• De koers van ether is zondag voor het eerst sinds begin april onder de 2.000 dollar gezakt.
  • Ook bitcoin daalde flink, tot 31.227 dollar op het laagste punt.
  • Maandag krabbelen de koersen weer iets op.

Het was bloedrode Eerste Pinksterdag op de cryptomarkt. Bitcoin verloor in 24 uur bijna 15 procent aan waarde en stond op het laagste punt tot 31.227 dollar.

Ether kelderde 18 procent en dook voor het eerst sinds begin april onder de 2.000 dollar.

En ook andere cryptomunten zoals dogecoin, cardano en ripple stonden flink in de min.

Maandag herstelden de koersen zich enigszins. Bitcoin noteert boven de 36.000 dollar en ether is opgeklommen tot ruim 2.200 dollar.

Bron: Coinmarketcap
Bron: Coinmarketcap

Van vrijdag op zaterdag heerste er op de cryptomarkt ook al een uitverkoop na uitlatingen van de Chinese Staatsraad, het hoogste uitvoerend orgaan van de Volksrepubliek China. Die zette vrijdag een samenvatting van een vergadering online, waarin wordt opgeroepen om het delven van cryptomunten aan banden te leggen.

“We moeten alerter zijn en zoeken naar potentiële risico’s”, staat in de verklaring, die door Coindesk is vertaald. “We moeten bitcoin-mining en handelsactiviteiten aan banden leggen en voorkomen dat individuele risico’s een gevaar worden voor de gehele samenleving.”

China is al enige tijd bezorgd om de milieu-impact van bitcoin. Een aanzienlijk deel van de stroom voor het verifiëren van transacties is afkomstig uit vervuilende kolencentrales. Daarmee komen de klimaatdoelen van China in het gedrang.

Ook heeft China een eigen digitale munt geïntroduceerd, waarmee het makkelijker is om geldtransacties te volgen.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: