Internetwinkel ECI, ook wel bekend als de boekenclub en tevens beheerder van de webwinkel van Free Record Shop, is failliet.

De rechtbank Midden-Nederland sprak het faillissement 9 januari uit. Dat bevestigde een woordvoerster van curator Cees de Jong dinsdag na berichtgeving van het Boekblad.

ECI bevond zich al enige tijd in financiële problemen. De website van Free Record Shop is hierdoor sinds eind december ook niet meer bereikbaar.

Vorige week sprak De Jong reeds van een naderend faillissement van ECI. Dat was volgens hem nodig om een doorstart van ECI of onderdelen van het bedrijf mogelijk te maken. De bewindvoerder is momenteel in gesprek met meerdere overnamepartijen.

ECI online weggevaagd

De financiële problemen bij ECI hangen samen met een neergaande trend in de boekenbranche, aldus De Jong tegenover persbureau ANP. Dalende verkopen van boekenwinkels en sterke concurrentie op het internet spelen daarbij een rol.

Daarnaast heeft het bedrijf afgelopen jaren al meerdere reorganisaties doorgevoerd, waardoor het moeilijker is geworden om ECI opnieuw aan te passen aan de teruglopende omzet.

De onderneming telt in totaal ongeveer 200 medewerkers. De meeste daarvan staan onder contract bij de vorige week al failliet verklaarde distributiedochter E-Ways Fulfilment Center.

Van boekenclub tot internetwinkel

ECI werd in 1967 opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren. In 2010 transformeerde het bedrijf van een boekwinkel uitsluitend toegankelijk voor leden, in een op onlineverkoop gerichte retailer waar iedereen boeken, films, muziek, speelgoed en games kan bestellen.

Afgelopen week was het steeds mogelijk om producten te kopen via de websites eci.nl en cosmox.nl. De webshop van Free Record Shop had de bewindvoerder wel stilgelegd, omdat die niet rendabel genoeg meer was.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl