Rabobank verwacht dat huizenprijzen in Nederland volgend jaar met gemiddeld bijna 1 procent zullen dalen.

De bank denkt dat vooral starters last krijgen van de coronacrisis en zorgen voor een afnemende vraag.

Vanaf medio 2022 kan de huizenprijs weer herstellen, aldus economen van Rabobank.

De huizenprijzen in Nederland komen volgend jaar onder druk te staan door de schadelijke economische gevolgen van de coronacrisis. Maar de daling blijft beperkt tot gemiddeld bijna 1 procent

Dat schrijft Rabobank in een rapport over de Nederlandse economie en woningmarkt. De bank verwacht ook dat het aantal verkopen op de huizenmarkt zal gaan dalen.

Daarbij wijst de bank op een zwakkere vraag naar huizen door starters, omdat zij vaak een minder sterke arbeidsmarktpositie hebben en daarom harder worden geraakt door de crisis.

Daarnaast gaat Rabobank ervan uit dat doorstromers terughoudender zullen worden door verlies van werk of inkomen of de angst daarvoor. Tenslotte wordt minder activiteit van beleggers verwacht op de woningmarkt, nu toeristen, expats en buitenlandse studenten door de coronacrisis vaker wegblijven.

Al met al denkt de bank dat de huizenprijzen vanaf het eerste kwartaal van 2021 tot medio 2022 zullen dalen. Vanaf de tweede helft van 2022 kan herstel optreden.

Het aantal verkopen zakt komend jaar naar verwachting tot zo’n 190.000 transacties.

De gemiddelde prijsdaling van bijna 1 procent die Rabobank voorziet voor 2021 ligt in lijn met prognoses van De Nederlandsche Bank en economen van ABN Amro.

De huizenprijs herstelt in de loop van 2022

Volgens Rabobank zullen vanaf medio 2022 het grote woningtekort en de lage hypotheekrente weer de overhand nemen in de prijsontwikkeling waardoor de prijzen weer gaan stijgen.

Rabobank verwacht verder dat de Nederlandse economie dit jaar met 5,2 procent zal krimpen en dat in 2021 een beperkt herstel van circa 2 procent kan optreden.

Deze prognose is gebaseerd op de aanname dat er een coronavaccin komt. "Als een vaccin in de loop van 2021 wijdverbreid beschikbaar is, normaliseert de economie vanaf medio 2021 pas echt. Dan moet echter nog wel worden afgerekend met de opgelopen werkloosheid en de verslechterde financiële positie van bedrijven."

"Al met al duurt het waarschijnlijk nog enkele jaren voor de Nederlandse economie weer op volle toeren draait", stelt de bank in het rapport.

LEES OOK: Deze tool houdt Funda in de gaten en geeft een seintje als een woning er al eerder op stond – de vraagprijs kan soms tonnen verschillen