In september zijn grote gebeurtenissen in de wereld wel heel dicht bij je portemonnee gekomen, zoals de aanslagen op olie-installaties in Saudi-Arabië die de benzineprijs in Nederland opdrijven.

Iets dichter bij huis, in Frankfurt, is er de Europese Centrale Bank die rentes verder omlaag stuurt, waardoor spaarders moeten vrezen dat ze met negatieve rentes te maken krijgen.

Maar ook in de binnenlandse politiek is het opletten. Op Prinsjesdag zijn de fiscale maatregelen van de regering voor het komende jaar in de steigers gezet.  Hier lees je meer over 8 fiscale plannen die je raken in 2020.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld? Bekijk hieronder de Blik op je Geld van september 2019.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenmarkt: je huis 'maar' €22.980 meer waard in 12 maanden

Huizenprijzen blijven stijgen, maar procentueel gaat het steeds wat minder hard.

De gemiddelde verkoopprijs van Nederlandse huizen ligt in augustus op ruim 316 duizend euro en dat is bijna 22 duizend euro meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Maar de procentuele stijging bedraagt 'slechts' 5,7 procent. Hiermee zijn huizenprijzen voor het eerst in drie jaar met minder dan 6 procent gestegen.

De verwachting is dat de toename van de huizenprijzen verder afvlakt, nu de economie een tandje terugschakelt. Economen van ABN Amro rekenen voor 2020 gemiddeld op een stijging van de huizenprijs met met 3 procent.

Een gevolg van stijging van huizenprijzen in de afgelopen jaren is ook dat de woz-waarde van woningen is toegenomen. Dat is de woningwaarde die gemeenten vaststellen voor de ozb-belasting.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde woz-waarde 248 duizend euro bedraagt per januari dit jaar. Dat is nog zo'n 50 duizend euro lager dan de gemiddelde huizenprijs van januari 2019, dus reken er dus maar op dat de woz-waarde van woningen nog wat verder klimt.

Lees in dit verband: Een hogere WOZ-waarde heeft voor huiseigenaren 2 nadelen, maar ook 2 mogelijke voordelen


Hypotheekrente: 20 jaar vast voor minder dan 2%

hypotheekrente september 2019

De vrije val van hypotheekrentes zet ook in september door. De gemiddelde rente voor 20 jaar vast is onder de 2 procent gedoken en voor 10 jaar vast betaal je gemiddeld minder dan 1,5 procent, voor leningen mét NHG-verzekering.

De maximale grens voor NHG-hypotheken, die een verzekering bieden tegen wanbetaling, gaat in 2020 overigens naar 310 duizend euro, zo werd afgelopen vrijdag bekend. Dat is 20 duizend euro hoger dan de huidige grens van 290 duizend euro.

Voor veel huiseigenaren is de vraag wat ze moeten doen met de extreem lage hypotheekrentes. Als je rentevaste periode afloopt, kun je overwegen tijdelijk een variabele rente te nemen, om de rente later vast te zetten als die nog verder is gedaald. Lees hier waar je dan goed op moet letten.

Heb je nog een een relatief hoge hypotheekrente, bekijk dan: 4 manieren waarop je van de extreem lage hypotheekrentes kunt profiteren.


Sparen: negatieve rente komt dichterbij

De hoogste variabele spaarrente bedraagt nog 0,25 procent, maar veel spaarrentes voor vrij opneembare rekeningen zitten dicht bij het nulpunt. Zo betaalt Triodos bank geen spaarrente meer en bieden ABN Amro en ING nog maar 0,02 procent rente voor basis internetrekeningen.

Tegelijk bedraagt de Nederlandse inflatie bijna 3 procent, wat betekent dat de koopkracht van spaargeld fors afneemt doordat de spaarrente achterblijft bij de stijging van prijzen van goederen en diensten.

En het kan nog erger worden.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in september zodanig verlaagd, dat banken die geld stallen bij de ECB geen rente krijgen, maar een half procent rente moeten betalen. Hierdoor doemt de vraag op wanneer banken zelf negatieve spaarrentes gaan rekenen voor particuliere klanten. Nederlandse banken zeggen dat niet te willen, maar sluiten een negatieve spaarrente ook niet niet.

Wie overweegt geld van de bank te halen als de spaarrente negatief wordt, doet er wel goed aan eerst dit artikel te lezen op Business Insider:

Je geld van de bank halen bij een negatieve spaarrente? Dit moet je weten over kluizen, het risico van diefstal en cash verzekeren

Natuurlijk kun je ook kijken naar de mogelijkheden om je spaargeld te parkeren bij banken die nog een licht positieve rente bieden: Zo kun je een negatieve rente op spaargeld ontlopen met bankhoppen…zonder je geld van de bank te halen.


Beurs: aandelen presteren prima

aex september

In de media is er veel aandacht voor het opdoemende gevaar van een economische recessie, maar daar trekken beurzen zich daar vooralsnog weinig van aan.

Beleggers vertrouwen op de sussende woorden én daden van centrale bankiers. Zowel de Europese Centrale Bank als de Amerikaanse Federal Reserve verlaagden in september de rente. Dit om de inflatie aan te jagen en de economische groei te ondersteunen.

Per saldo betekent dit dat er in overvloed gratis geld beschikbaar blijft, waarmee ook belegd kan worden. Aandelen blijven het zodoende goed doen. Op jaarbasis staat de Amsterdamse AEX-index nog altijd 19 procent in de plus.

LEES OOK: Nederlandse particuliere beleggers verwachten een rendement van 9% per jaar – Robeco is véél voorzichtiger


Benzine: olieschok gaat prijs opdrijven

Medio september werd de wereld geschokt door aanvallen met drones en mogelijk raketten op twee olie-installaties in Saudi-Arabië. Aanvankelijk leek de schade groot, maar na enkele dagen meldden de Saudi's, die normaal gesproken zo'n 10 miljoen vaten olie per dag produceren, dat de productie binnen enkele weken weer op het oude niveau kan zijn.

Direct na de aanvallen schoot de olieprijs met ruim 11 procent omhoog. Daarna zakte de prijs iets terug, zodat over de afgelopen zeven dagen nog een plus van zo'n 7 procent resteert.

Een stijging van de olieprijs maakt benzine en diesel duurder. Wel is het zo dat een groot deel van de Nederlandse pompprijs uit accijns en btw bestaat, waardoor het effect van hogere productiekosten wordt gedempt.

Voor de benzineprijs geldt bijvoorbeeld dat deze in Nederland voor ongeveer 66 procent uit belasting bestaat. Daardoor werkt een stijging van de olieprijs maar voor ongeveer een derde door op de pompprijs.

In bovenstaande grafiek zijn de gemiddelde pompprijzen te zien tot en met 16 september. Hierin is het effect van de hogere olieprijs nog niet zichtbaar. Als de olieprijs rond het huidige niveau van 65 dollar per vat blijft hangen, dan zou benzine in Nederland tot 4 cent per liter duurder kunnen worden.

LEES OOK: Zo duur wordt benzine na de explosieve stijging van de olieprijs


Vaste stroomprijs daalt nauwelijks meer

Aan de maandenlange daling van vaste stroomprijzen lijkt een eind gekomen. De gemiddelde stroomprijs voor 1 jaar vast is in september vrijwel gelijk aan de voorgaande maand en bedraagt 6,2 cent per kuub.

Het gaat hier om de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ongeveer 15 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.

De stroomprijs voor 1 jaar vast is nog altijd iets lager dan de variabele stroomprijs die elk halfjaar wordt aangepast. Sinds juli bedraagt de variabele stroomprijs gemiddeld 6,7 cent.

"De verwachting is dat de stroomprijzen in de komende maanden ongeveer op dit peil zullen blijven hangen of licht zullen stijgen", signaleert online consumentenadviseur Pricewise. Dit kan het interessant maken om de stroomprijs voor een wat langere periode vast te zetten.


Vaste gasprijs kan weer gaan stijgen

In september is de gemiddelde gasprijs voor 1 jaar vast nog licht gedaald, tot een niveau van 23,7 cent per kuub.

Bij de kale gasprijs moet je nog ongeveer 40 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

Ook de vaste gasprijs ligt onder het niveau van de variabele gasprijs die elk halfjaar wordt aangepast. De gemiddelde variabele gasprijs bedraagt 27,2 cent.

"Zeker na de recente onrusten op de olie- en grondstoffenmarkten lijkt de bodem bereikt. De verwachting is dat de gasprijs in de komende maanden weer zal gaan aantrekken", stelt Pricewise.

Gelet op het forse verschil tussen gasprijzen die langer vaststaan en variabele prijzen, kan het dus zeker het overwegen waard zijn om naar contracten te kijken waarbij de prijs 1 jaar of langer vaststaat.


Lees meer over geldzaken: