Wie veel op huizensite Funda.nl kijkt, zal gemerkt hebben dat sommige woningen meerdere keren online verschijnen.

Betrap de makelaar is een gratis extensie die oplicht als een woning eerder op Funda stond, of als de vraagprijs is veranderd.

Dat is informatie die je kan helpen een goed bod te doen op de woning, zegt Steven van Wel, medeoprichter van Walter Living, het bedrijf achter Betrap de makelaar.

Volgens Van Wel scheelt een goed bod je al snel duizenden tot tienduizenden euro’s. Voor woningen boven een miljoen euro gaat het om enkele tonnen.

Huizenkopers in spe die huizensite Funda.nl doorspitten, of mensen die daar hun hobby van hebben gemaakt, zullen bij sommige aangeboden woningen weleens denken: hé, die komt me bekend voor. De advertentie meldt echter dat het huis net een dag online staat.

Het zou goed kunnen dat zo’n woning inderdaad eerder op Funda stond, maar dat is lastig na te gaan, tenzij je een goed geheugen hebt of screenshots hebt gemaakt. Om je die moeite te besparen is er nu Betrap de makelaar, een gratis browserextensie die een seintje geeft als de woning al eerder op Funda stond, of als de vraagprijs is veranderd.

Het is misschien niet erg als je deze informatie mist als je uit voyeurisme op Funda zit, maar de oorspronkelijke prijs van de woning of datum dat het huis op de markt is gebracht, kan wel van pas komen als je een bod wilt uitbrengen.

“Wat wij tegenkwamen is dat een deel van de woningen meerdere keren op Funda wordt aangeboden, met een andere omschrijving en vaak ook een andere vraagprijs”, vertelt Steven van Wel, medeoprichter van Walter Living, het bedrijf achter Betrap de makelaar.

"Een huis staat bijvoorbeeld vier weken op Funda, terwijl de verkoper verwachtte dat het binnen een week weg zou zijn. De woning wordt dan een dag offline gehaald en daarna weer online gezet", schetst Van Wel.

Walter Living is opgericht uit frustratie

Toen Van Wel drie jaar geleden na een avontuur in New York met zijn vrouw een koopwoning in hartje Amsterdam zocht, miste hij informatie die hem kon helpen bij het uitbrengen van een bod.

"De aankoopmakelaar probeerde wel mee te denken over het juiste bod, maar vroeg ons: 'Wat willen jullie bieden? Daar hebben we jou juist voor ingehuurd, dachten we toen. We wilden een onderbouwing van ons bod. Dat was het begin van Walter."

Walter Living kan onder meer een uitgebreid waarderapport van je woning leveren of op basis van data zien hoeveel kans je maakt een biedingsstrijd te winnen met een bepaald bod. "Maar als je nog nooit van Walter hebt gehoord, kun je ook gratis gebruikmaken van Betrap de makelaar", zegt Van Wel.

Als je met de extensie op Funda surft, licht het icoon op als de woning eerder is aangeboden. Als je klikt krijg je de mededeling: Psst... We hebben dit huis al eerder gezien.

Zo werd de Van Coothstraat 5 in Geffen voor 875.000 euro ook al in 2019 aangeboden, overigens voor dezelfde prijs.

Dit geldt niet voor de Jan Vrijmanstraat 204 in Amsterdam, een woning die tot nu toe drie keer is aangeboden. De oorspronkelijke vraagprijs was 1,1 miljoen euro, vervolgens gingen de verkopers twee keer omlaag met ongeveer 50.000 euro, om uit te komen op de huidige vraagprijs van 995.0000 euro.

Huis vaker op Funda: handig om prijshistorie te kennen als koper

Er zijn meer redenen waarom een huis even van Funda verdwijnt. "Een woning was te hoog geprijsd, waardoor er te weinig mensen op afkwamen. Of de verkoop was bijna rond, maar ging op het laatste moment niet door. Soms is het vanwege de marktbeweging verstandig om een huis eraf te halen, bijvoorbeeld omdat de prijzen zijn gestegen", somt Van Wel op.

Hier is volgens hem niets oneerlijks aan. "Het oneerlijke stukje is dat het niet wordt verteld. Wij willen een eerlijk beeld geven van de historie: van de publicatiedatum en van een stijgende of dalende vraagprijs. Zo heeft iedereen die op zoek is naar een huis dezelfde informatie, want makelaars hebben wel toegang tot deze gegevens."

Als je op zoek bent naar een woning kun je natuurlijk ook zelf een bepaalde woning of buurt in de gaten houden en in het Kadaster de uiteindelijke koopsom opvragen. Uiteindelijk baseert Walter Living zich ook op publieke bronnen als bijvoorbeeld het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Alle informatie kun je zelf vinden , maar het gaat om de hoeveelheden. "Misschien kun je zelf een stuk of 25 woningen in de gaten houden, maar 20.000 woningen wordt wat veel", zegt Van Wel.

"We houden duizenden woningen in de gaten en kunnen patronen zien. Is de koopsom zoveel hoger dan de vraagprijs omdat de koper verliefd was op de woning, of worden de meeste huizen in een bepaalde buurt boven de vraagprijs verkocht? Dat kunnen wij uit onze data opmaken", legt hij uit.

Het kan al snel duizenden euro's schelen

Sinds de start van Walter Living in 2018 is volgens Van Wel zo'n 10 procent van de woningen meerdere malen op Funda geplaatst. "De helft is in prijs gedaald, de andere helft gestegen."

Het is volgens hem lastig in te schatten hoeveel je kunt besparen door op de hoogte zijn van een eventuele prijsverlaging. "Maar wat we bij woningen van boven een miljoen zien, is dat die hoog in de markt worden gezet. Ze worden gemiddeld voor bijna twee ton onder de vraagprijs verkocht."

Het kan dus tonnen schelen, wil Van Wel maar zeggen. Bij woningen die rond de 335.000 euro kosten, de huidige gemiddelde huizenprijs, kan het voordeel van honderden euro's naar duizenden of tienduizenden euro's oplopen, denkt hij.

"Als een woning in prijs wordt verlaagd, dan is het gemiddelde verschil met de oorspronkelijke vraagprijs 10 procent. Dus als het gebeurt, dan is het een fors bedrag. De vraagprijs gaat bijna nooit met 1.000 euro omlaag, maar meteen met bijvoorbeeld 5.000 of 10.000 euro. Het wordt al snel interessant", zegt Van Wel.

In de twee jaar dat Walter Living actief is, heeft het bedrijf heel wat capriolen gezien met Funda-advertenties: van online wedergeboortes tot scherpe prijsdalingen. Hieronder drie opvallende huizen.


Dit vrijstaand huis in Friesland kwam 27 keer online.

Dit is de Ambachtsloane 9 in het Friese dorpje Rottevalle. Bij de 'riante villa' van 195 vierkante meter wordt een looptijd gemeld van twee weken, maar Walter Living zag het huis sinds 2018 maar liefst 27 keer online komen. Wel steeds met dezelfde vraagprijs van 495.000 euro.


Appartement aan de Amsterdamse gracht: tonnetje erbij, twee ton eraf. Kamer eraf, kamer erbij.

Dit appartement op de derde verdieping aan de Amsterdamse Prinsengracht 709 D had verschillende vraagprijzen. Eerst een tonnetje erbij, dan weer twee ton eraf. De laatstgenoemde vraagprijs op Funda is 995.000 euro. In juni 2019 wilden de verkopers er nog 1,1 miljoen euro voor hebben.

Opvallend is dat de makelaar ook met de indeling speelde. De ene keer had het appartement van 106 vierkante meter en twee kamers, de andere keer drie. De uiteindelijke koper lijkt voor drie kamers te zijn gezwicht.


Amsterdams appartement aan gracht: acht keer online, ruim drie ton prijsverschil.

Dit luxe optrekje met drie kamers op de tweede verdieping van wederom een grachtenpand in Amsterdam staat nog te koop. De verkopers vragen 1.375.000 euro voor Herengracht 242-B.

Als je nu toeslaat ben je een stuk goedkoper uit dan in juni 2019, toen de woning voor het eerst online kwam. De vraagprijs was destijds 1.749.000 euro. Het grachtenappartement is in totaal acht keer online verschenen.


Lees meer over de huizenmarkt en hypotheken: