkering van de winstdeling aan het personeel en bepaalde beloningen voor de top van het bedrijf worden uitgesteld tot oktober.

Ontslagen nog niet van de baan

Air France-KLM moest maandag al ingrijpende maatregelen nemen door het coronavirus. Zo’n 70 tot 90 procent van alle vluchten van de luchtvaartmaatschappij blijft de komende tijd aan de grond. Door het afnemen van het aantal vluchten is er minder werk voor balie- en cabinepersoneel van KLM.

KLM kondigde vorige week nog aan tot 2.000 banen te schrappen wegens de coronacrisis. Dat laatste is volgens FNV waarschijnlijk niet van de baan. De bond benadrukt dat KLM het verlies van arbeidsplaatsen regelt door bijvoorbeeld inhuurkrachten te schrappen. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

De ingrepen bij Air France-KLM zullen slechts de helft van het omzetverlies goedmaken dat nu ontstaat doordat mensen niet meer willen vliegen. Het luchtvaartconcern zal daarom diep in zijn financiële reserves en relaties met de banken moeten tasten. Zo heeft KLM vorige week al een kredietlijn van 665 miljoen euro aangesproken.

Lees meer over het coronavirus: