De Zweedse influencer en piloot Maria Fagerström is veel op Instagram te vinden. Daar deelt ze met haar bijna 500.000 volgers hoe het is om op twaalf kilometer hoogte te werken en houdt ze iedereen op de hoogte van haar vakanties.

Onder sommige posts geeft ze ook antwoord op vragen die haar volgers hebben over haar leven. Hoe is het om naar de vliegschool te gaan? En wat weten de meeste mensen niet over piloten?

Fagerström maakt vooral korte vluchten, waardoor ze meestal ’s nachts in haar eigen bed in Spanje kan slapen. Maar als ze vrij is, reist ze de hele wereld over. Dit zijn haar beste reistips.


1. “Als ik als passagier reis, neem ik altijd een leeg flesje water mee naar het vliegveld dat ik na de security check kan hervullen”, zegt Fagerström tegen Business Insider.

Foto: Maria the Pilot

2. Neem extra sokken mee in je handbagage als je van plan bent om je schoenen uit te doen in het vliegtuig. Die sokken zijn vooral handig voor als je naar de wc gaat.

Foto: Maria the Pilot

3. Hang niet alleen een label aan je koffer met je naam erop, maar ook eentje waarop je ‘fragile’ schrijft om aan te geven dat je bagage kwetsbaar is. Dan gaat het personeel op het vliegveld er wellicht iets voorzichtiger mee om.

Foto: Maria Fagerström

4. Neem altijd een opgeladen powerbank mee zodat je je telefoon kunt opladen als dat nodig is.

Lees ook op Business Insider

Foto: Maria Fagerström

5. Fagerström zegt dat ze zelf ook altijd haar noise cancelling-koptelefoon meeneemt.

Foto: Maria Fagerström

6. Probeer vroeg te boarden. De kans dat er dan nog genoeg ruimte is voor je handbagage in de cabine is dan het grootst. Als je als een van de laatsten aan boord komt, moet je soms je handbagage inchecken. En dat moet altijd snel, dus het zou zomaar kunnen dat er dan fouten worden gemaakt en de luchtvaartmaatschappij je bagage kwijtraakt. “Dat is mij meer dan eens overkomen, dus ik probeer altijd als eerste te boarden”, zegt Fagerström.

Foto: Maria the Pilot

7. Moet je nog geld wisselen? Doe dat nooit op het vliegveld, tenzij het niet anders kan. Simpelweg op straat pinnen is vaak sneller én goedkoper.

Foto: Maria Fagerström

8. Tot slot een tip van de vader van Fagerström, die als piloot veel intercontinentale vluchten maakt en precies weet hoe je een jetlag te lijf moet gaan: “Luister naar je lichaam en probeer te slapen als dat kan, zelfs als het een powernap van maar een kwartiertje is.” Fagerström zelf adviseert om zo min mogelijk suiker te eten.

Foto: Maria Fagerström

Je kunt Fagerström hier volgen op Instagram.

Lees meer over vliegen: