Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft langlopende huurcontracten afgesloten voor nog zeven nieuwe vestigingen in Nederland. De warenhuisketen strijkt neer in de voormalige V&D-panden in Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle.

Hudson’s Bay wil in totaal twintig winkels openen in ons land. Het gaat naast winkels van Hudson’s Bay ook om vestigingen van de discountketen Saks OFF 5TH.

Eerder werden al huurovereenkomsten gesloten met pandeigenaren in Amsterdam, Breda en Tilburg. De eerste filialen openen naar verwachting in het derde kwartaal van 2017 hun deuren.

Gat V&D opvullen

De in 1670 opgerichte als pelshandelaar opgerichte firma wil het gat vullen dat het faillissement van V&D heeft achtergelaten in het de Nederlandse winkellandschap. De Nederlandse warenhuisketen bezweek eind vorig jaar onder de aanhoudende malaise in de detailhandel. Een doorstart bleek niet haalbaar.

Hudson’s Bay neemt 2.500 medewerkers aan voor de nieuwe winkels. In hoeverre dat ontslagen medewerkers van V&D zijn is nog de vraag. “Onze stap in de Nederlandse markt heeft niets te maken met V&D en we hebben ook geen band met dat bedrijf. We gaan zelfstandig op zoek naar personeel”, zei topman Richard Baker eerder.

Shop-in-shops

Of er een eigen distributiecentrum komt in Nederland wordt pas tegen het einde van de zomer duidelijk. Wel liet de topman weten dat Hudson’s Bay, net als V&D eerder, gaat werken met shop-in-shops. Met welke winkels daarvoor wordt samengewerkt is nog niet bekend.

Baker omschrijft Hudson’s Bay als innovatieve, moderne warenhuizen met een hedendaagse inrichting. Hudson’s Bay en Saks openen ook webwinkels in Nederland.

Lees ook

Outletketen Saks Off 5th naar Nederland: dit kunnen we verwachten

Doemdenken over fysieke winkels is onterecht: hier liggen de kansen

V&D krijgt tweede leven als webwinkel: ondernemer Ronald Kahn koopt merkrechten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl