• De symptomen van griep, verkoudheid, allergieën en COVID-19 (coronavirus) zijn deels vergelijkbaar.
  • Een droge hoest, vermoeidheid en een droge keel komen bij meerdere aandoeningen voor. Dat maakt de diagnose van COVID-19 soms lastig.
  • Mensen met symptomen van  COVID-19 hebben niet vaak een lopende neus of niesbuien.

Sommige symptomen van COVID-19, de besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, komen overeen met symptomen van andere aandoeningen, zoals griep, allergie of een gewone verkoudheid. Dat maakt het soms lastig om zonder test vast te stellen of iemand besmet is met het coronavirus.

Het coronavirus richt voornamelijk schade aan in de longen en gaat vaak gepaard met koorts, een droge hoest en kortademigheid.

In de grafiek hieronder, samengesteld door onze collega’s van Busines Insider US, zijn symptomen van verschillende aandoeningen naast elkaar gelegd.


 

Als je een loopneus hebt, heb je waarschijnlijk geen COVID-19

COVID-19 kan je onderscheiden van verkoudheid, allergieën en de griep op basis van drie symptomen: koorts, droge hoest en kortademigheid. Dat laatste symptoom komt vaak niet voor bij verkoudheid en de griep, maar wel bij allergieën.

Als je moet niezen en een loopneus hebt, is het niet waarschijnlijk dat je COVID-19 hebt. Met verkoudheid heb je ook een grotere kans op hoofd- en andere pijnen.

Man coughing_By Jojo Photos:Shutterstock

Bron: Jojo Photos/Shutterstock

Diarree is zeldzaam bij COVID-19, maar uit eerste onderzoeken blijkt wel dat maag- en darmproblemen zoals misselijkheid en diarree vroege aanwijzingen kunnen zijn van een infectie. Het is ook een symptoom dat uniek is voor mensen met COVID-19 en sommige kinderen met griep.

Mede vanwege de overlap van symptomen van COVID-19 en andere veel voorkomende ziektebeelden zijn testen noodzakelijk.

Lees meer over het coronavirus: