• Er is een run ontstaan op desinfecterende handgel bij Nederlandse winkels vanwege het coronavirus.
  • Bij veel ketens is de handgel uitverkocht of gelden strenge limieten voor bestellingen van zeep.
  • Desinfecterende handgel is ook makkelijk zelf te maken. Daarvoor heb je 96% alcohol en aloëvera-gel nodig.

“Helaas is onze handgel uitverkocht. Ons excuus.” Bij de Kruidvat in Diemen hangt een A4’tje met deze tekst bij de ingang. Sinds de uitbraak van het coronavirus hamsteren Nederlanders op grote schaal antibacteriële zeep en desinfecterende handgel.

Supermarkten als Jumbo en Picnic hebben strenge limieten ingesteld voor het aantal bestellingen van zeep en desinfecterende middelen. Klanten kunnen maximaal één of twee stuks in hun online winkelmandje doen. Bij Etos is desinfecterende handgel zelf helemaal uitverkocht.

Dat mensen zeep en handgel inslaan, is niet zo gek. Regelmatig grondig je handen wassen is een van de beste manieren om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Lees meer: Zo lang moet je je handen wassen om niet ziek te worden (Engels)

Gewone zeep zonder alcohol is in principe voldoende, als je minstens 20 seconden je handen inzeept. “Handalcohol of alcoholgel gebruik je als er geen handenwasgelegenheid is en je handen niet zichtbaar of niet voelbaar vuil zijn. Dus bijvoorbeeld als je je neus gesnoten hebt en je hebt geen water, zeep en handdoek in de buurt”, aldus het RIVM.

Dat beaamt Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie. "Als je het echt goed wil doen, moet je vooraf je handen wassen met water en zeep, en dan pas de desinfecterende handgel gebruiken. Anders werkt het niet, dan haal je er alleen vuil mee weg", zei hij tegen Nu.nl.

Toch zweren sommige mensen bij desinfecterende handgel. De flesjes en pompjes vliegen dan ook de schappen uit.

Gelukkig is het simpel om zelf desinfecterende handgel te maken. Daarvoor heb je slechts twee ingrediënten nodig:

  • 96% alcohol
  • aloëvera-gel

Meng in een schone kom twee delen alcohol op een deel aloëvera-gel. Voeg eventueel een paar druppels essentiële olie toe, zoals lavendel, sinaasappel of pepermunt toe. Dit zorgt voor een frisse geur. Stop het mengsel vervolgens in een (pomp)flesje.

Het is van belang om niet een te lage concentratie alcohol te gebruiken, anders desinfecteert de handgel niet. Een te hoge concentratie is ook niet goed, want dat kan de huid irriteren. Kortom: wil je het zekere voor het onzekere nemen, probeer dan toch een flesje in de winkel te scoren. Dat is uitvoerig getest.

Lees meer over het coronavirus: