Het make-upbedrijf van Kim Kardashian West is 1 miljard dollar waard na een investering van de Amerikaanse cosmeticareus Coty.

Haar man Kanye West claimde vervolgens dat de realityster miljardair is, maar dat is waarschijnlijk net niet het geval.

Zakenblad Forbes schat het vermogen van Kardashian West op 900 miljoen dollar.

Is Kim Kardashian West miljardair? Het make-upmerk KKW Beauty van de realityster is in ieder geval 1 miljard dollar waard na een investering van Coty.

De Amerikaanse cosmeticareus betaalt 200 miljoen dollar voor een belang van 20 procent in Kardashians bedrijf, zo werd maandag bekend.

In de media – van The Daily Mail tot Glamour – werd Kardashian West vervolgens gekroond tot lid van de negennullenclub, mede geholpen door een bizar bericht van haar man Kanye West op sociale media.

Maar de realiteit is een stuk complexer. Forbes schat het vermogen van Kardashian West op 900 miljoen dollar. De “torenhoge” waardering van KKW Beauty heeft volgens het zakenblad waarschijnlijk meer te maken met het grote aantal volgers op sociale media dan de daadwerkelijke omzet.

Lees ook op Business Insider

KKW Beauty heeft niet $1 miljard in kas

Dat KKW Beauty 1 miljard dollar waard is, is puur gebaseerd op de prijs die Coty voor de aandelen heeft betaald. De financiële resultaten staan daar los van. Het make-upbedrijf heeft niet een miljard in kas of een miljard omzet behaald. Kardashian West heeft het geld niet op de bank staan.

Dergelijke waarderingen worden daarom doorgaans iets naar beneden geschroefd bij de berekening van het vermogen van de eigenaar. Zo haalt Forbes er naar eigen zeggen meestal 10 procent af.

Daarnaast denkt het zakenblad dat de realityster niet de enige eigenaar is van KKW Beauty. Haar moeder, Kris Jenner, bezit 8 procent van de aandelen, schat Forbes. Zowel Kardashian West als Jenner wilde niet ingaan op financiële details.

Kanye West is wel miljardair

Kardashians echtgenoot Kanye West is wel miljardair – al moest hij jaren lobbyen om dat erkend te krijgen door Forbes. Uit het onderzoek dat het tijdschrift deed, kwam een aantal interessante feiten naar voren over het showbizzkoppel.

Foto: Kim Kardashian West en Kanye West. Bron: REUTERS/Danny Moloshok
Foto: Kim Kardashian West en Kanye West. Bron: REUTERS/Danny Moloshok

Het stel bezit 35 miljoen dollar in aandelen, 21 miljoen dollar aan vastgoed, een autocollectie van 3,8 miljoen dollar en voor bijna driehonderdduizend dollar aan vee.

Het is onduidelijk hoe de bezittingen verdeeld zijn tussen Kim Kardashian West en Kanye West. De kans bestaat dat beiden eigenaar zijn. Dat is het geval met de 53 miljoen dollar aan schulden van het echtpaar.

Kylie Jenner overkwam in 2019 bijna hetzelfde

Kardashian West is ook eigenaar van het merk Skims, dat corrigerend ondergoed verkoopt. Verder verdient ze geld met het plaatsen van gesponsorde berichten op Instagram (tot wel een half miljoen dollar per post) en haar deelname aan de realityserie Keeping Up with the Kardashians.

Om officieel bij de negennullenclub te horen, moet de waarde van al haar bezittingen min haar schulden boven de 1 miljard dollar uitkomen. Dat lijkt nog niet het geval, dus Kanye heeft te vroeg gejuicht.

De jongere zus van Kardashian West, Kylie Jenner, zat vorig jaar in eenzelfde situatie. Ook haar make-upbedrijf werd gewaardeerd op 1 miljard dollar na een investering van Coty. Forbes riep haar toen uit tot jongste selfmade miljardair ooit.

Enkele maanden later trok het zakenblad die titel weer in en beschuldigde Jenner ervan de winst van haar bedrijf verkeerd te hebben voorgespiegeld. Jenner ontkende de aantijgingen.

Lees meer over sociale media en influencers: