De eerste vestiging van supermarktketen Jumbo in België is 17 procent goedkoper dan de dichtstbijzijnde winkel in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek door de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Jumbo opende begin deze maand zijn eerste supermarkt in België, in de plaats Pelt in de Vlaamse provincie Limburg. Een winkelkar met vijftig producten bleek daar 17 procent goedkoper dan dezelfde lading artikelen in een filiaal van Jumbo vlak over de grens, in het Noord-Brabantse Budel.

In Pelt betaalden de onderzoekers van Test-Aankoop 124 euro voor de vijftig producten, een mix van verse etenswaren, merkproducten en artikelen van het huismerk. In Budel, ongeveer twintig minuten rijden verderop, kostten dezelfde artikelen bij elkaar 145 euro.

“Een prijsverschil van bijna 17 procent, hoewel altijd beweerd wordt dat winkelen in Nederland goedkoper is”, aldus woordvoerder Simon November van de organisatie tegen Het Laatste Nieuws. “We wisten dat Jumbo met scherpe prijzen zou komen, maar dit is een opvallend verschil.”

Prijzenoorlog in Vlaanderen dreigt

Volgens Het Laatste Nieuws ligt een prijzenoorlog in Vlaanderen op de loer, ondanks dat Jumbo volgens de krant bij zijn komst naar België heeft verkondigd geen prijzenoorlog te zullen starten. Volgens Test-Aankoop worden Belgische concurrenten, zoals het Colruyt-concern, “gedwongen om ook lager te gaan”, aldus November.

Volgens hem heeft het prijsverschil te maken met de verschillende ‘prijslijnen’ die Jumbo voert. Dat betekent dat prijzen worden verlaagd als de concurrentie ook scherper prijst in een bepaald gebied. “In Pelt is er heel veel concurrentie, de prijzenoorlog is gestart”, meent hij.

Lees meer:

Lees ook op Business Insider