De gemiddelde huizenprijs is afgelopen augustus met ruim 8 procent gestegen, vergeleken met een jaar eerder.

Huizenprijzen lijken nog geen tekenen van afkoeling te tonen, al rekenen economen voor 2021 op een daling van huizenprijzen.

Gemiddeld worden huizen voor ruim €336.000 verkocht.

De grens voor de maximale hypotheek met NHG-verzekering stijgt in 2021 naar €325.000

Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd, zo komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Het aantal transacties daalde wel.

De stijging van huizenprijzen zet dit jaar onverminderd door, ondanks de klap van de coronacrisis. Wel is het zo dat economen van De Nederlandsche Bank en grootbanken een daling verwachten van huizenprijzen in 2021.

De scenario’s van een afkoeling van de huizenmarkt leunen zwaar op de verwachting van een stijgende werkloosheid vanaf dit najaar, als meer bedrijven gaan reorganiseren.

Lees ook op Business Insider

Als de inkomensonzekerheid bij vooral jongere huishoudens toeneemt, kan de vraag op de huizenmarkt afnemen, wat prijzen onder druk zet.

Vooralsnog zijn er echter geen aanwijzingen grotere economische onzekerheid invloed heeft op de huizenprijzen.

Afgelopen week bleek dat de Nederlandse werkloosheid in augustus slechts heel licht is gestegen naar 4,6 procent van de beroepsbevolking. Het Centraal Planbureau rekent voor volgend jaar op een stijging van de werkloosheid naar 5,9 procent.

Grens voor NHG-hypotheek stijgt in 2021 naar €325.000

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is sprake van een stijgende trend.

De gemiddelde woningprijs nu ligt volgens het statistiekbureau in doorsnee zo’n 51 procent hoger dan tijdens het dieptepunt ruim 7 jaar geleden.

De gemiddelde transactieprijs lag in augustus dit jaar op 336.277 euro.

Maandag werd ook bekend dat de maximale grens voor een hypotheek met NHG-garantie volgend jaar stijgt naar 325.000 euro. Dat was dit jaar nog 310.000 euro, zo is door de organisatie achter de NHG bekendgemaakt.

De grens is hoger voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen. Voor zulke woningen kan volgend jaar maximaal 344.500 euro worden geleend tegen 328.600 euro dit jaar.

De NHG is in het leven geroepen om een vangnet te bieden in het geval dat mensen hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Bij een gedwongen verkoop garandeert de NHG dat hypotheekverstrekkers hun geld terugkrijgen als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. De restschuld voor de eigenaar kan worden kwijtgescholden.

Consumenten betalen een eenmalig bedrag voor zo’n garantie. Hypotheekverstrekkers bieden in ruil lagere rente aan. Woningkopers betalen in 2021 voor het afsluiten van een NHG-hypotheek een provisie van 0,7 procent over de hoogte van hun hypotheek, net als in 2020.

Hypotheekrentes van leningen mét NHG-verzekering liggen doorgaans wat lager dan de rentes van leningen zonder NHG. Volgens data van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep lag de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast mét NHG afgelopen week op 1,62 procent, tegen een gemiddeld tarief van 2,19 procent zonder NHG.

LEES OOK: Deze tool houdt Funda in de gaten en geeft een seintje als een woning er al eerder op stond – de vraagprijs kan soms tonnen verschillen