• Crypto’s staan op gigantische winsten sinds begin dit jaar.
  • Voornaamste drijfveer is volgens Goldman Sachs de angst bij beleggers om potentiële winsten mis te lopen.
  • Toch zijn er nog steeds toetredingsdrempels voor beleggers, signaleert de zakenbank.

Cryptomunten staan dit jaar op grote winsten. Dat komt mede door de angst van beleggers om potentiële winsten mis te lopen, aldus zakenbank Goldman Sachs.

Ondanks dat de recente verkoopgolf de totale marktwaarde van cryptomunten tot onder de 2.000 miljard dollar heeft doen zakken, staat de bitcoin nog altijd zo’n 330 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Ether is in die tijd meer dan 1.000 procent gestegen.

“Er is geen twijfel over mogelijk dat ‘fear of missing out’ (FOMO) een rol speelt, gezien hoeveel bitcoin en andere cryptomunten in waarde zijn gestegen en hoeveel geïnteresseerden erin zijn gestapt”, zegt Matthew McDermott, hoofd digitale beleggingen bij Goldman Sachs, in een rapport.

“Als je een vermogensbeheerder bent en je rivale mooie cryptorendementen behalen, zullen je beleggers zich natuurlijk afvragen waarom jij niet belegt”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat het merendeel van zijn klanten bitcoin besschouwt als een nieuwe belegging.

De liquiditeit van bitcoin is het afgelopen jaar sterk gestegen, wat een duidelijke indicatie is van de institutionele vraag naar de munt, aldus de zakenbank. Goldman Sachs merkt op dat de markt voor directe bitcoin-aankopen tussen april 2020 en april 2021 is gestegen is van ongeveer 300 miljoen dollar tot 1,5 miljard dollar.

“Ondanks de toegenomen liquiditeit, blijft het moeilijk voor instellingen om toegang te krijgen tot de nogal gefragmenteerde markt", zei McDermott.

Goldman Sachs hoort van klanten over drie belangrijke kwesties die een grotere betrokkenheid bij de cryptomarkt in de weg staan.

1. Beperkt mandaat

"Voor bedrijven hangt een grotere betrokkenheid vaak af van de vraag of hun bestuur vindt dat dat zinvol is, gelet op de aard van het bedrijf en de doelstellingen", zegt McDermott. "En sommige beleggingsfondsen en vermogensbeheerders hebben niet de bevoegdheid om in crypto te beleggen."

2. Toegankelijkheid

McDermott: "Hoe gemakkelijk kunnen cliënten zich blootstellen aan de markt, is de liquiditeit voldoende om aan hun behoeften te voldoen en voelen zij zich voldoende op hun gemak met het beheer van deze beleggingen?"

3. Filosofische motivatie

Cliënten vragen zich af of crypto's kopen de juiste stap is voor hun portefeuilles, balansen en andere financiële metrieken.

"Maar zoals blijkt uit de toegenomen instroom, worden meer en meer instanties comfortabel met het hebben van enige blootstelling aan cryptomunten", aldus McDermott.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: