• Hogere prijzen van onder meer benzine, stroom en gas raken je portemonnee.
  • De oplopende inflatie bijt des te meer, omdat de rente op spaargeld nog altijd extreem laag is.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Stijgende prijzen! Inflatie is een thema dat op de beurs speelt, maar heeft ook praktische gevolgen voor je portemonnee.

Hogere prijzen van grondstoffen beginnen goed zichtbaar te worden voor consumenten. Dit is onder meer te merken bij de stijging van prijzen voor benzine, stroom en gas.

De oplopende inflatie bijt des te meer, omdat de rente op spaargeld nog altijd extreem laag is, zodat de koopkracht van geld afneemt.

Wie niet alleen spaart, maar ook op de beurs actief is, zag op de aandelenmarkt forse koersstijgingen in de eerste maanden van dit jaar. In mei is de opmars van de beurs echter stilgevallen en viel er per saldo weinig te beleven…

... behalve als je in cryptomunten belegt. Koersen van de bitcoin en andere cryptomunten gingen de afgelopen weken wild op en neer, met een heuse crash rond Pinksteren en enig herstel in de dagen daarna.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van mei 2021:

Download hier de app voor Upday Nieuws


De huizenprijs: overspannen markt

Ook in april zette de stijging van de huizenprijs op jaarbasis nog sterk door met een plus van 11,5 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

De gemiddelde huizenprijs lag afgelopen maand op 362.525 euro. Dat is lager dan de piek van maart, toen de gemiddelde transactieprijs boven de 4 ton uitkwam. Maar op jaarbasis is een gemiddelde woning ruim 36.000 euro meer waard geworden, een waardestijging van dik 3.000 euro per maand.

In de huidige overspannen huizenmarkt is overbieden in veel gevallen standaard geworden. Uit een inventarisatie van Makelaarsland blijkt dat dit jaar in ongeveer 70 procent van de gevallen boven de vraagprijs is geboden, terwijl dat twee jaar geleden bij ongeveer 40 procent van de biedingen het geval was.

In hoeverre verkopers profiteren van de stijgende huizenprijzen van 2021, hangt sterk af van het jaar van aankoop. Business Insider inventariseerde voor 75 regio's in Nederland hoe hard de huizenprijs is gestegen sinds het eind van de jaren 1990, sinds 2007 en sinds 2017. Daarbij blijken er forse verschillen per regio te zijn.

Lees meer: Zo hard stijgt de huizenprijs in 75 regio’s sinds 1997, 2007 en 2017 – Haarlem spant de kroon met plus van 333%


Hypotheekrente: eerste stijgingen zichtbaar

Geldverstrekkers op de hypotheekmarkt kampen al een tijdje met een lastig dilemma: op kapitaalmarkten zijn rentes gestegen, dus het zou logisch zijn om hypotheekrentes ook te verhogen. Maar wie zet de eerste stap? Voor lange rentevaste perioden lijkt de markt nu in beweging te komen.

Afgelopen week waren er voor het eerst flink wat renteverhogingen te zien voor de rentevaste perioden van 20 jaar en 30 jaar, constateerde financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep. Het gaat nog wel om hele kleine stapjes van een paar honderdste van een procent.

Maar volgens Van Bruggen is de kans groot dat we meer renteverhogingen gaan zien. “Geldverstrekkers die nog niet verhoogd hebben, zullen nu makkelijker de beslissing nemen om ook te verhogen en dan zijn er meerdere rondes van kleine verhogingen mogelijk.”

Lees ook: Maximale hypotheek kan nu al lager uitvallen door einde hypotheekrenteaftrek na 30 jaar


Sparen: inflatie holt koopkracht uit

De inflatie blijft in Nederland oplopen: de gemiddelde prijsstijging van het mandje van goederen en diensten dat het Centraal Bureau voor de Statistiek volgt, bedroeg in april 1,9 procent op jaarbasis.

Vooralsnog lijken centrale banken niet bereid iets te doen aan de oplopende inflatie, in de vorm van renteverhogingen.

De hoogste variabele spaarrente bleef in april volgens de financiële website spaarinformatie.nl net als de afgelopen maanden op 0,3 procent liggen. Daarmee dijt de kloof tussen de inflatie en de spaarrente verder uit.

Elders in Europa zijn bij buitenlandse banken soms iets hogere spaarrentes te vinden, maar ook dat houdt niet over. Bovendien vergt het wat extra onderzoek als je spaargeld in het buitenland parkeert. Je moet bijvoorbeeld weten of je geld onder het Europese depositogarantiestelsel valt, dat spaargeld tot een ton dekt, als een bank omvalt.

Lees ook: Zo kan je de fiscus in box 3 verslaan, als je nét iets meer belegt dan de Belastingdienst veronderstelt


Beurs: saaie boel, behalve voor crypto

Aandelenmarkten kenden een vliegende start in de eerste maanden van 2021, maar de laatste weken is er sprake van stagnatie. Zo is de Amsterdamse AEX-index in mei per saldo niet verder vooruit gekomen.

Van een serieuze correctie op de beurs is nog geen sprake. Koersen blijven in de buurt van recordniveaus hangen. Wel is de twijfel toegeslagen over de inflatie-ontwikkeling, waarbij de vraag vooral is: gaat hogere inflatie gepaard met hogere rentes?

Als rentes op kapitaalmarkten stijgen raakt dat aandelen op twee manieren: vastrentende waarden zoals obligaties en spaargeld komen bij hogere rentes weer in beeld als minder risicovol alternatief voor aandelen; en vooral voor groeibedrijven op de beurs betekenen hogere rentes dat financiering van de groei met leningen duurder wordt.

Er zijn dus zorgen, maar voorlopig houdt de beurs nog wel goed stand, signaleerden beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem deze maand op Business Insider. Lees daar hier meer over.

Het echte spektakel voor beleggers zat in mei op de cryptomarkt. Na records voor onder meer de bitcoin in april, kregen cryptomunten flinke klappen.

Noteerde de bitcoin medio april nog op een topniveau van bijna 65.000 dollar, in het Pinksterweekend zakte de belangrijkste cryptomunt terug tot iets boven de 30.000 dollar om daarna weer iets te herstellen.

Lees ook: Cryptoprijzen worden nog altijd bepaald door FOMO en beleggers hebben te maken met toetredingsdrempels, aldus Goldman Sachs


Benzine en diesel: torenhoge prijzen

De stijging van grondstofprijzen doet zich voelen aan de pomp. Inkoopcollectief UnitedConsumers meldde begin mei zelfs de hoogste benzineprijs ooit. Hierbij ging het om de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. De gemiddelde adviesprijs lag begin deze maand op 1,902 euro per liter.

Een adviesprijs is echter iets anders dan de prijzen die pompstations daadwerkelijk rekenen. De data van het CBS, gebaseerd op daadwerkelijke prijzen van tankpasuitgever Travelcard, geven een beter beeld van de reële ontwikkeling van de pompprijzen. Die zijn in de grafiek hierboven te zien.

Gemiddelde pompprijzen voor benzine lagen begin mei op zo'n 1,78 euro per liter, dus ruim 10 cent onder de gemiddelde adviesprijs. Vergelijk je dit met het prijsrecord van oktober 2012, dan piekte de gemiddelde benzineprijs op basis van de data van CBS/Travelcard op 2 oktober 2012 op een niveau van 1,83 euro per liter.

De huidige benzineprijzen zijn dus torenhoog, maar maar nog niet helemaal op recordniveau.

Lees ook: Deze 11 prijzen zijn in april het hardst gestegen of juist gedaald – van aardappelen en sigaretten tot pasta en couscous


Vaste stroomprijs: stijging zet door

De stijging van de tarieven voor stroomcontracten waarbij de prijs 1 jaar of 3 jaar vast staat, zet zich versterkt door, blijkt uit data van online consumentenadviseur Pricewise.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat het gemiddelde stroomtarief voor 1 jaar vast is gestegen naar 7,1 cent per kWh. Dat is bijna 10 procent hoger de voorgaande maand en liefst 44 procent hoger vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Het gemiddelde variabele tarief voor stroom, dat in juli weer wordt aangepast, bedraagt 5,85 cent per kWh. De vaste tarieven voor stroom liggen nu ruim 20 procent boven de variabele tarieven. De verwachting is dat de variabele tarieven per 1 juli ook flink zullen stijgen.

De bovenstaande grafiek toont overigens de gemiddelde prijzen per kilowattuur zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Deze belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur boven op de kale stroomprijs.


Vaste gasprijs: in de lift

Ook bij de gasprijzen zet de stijgende lijn van het 1-jaarstarief door. Voor een 1-jarig contract betaal je in mei gemiddeld 25,6 cent per kuub; dat is 16 procent meer dan de variabele prijs van gemiddeld 22,1 cent per kuub.

Bij de bovengenoemde prijzen gaat het wederom om de tarieven zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Per saldo moet je boven op de kale gasprijs nog ruim 58 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

De reden voor de stijgende prijzen van gas en stroom zit volgens Pricewise vooral bij twee factoren: prijzen voor de emissie van CO2 zitten in de lift. Daarnaast spelen ontwikkelingen op de gasmarkt een rol. Door het koude en natte voorjaar is de vraag naar gas relatief hoog gebleven. Dit heeft effect op de prijzen voor gas én stroom, via de stroomproductie in centrales die op gas werken.

Kijk je naar de prijsverschillen bij stroom en gas voor de 1-jarige contracten op jaarbasis, dan komt dat voor een gemiddeld huishouden inmiddels neer op een kostenverschil van zo'n 200 euro, aldus Pricewise.

[activecampaign form=24]

Lees meer over geld en vermogen: