• Premier Rutte roept alle Nederlanders op om voorlopig geen handen te schudden. Dat moet de verspreiding van het coronavirus voorkomen.
  • Een hand geven is een standaard begroeting in Nederland. Toch zijn er voldoende alternatieven.
  • Het aanraken met de voeten, de zogenoemde Wuhan-shake, is een nieuwe manier, net als de elleboogstoot.
  • Zwaaien of een hand opsteken is natuurlijk ook prima.

Het coronavirus heeft nu zelfs invloed op hoe we elkaar begroeten. Premier Mark Rutte riep Nederlanders maandag op om voorlopig te stoppen met handen schudden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Dat lijkt ons nu een verstandige maatregel”, aldus de premier.

Dat is even wennen, ontdekte Rutte meteen. Na afloop van de persconferentie bedankte hij Jaap van Dissel, hoofd infectieziekten van het RIVM, door zijn hand te schudden.

Volgens Rutte bevindt Nederland zich nog steeds in de “indamfase”. Hij roept op om de algemene adviezen te volgen van het RIVM. Behalve het stoppen met handen schudden, moeten Nederlanders dan ook vaker handen wassen, in de elleboog niezen en papieren zakdoekjes gebruiken. Het beperken van het coronavirus “lukt alleen als je dit met 17 miljoen mensen doet”.

“Dit gaat echt nog wel enige tijd duren”, aldus Rutte. “Daar zullen we ons als land op moeten instellen, dat het niet morgen of overmorgen voorbij is.”

Als handen schudden niet meer mag, hoe moet je elkaar dan begroeten? Dit zijn twaalf alternatieve manieren om hallo te zeggen zonder elkaar aan te raken.


1. Wuhan-shake / voetzoenen


2. Elleboogstoot


3. Namasté


4. Buiging


5. Hoofdknik


6. Boks op afstand


7. Zwaaien


8. Je eigen hand schudden


9. Luchtzoenen


10. Vulcaanse groet


11. High five in de lucht


12. Saluut


Lees meer over het coronavirus: