• Werkgeversclub VNO-NCW heeft eindelijk een opvolger gevonden voor Hans de Boer. Ingrid Thijssen wordt donderdag voorgedragen als nieuwe voorzitter.
  • Thijssen is nu nog bestuursvoorzitter van netbeheerder Alliander en werkte eerder bij de Nederlandse Spoorwegen. In 2016 werd Thijssen verkozen tot Topvrouw van het Jaar.
  • Het is de eerste keer dat een vrouw de voorzitter wordt bij de werkgeversorganisatie.

Ingrid Thijssen wordt de nieuwe voorzitter van VNO-NCW. Dat heeft de werknemersorganisatie bevestigd nadat berichten over haar aanstaande aanstelling via RTL Z naar buiten waren gekomen.

Het is de eerste keer dat een vrouw de voorzitter wordt bij de werkgeversorganisatie. Het dagelijks bestuur zal haar aanstelling donderdag officieel naar buiten brengen.

Thijssen volgt Hans de Boer op, die sinds 2014 voorzitter was. In mei vorig jaar werd bekend dat hij zou weggaan en werd er een langdurig zoekproces gestart. Daar komt nu een einde aan.

Thijssen werd in 1968 geboren en groeide op in Bodegraven. Ze studeerde rechten in Utrecht na een afgebroken studie landmeetkunde in Delft. Tijdens haar studententijd begon ze bij de NS als schaderegelaar. Later werkte ze zich op tot directievoorzitter NS Reizigers.

In 2014 maakte ze de overstap naar Netbeheerder Alliander, waar ze drie jaar later Peter Molengraaf opvolgde als hoogste baas.

In 2016 werd Thijssen verkozen tot Topvrouw van het Jaar. De jury roemde haar "keuze voor uitdagingen, haar lef en verbindende leiderschapsstijl waarmee zij een belangrijke rol vervuld in een door mannen gedomineerde wereld".

Thijssen is lid van D66, getrouwd en heeft twee zoons. "Ik kom uit een protestants-christelijk gezin en het idee dat je iets moet doen voor de samenleving is mij met de paplepel ingegeven", zei ze in 2018 in een interview met Forum, het opinieblad van VNO-NCW. "Mijn moeder heeft haar leven lang vrijwilligerswerk gedaan. Ze ging op haar 80ste, met de rollator, nog voor een praatje op bezoek bij mensen die ze ‘mijn bejaarden’ noemde – ook al was ze zelf een paar jaar ouder. "

Diversiteit in het bedrijfsleven is voor Thijssen een belangrijk doel. Vrouwen zijn volgens haar absoluut nodig in directies, zei ze tegen NRC. "Laatst werd me op een congres de vraag gesteld: wat is nou het verschil tussen mannen en vrouwen? Ik zei: mannen verkondigen meningen, vrouwen stellen vragen. Met vragen stellen breng je een discussie verder, en daarmee worden beslissingen ook beter."