• Het leven is in april 1,9 procent duurder geworden, blijkt uit de inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  • Maar dit is een gemiddelde. Producten en diensten afzonderlijk kunnen duurder of juist goedkoper zijn geworden.
  • Business Insider zet de 11 grootste stijgers en dalers van maart en april op een rij.

Met een inflatie van 1,9 procent in april is het leven weer iets duurder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dinsdag de maandelijkse inflatiecijfers bekend. Volgens het statistiekbureau heeft de prijsontwikkeling van brandstof een opwaarts effect gehad op de geldontwaarding.

Brandstof was in april 18,3 procent duurder vergeleken met twaalf maanden daarvoor. In april betaalde je voor een liter benzine 1,75 euro, een jaar eerder was dat nog 1,47 euro. Ondertussen steeg de prijs van een liter diesel in een jaar tijd van 1,22 euro naar 1,39 euro.

Tegelijk daalde de prijs van bepaalde voedingsmiddelen in april fors. Vooral groenten, fruit, brood- en graanproducten zoals pasta werden goedkoper. Voedingsmiddelen waren in april 2,2 procent goedkoper dan een jaar eerder. In maart was dat nog 1,3 procent.

Niet alleen van brandstof en voedingsmiddelen loopt de prijsontwikkeling uiteen. Ook andere producten en diensten werden een (stuk) duurder of juist (veel) goedkoper.

Business Insider sloeg de inflatiecijfers van het CBS erop na en pikte de 11 grootste stijgers en de 11 grootste dalers eruit. Omdat het CBS nog niet alle data van april binnen heeft, laten we de cijfers van maart en april zien.

Stijgers en dalers maart

Van deze producten en diensten stegen de prijzen het hardst in maart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Te zien is dat de prijs van computeraccessoires zoals scanners, beeldschermen en printers met 35,7 procent het hardst is gestegen. Het is niet helemaal duidelijk wat daarvan de oorzaak is.

Mogelijk heeft het tekort aan halfgeleiders in computerchips daar iets mee te maken, maar dan is het opvallend dat de categorie personal computers geen prijsstijging laat zien. Computers waren in maart juist 2,8 procent goedkoper dan in dezelfde periode vorig jaar.

Over dalers gesproken. De prijzen van deze producten en diensten gleden in maart met een noodgang naar beneden.

Aardappelen waren de grootste daler in maart. Het agrarisch weekblad Nieuwe Oogst meldde dat de aardappelprijs onderuit ging door de coronacrisis.

Stijgers en dalers april

Door naar april. De prijzen van de onderstaande producten zijn het hardst gestegen.

In april topt autogas (LPG) de computeraccessoires. Zoals we eerder meldden zijn alle brandstoffen duurder geworden. De adviesprijzen voor diesel en LPG liggen inmiddels met respectievelijk 1,52 euro en 0,94 euro (11 mei) net onder hun all time high.

Gelukkig zijn er ook weer dalers. Dit is het lijstje van april.

In april is het wederom de prijs van aardappelen die het hardst is gedaald. Mensen die nog hechten aan een cd, videoband of grammofoonplaat – ‘voorbespeelde informatiedragers’ – zijn ook een stuk goedkoper uit.

Lees ook: