Nederland is zo langzamerhand zo gewend geraakt aan extreme stijgingen van de huizenprijs, dat een plus van bijna 6 procent op jaarbasis als een tegenvaller overkomt. Huizenprijzen stijgen nog steeds, maar in augustus was sprake van de traagste groei in drie jaar tijd.

Huizenprijzen zijn vorige maand gemiddeld met 5,7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers die het Kadaster en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendmaakten.

In juli was nog sprake van een plus van 7 procent op jaarbasis.

Sinds het dieptepunt van de huizenmarkt in 2013 is de huizenprijs gestaag opgekrabbeld. Vergeleken met juli 2013 ligt de gemiddelde huizenprijs 39,5 procent hoger.

Nederlandse huizenprijzen raakten in een diep dal in de nasleep van de kredietcrisis van 2008. Maar sinds mei 2018 liggen huizenprijzen gemiddeld weer hoger vergeleken met het piekniveau van augustus 2008.

Huis in 12 maanden €21.980 meer waard

Mede door de extreem lage hypotheekrentes en het herstel van de Nederlandse economie zijn huizenprijzen sinds 2016 gemiddeld met percentages van tussen de 6 en 9 procent gestegen. Daar zijn we dus in augustus voor het eerst in drie jaar ondergedoken.

Economen verwachten dat de economische groeivertraging die komend jaar zijn beslag krijgt, nog meer invloed zal hebben op de huizenmarkt. Zo gaan economen van ABN Amro uit van een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 6 procent dit jaar en met 3 procent in 2020.

Kijk je naar de gemiddelde transactieprijs, dan lag die in augustus dit jaar op 316.183 euro en dat is nog altijd een absoluut record. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder is de gemiddelde huizenprijs met 21.980 euro gestegen.

Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode dus met 1.832 euro opgelopen. Dat is bijna evenveel als het minimumloon van jongeren ouder dan 21 jaar.

Lees meer over de huizenmarkt: