De werkloosheid is de afgelopen maand minder hard opgelopen dan eerder dit jaar, dat is goed nieuws voor de huizenmarkt.

Bij een oplopende werkloosheid houden meer potentiële kopers de boot nog even af, zo is de verwachting.

Een gunstiger arbeidsmarkt maakt de weg vrij voor een herstel van de vraag naar huizen, en zal naar verwachting een daling van de huizenprijzen beperken.

De werkloosheid is de afgelopen maand minder hard opgelopen dan in de voorgaande maanden. Die afvlakking is goed nieuws voor de huizenmarkt omdat de prijzen onder druk kunnen komen te staan doordat meer potentiële kopers de boot nog even afhouden.

In augustus steeg de werkloosheid met 0,1 procentpunt, van 4,5 naar 4,6 procent van de beroepsbevolking. In eerdere maanden was er nog sprake van een ongekend snelle toename.

Tussen mei en juni steeg de werkloosheid als gevolg van de coronacrisis nog van 3,6 procent naar 4,3 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er vorige maand 426.000 werklozen.

Crisis vergroot onzekerheden voor huizenkopers

In een rapport over de economie en de woningmarkt schreef Rabobank begin deze maand dat het aantal verkopen op de huizenmarkt zal gaan dalen.

Lees ook op Business Insider

Door de coronacrisis is de arbeidsmarktpositie van starters verzwakt, zij zullen daarom minder snel een huis gaan kopen, zo verwacht de bank. Ook doorstromers worden voorzichtiger met zo’n grote stap.

Een relatief gunstige arbeidsmarkt zorgt voor minder onzekerheden in het leven van huizenkijkers en geeft dus zicht op een sterkere markt voor koopwoningen.

Uitkeringsinstantie UWV meldde dat het aantal WW-uitkeringen is gedaald. Waar eind juli 301.000 uitkeringen werden verstrekt, waren dat er eind augustus 292.000. Dat is nog wel aanzienlijk meer dan aan het begin van dit jaar, voor de uitbraak van het coronavirus in Nederland.

Vooral onder jongeren, tussen de 15 en 25 jaar oud, was er sprake van een sterke daling. Het waren juist mensen uit deze leeftijdscategorie, vaak werkzaam met flexcontracten, die op de arbeidsmarkt zwaar werden geraakt door de coronacrisis.

De beroepsbevolking kromp flink

Naast een stijging van de werkloosheid, kromp de beroepsbevolking in de eerste maanden na de virusuitbraak fors. Veel mensen stopten met het zoeken naar werk en verlieten de arbeidsmarkt, waardoor ze niet tot de werklozen werden gerekend. Doordat het aantal werklozen en werkenden de afgelopen maanden weer toenam, is de beroepsbevolking nu weer bijna even groot als in de eerste drie maanden van 2020.

Het aantal werklozen nam de afgelopen drie maanden met 100.000 toe. Volgens het statistiekbureau kwam dat vooral doordat meer mensen weer op zoek gingen naar werk en zo tot de beroepsbevolking worden gerekend, en in veel mindere mate doordat mensen hun baan verloren.

Tussen maart en juni liep de werkloosheid nog wel op doordat mensen op straat kwamen te staan.

Lees over de crisis ook:

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl