Grootbanken willen het liever niet, maar sluiten niet uit dat er een negatieve rente op spaargeld komt. Ofwel, dat je rente moet betalen als je spaargeld bij de bank parkeert. Wordt het dan tijd om je geld van de bank te halen, of zijn er nog andere opties?

Business Insider behandelde afgelopen weekend uitgebreid de problemen waarmee je te maken krijgt als je tienduizenden euro’s spaargeld van de bank haalt, en elders gaat opslaan. Thuis of bij een professioneel bewaarbedrijf.

Lees hier: Je geld van de bank halen bij een negatieve spaarrente? Dit moet je weten over kluizen, het risico van diefstal en cash verzekeren

Als grootbanken een negatieve rente gaan rekenen op spaargeld, zijn er echter nog andere vluchtroutes, waarbij je je geld veilig bij een bank kan laten staan. Daarbij zijn grofweg drie zaken van belang.


Geld bij de bank: rekening-courant versus spaarrekening

Voor de negatieve rente wordt nu veelal gekeken naar spaarrekeningen, waarbij bijvoorbeeld de rentes bij vrij opneembare internetrekeningen het laagst zijn. Triodos heeft de rente bijvoorbeeld op nul staan, ABN Amro zit op 0,02 procent, net als ING. Bij Rabobank krijg je 0,07 procent rente.

Aan de andere kant is het zo dat de meeste banken op betaalrekeningen standaard geen rentevergoeding bieden. De hamvraag is dus of banken bij de invoering van een negatieve spaarrente, de rekening-courant ongemoeid laten. Als dat het geval is, dan is de eerste simpele stap: spaargeld overhevelen naar een betaalrekening.

Maar wellicht voeren banken ook een negatieve rente in op betaalrekeningen, dan biedt deze optie geen soelaas. In dat geval wordt het tijd voor een volgende stap.


Shoppen bij andere banken die geen negatieve rente hanteren

Voor we verder op dit punt ingaan, is het van belang dat je bepaalt in hoeverre je spaargeld nodig hebt als financiële buffer voor onvoorziene uitgaven, en in hoeverre je het geld langer kan wegzetten zonder dat je het meteen nodig hebt.

In het eerste geval wil je redelijk snel bij je geld kunnen. Wat je kan doen als een grootbank een negatieve rente op een vrij opneembare internetrekening invoert, is je spaargeld overhevelen naar een andere bank die nog wel een positieve rente op een vrij opneembare rekening hanteert.

Je zou zelfs je salaris op de rekening zonder negatieve rente kunnen storten, nadat je het op de betaalrekening van je bank hebt ontvangen. Vervolgens stort je het bedrag dat je nodig hebt voor bijvoorbeeld een maand, weer naar je betaalrekening.

Uit onderstaand overzicht van spaarinformatie.nl blijkt dat de speelruimte van de laagste naar de hoogste variabele spaarrente nog zo'n 0,25 procent is in Nederland.

Zolang je checkt of banken elders in de eurozone onder het depositogarantiestelsel vallen, zou je ook nog over de grens kunnen kijken.

Het depositogarantiestelsel dekt de tegoeden van rekeninghouders binnen de Europese Unie tot 100.000 euro. Heb je meer dan een ton spaargeld, dan kun je dit bij verschillende banken stallen. Let hierbij op dat die niet onder dezelfde bankvergunning vallen. Dit geldt overigens ook binnen Nederland.


Spaargeld overhevelen naar een depositorekening

Voor spaargeld dat je voor langere tijd kwijt kunt, zijn de mogelijkheden om negatieve spaarrentes te ontwijken nog wat groter. Zo ligt de hoogste variabele spaarrente voor spaargeld dat 6 maanden vaststaat op 0,45 procent. En de hoogste rente voor 1 jaar vast bedraagt nog altijd 0,66 procent.

Opvallend bij de spaardeposito's is verder dat de langste looptijden niet meer de hoogste rentes bieden. Normaal gesproken krijg je een hogere rente als spaargeld langer vaststaat. Maar als je spaargeld 10 jaar vastzet dan krijg je bij YapiKredi Bank 1,35 procent, terwijl het 20-jarige spaardeposito van Rabobank 0,1 procentpunt minder oplevert.

Ook hier kun je dus nog best een tijdje shoppen bij verschillende aanbieders van spaardeposito's, voordat je helemaal klem wordt gezet door een negatieve rente.


Lees meer over sparen en geldzaken: